Testartikel voor migratie: 'Nu komt het erop aan'
Waarom Visie naar EO.nl verhuist


Drie jaar geleden werd het al aangekondigd: de website van Visie zou verhuizen naar EO.nl. Vlak na Pasen gaat het toch echt gebeuren, en dat betekent het einde van een tijdperk. Visie-redacteur Bart van Delen: "Mag ik nog een kroketje?"
Meteen bij het begin van het artikel komen al de eerste vragen bovendrijven:
- Zie je dat dit artikel het soort content 'audio' bevat?
- ...en dat het is geschreven door onze geliefde Andries Knevel?
- Bovendien staat dit artikel ingedeeld in het dossier geloven: artikelen in deze categorie hadden op Visie.eo.nl geen datum vanwege hun tijdloosheid in combi met SEO. Op EO.nl verandert dat, maar gaat het dus ook goed met de datumweergave?
- Komen de dikgedrukte, cursieve en gehyperlinkte teksten (dit is een externe link naar visie.eo.nl/nieuwsbrief) en gehyperlinkte teksten met een interne link (deze linkt naar een column van Corien: Nagelhoesjes) goed door?
- En deze opsommingstekens?
- En tot slot: komen de SEO-tekstjes en tags goed door?
- Werkt
- het
- ook
- met
- opsommingen met cijfers?
Dit is een H2-kop
...en dit is een geknipt en geplakt tekstje.
In het tweede seizoen van het EO-programma 'Waar doen ze het van?' kan de kijker bij vier nieuwe gezinnen meekijken in de portemonnee. Wat gaat erin, wat gaat eruit en waarom? In het programma worden vier zeer verschillende gezinnen gevolgd. Het ene huishouden knoopt de eindjes makkelijker aan elkaar dan het andere. Maar ook rijkdom leidt soms tot dilemma’s, want welke (ethische) keuzes maak je?
En dit is een H2-kop in een kader
“Het boeiende aan Waar doen ze het van? is dat je als kijker mee mag gluren in andermans portemonnee. Maar dat kan nooit zonder je af te vragen hoe je zélf omgaat met dat wat je krijgt,” vindt hoofdredacteur Herman Wegter. “Daarmee zet het programma aan tot gesprek met elkaar en met jezelf over geld en bezit. De financiële keuzes die je maakt, zeggen heel veel over wie je bent en wat belangrijk voor je is.”
Dit is een H3-kop
Wat natuurlijk goed is voor het milieu, dus mij hoor je niet mopperen. Maar als de zoons thuis zijn, is het fijn als zij óók thee kunnen drinken. En hebben we niet jarenlang punten verzameld in het blikje dat ik meekreeg toen ik op kamers ging, enige tijd geleden?
Echtgenoot en ik gaan aan het tellen. We hebben heel, heel veel thee gedronken de laatste vijf jaar. Achthonderd pakjes. Dat is genoeg voor viereneenhalf theeglas. We bundelen de punten, omwikkelen ze met plakband en stoppen ze in zakjes.
“Hoe weten ze nou of dat klopt?” vraag ik.
“Ze hebben daar mensen die punten tellen,” zegt mijn man. “De hele dag.”
We wandelen naar de winkel en halen vijf theeglazen uit het schap, die normaal 3,50 per stuk kosten. Tel uit je winst.
Weergave afbeeldingen en media
Hieronder volgen een aantal afbeeldingen en media in verschillende weergaves.

“Hebt u een account?” vraagt het meisje achter de kassa, als ik de zakjes met punten uit mijn handtas haal.
“Nee,” zeg ik. “Moet dat dan?”
“Ja, anders kunt u niks kopen met uw punten.”
“De vorige keer was dat niet zo.”

Daar weet ze niets van. Nee, natuurlijk niet. Achthonderd theepakjes geleden zat zij nog op de basisschool.
“Uw naam?”
Ik zucht. Moet dit echt? Ga ik mijn ziel verkopen voor viereneenhalf theeglas? “Corien Oranje,” mompel ik.
“Postcode? Huisnummer? Adres?”
“Als je mijn postcode en huisnummer hebt, heb je mijn adres al,” zeg ik, maar het mag niet baten. Ik moet ook onze straat noemen. En mijn mailadres. Achter ons wordt de rij steeds langer.
Het meisje haalt een grote envelop tevoorschijn, stopt de zakjes met punten erin en adresseert hem. Aan Douwe Egberts. Ze hebben daar dus echt mensen die de hele dag punten tellen.

...maar de weergave van de afbeeldingen konden we – om het even nóg wat ingewikkelder te maken – ook veranderen in het tweede tabblad in typo bij 'positie en uitlijning'. Dit is ook volop gebruikt en hier zijn talloze varianten van. Om het even makkelijk te maken, plaats ik er 2. Maar laat het vooral weten als we ze allemaal moeten proberen!

