Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Verblind door een ster

Maakt het uit hoeveel punten een adventster heeft?

"Hoe kunt u nou een vijfpuntige ster gebruiken, dat is een teken van het kwade. U bent verblind!” schreef een lezer die zojuist Visie van de mat had geraapt.

Deel:
cover_Visie

Voorop ons magazine is deze week inderdaad een grote, houten ster te zien. En ja, hij heeft vijf punten. In dit geval hebben we om praktische redenen voor dit model gekozen. De ster moest kunnen staan. Maar is het sowieso een probleem om als christen een vijfpuntige ster te gebruiken? Ik vind van niet.

Ik heb er de afgelopen dagen eens extra op gelet wat voor adventsterren er achter de ramen in onze buurt hangen. Ik zie ze met acht, zeven, zes, vijf of zelfs tientallen punten. Zo veel sterren, zo veel uitvoeringen. Allemaal mooi verlicht, als teken van het feest dat komt.

Pentagram

Sommige mensen vinden dat een ster zoals wij in Visie hebben gebruikt, een pentagram is. Inderdaad heeft die ook vijf punten, maar met doorgetrokken lijnen. Deze ster wordt op veel verschillende manieren gebruikt. In oude tijden was de pentagram zelfs een christelijk symbool, waarbij elk van de vijf punten stond voor een van de wonden van Christus. Halverwege de negentiende eeuw is het onderscheid ontstaan dat deze stervorm, met één punt naar beneden, gezien kan worden als teken van het kwaad. De punt van de ster wijst dan namelijk naar beneden, naar de onderwereld. Als de punt naar boven wijst, wijst deze naar God, naar het hemelse. Doordat de ster onderaan dan twee punten heeft, staat deze als het ware op twee benen en kun je er ook nog een mens in zien. Volgt u het nog?

Overwinnaar

Welke theorie je ook volgt om het symbool te verklaren: ik vind dat we als christenen niet zo snel bang moeten zijn dat iets naar de duivel zou verwijzen. De ster die we deze week op de voorkant van Visie hebben afgebeeld, verwijst voor ons naar de komst van de Koning der koningen. De punt is omhooggericht, als symbool van het hemelse dat we verwachten. Als we geloven dat Jezus overwinnaar is van al het kwaad, hoeven we niet bang te zijn dat we onbedoeld naar Zijn tegenstander verwijzen. Dan geven we de duivel te veel eer.

Oogverblindend

Ik geniet daarom van alle adventsterren die ik deze weken tegenkom. Hij is gekomen en zal komen. Jezus, die de kop van de slang vertrapte. Zijn ster straalt schitterender dan elke andere ster. Dat is pas (oog)verblindend.

Geschreven door

Marco van der Straten

--:--