Hoon óf bewondering: begin over de voorjaarsschoonmaak en een van beide valt je ten deel. Hoon van mensen die zoiets ouderwets en zonde van hun tijd vinden, bewondering van hen die er zelf aan meedoen - of dat wel zouden willen. “Feitelijk is het schoonmaken van het huis ook een oproep tot het schoonmaken van het hart.” Toegegeven, ik – en velen van mijn generatie met mij – doe er niet aan. Mijn moeder wel. Nog steeds, al loopt ze inmiddels tegen de 80. Ik herinner me de weken in het vroege voorjaar dat ik uit school kwam en onze hele woonkamer op z’n kop stond.
Naast tekst

Toegegeven, ik – en velen van mijn generatie met mij – doe er niet aan. Mijn moeder wel. Nog steeds, al loopt ze inmiddels tegen de 80. Ik herinner me de weken in het vroege voorjaar dat ik uit school kwam en onze hele woonkamer op z’n kop stond. De gordijnen draaiden rondjes in de wasmachine, de bank stond op armlengte van de muur en de eettafel lag bezaaid met spullen uit de buffetkast.
Taart en verse vis!
Over de type quotes
Onze quotes plaatsten we overigens altijd zonder aanhalingstekens. Ik zie dat dat op EO.nl wel gebeurt. Is daar iets aan te doen?
- Bovenstaande quote is over de hele breedte.
- Onderstaande quote is een 'pull quote': een blokje aan de linkerkant.
- En als derde variant vind je daaronder de weergave 'citaat'. Gelukkig hebben we die niet al te vaak gebruikt. Maar áls we 'm gebruikten, deden we dat voor van alles en nog wat: gedichten, Bijbelteksten, achtergrondinfo over een boek, enzovoort. Dus ben ik toch wel benieuwd wat hiermee gebeurt. Zie een voorbeeld in dit artikel: 'Leren bidden: 3 gebeden om de dag mee af te sluiten'.
Bèèèèèèèèè!
We hebben zojuist zestien euro en vijf cent bespaard. Als we thuiskomen, ontdek ik dat ik vier mailtjes heb gekregen. Van de theefabrikant. “Wat leuk dat je je hebt aangemeld voor ons spaarprogramma. Nu spaar je samen met 4,5 miljoen Nederlanders voor de mooiste koffie- en theecadeaus!”
Weergave: citaat
Toen hebben we toch een telefonisch gesprek gehad en zo besloten we mee te doen aan Waar doen ze het van? Toen ging ik er pas goed over nadenken of ik onze financiën wilde delen met heel Nederland. Mijn man heeft een rijschool. We hebben altijd veel gewerkt en we komen uit modale gezinnen. Doordat we zelf op zoek zijn gegaan naar meer openheid over financiën bij derden en door middel van cursussen zijn we erg geïnspireerd geraakt. oor Hoe je je financiën kunt vergroten en hoe je meer financiële ruimte kunt creëren.
'Ga ik mijn ziel verkopen voor viereneenhalf theeglas?'
Bovenstaand blokje (aanbevolen artikel) hebben we erg veel gebruikt. Hopelijk werkt ie goed, ook met interne links?
Mediablokjes
Hieronder een serie media-blokjes, met in het bijschrift steeds een toelichting.
Een voorbeeld van een eigen geüploade video in POMS heb ik helaas niet, omdat het even is geleden dat we dat hebben gedaan. Maar in dit artikel (Biddag op de boerderij) vind je zo'n video. Komt die goed over als we die verhuizen?
Een voorbeeld van een eigen geüploade video in POMS heb ik helaas niet, omdat het even is geleden dat we dat hebben gedaan. Maar in dit artikel (Biddag op de boerderij) vind je zo'n video. Komt die goed over als we die verhuizen?
Een voorbeeld van een eigen geüploade video in POMS heb ik helaas niet, omdat het even is geleden dat we dat hebben gedaan. Maar in dit artikel (Biddag op de boerderij) vind je zo'n video. Komt die goed over als we die verhuizen?
Dit is een video van BAARDMANS, rechtstreeks geupload in POMS
Plug-ins
Oké, naast de tekst&media-blokjes hebben we óók nog eens de plug-ins! Hier komen ze...
Twitter, Facebook, Qualifio, Soundcloud?
Is dit genoeg, of moeten we alle varianten (Twitter, Facebook, Qualifio, Soundcloud) testen?
Over Qualifio gesproken: misschien is het nog slim om een artikel met een Qualifio-test te checken. Zie bijvoorbeeld dit artikel (Wat voor type moeder ben jij? Doe de moederdagtest!).
Downloads

Visie_13-2022 (.pdf)
We hebben zo nu en dan ook downloadbare pdf's geplaatst, zoals bijvoorbeeld bij dit artikel (Zó klinkt het Onze Vader in een andere taal of dialect).
Zeldzaam gebruikte typo-blokjes
Onderstaande elementen hebben we weinig gebruikt.
Weergave: FAQ-item
Ook dit blokje hebben we (gelukkig!) zeer zeldzaam gebruikt. Ik begreep dat deze sowieso niet meekomt met de migratie, maar het schijnt dat er een stagiair mee is losgegaan bij een prima scorend artikel? Dat artikel zouden we dan moeten aanpassen. Ik hoor graag om welk artikel het gaat.
Weergave: aankondiging
Voor zover ik weet, hebben we dit blokje nooit gebruikt. En het lijkt ook verdacht veel op de weergave 'citaat'?