Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zangeres Reni Krijgsman over het loslaten van controle: ‘Ik heb moeten leren om op God te vertrouwen.’

#17 van podcast Levensbepalend

20 mei 2021 | Leestijd 3 min

In de nieuwste aflevering van ‘Levensbepalend’ is Reni Krijgsman te gast. Samen met haar man Elisa vormt ze al jarenlang een bekend zangduo binnen christelijk Nederland. Maar het gesprek dat Elsbeth Gruteke met haar heeft draait niet alleen om muziek. In tegendeel. Samen bespreken ze de levenslessen die Reni meeneemt uit de drie grote kantelmomenten in haar leven. Ze leerde om milder te zijn naar zichzelf en anderen. Om minder zelf de touwtjes in handen te willen hebben. En om God te vertrouwen.

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Bijbel-muziekschool
Reni groeide op in het Almelo, waar ze al op jonge leeftijd Elisa leerde kennen. Alles wees erop dat het stel zich zou settelen in Twente. Na hun trouwen gingen ze wonen in Hengelo. Tegen die tijd was Reni was bijna afgestudeerd van de pabo en had een baan aangeboden gekregen. Ondertussen was Elisa begonnen met het conservatorium in Enschede. Toch kriebelde er iets. Reni wilde zich verder ontwikkelen op het gebied van muziek en bijbelonderwijs. Toen ze over en bijbel-muziekschool in Ede hoorde, was ze gelijk enthousiast. Maar het was geen makkelijke keuze. Het betekende dat zij en Elisa moesten verhuizen, weg van hun familie. En ook financieel was het een risico. Niettemin besloten ze de stap te zetten. Het pakte goed uit, maar het vroeg van Reni een grote dosis vertrouwen op God.

Tienerzwangerschap dochter
Vertrouwen was lange tijd niet Reni’s sterkste punt. Ze was een echte perfectionist, die liever zelf de controle had. Dan zou het wel goedkomen, dacht ze. Die illusie viel in duigen toen haar 16-jarige dochter thuiskwam met het bericht dat ze zwanger was. Reni was verdrietig voor haar, maar vooral ook wanhopig voor zichzelf. Het voelde als een smet op haar leven. Ze worstelde met gevoelens van schaamte en schuld. Totdat ze op het haar dieptepunt ervaarde dat Jezus tegen haar sprak: ‘Heb ik dan niet ook jouw schaamte en schuld gedragen?’ Die vraag sloeg in als een bom. Het hielp Reni om weer met liefde naar zichzelf te kunnen kijken en zo ook een liefdevolle moeder en oma te zijn.

Gezins- en opvoedcoach
Liefde voor kinderen heeft er bij Reni wel altijd ingezeten. Daarom wilde ze indertijd ook juf worden. Maar gaandeweg kwam ze erachter dat ze het gezin eigenlijk interessanter vond dan de klas. Vandaar dat ze een paar jaar geleden het roer omgooide en gezins- en opvoedcoach werd. Ze helpt ouders die tegen problemen met de opvoeding van hun kinderen aanlopen. Niet alleen voor die ouders is dat heel leerzaam. Reni zelf heeft ook belangrijke inzichten opgedaan. Waar ze vroeger nogal eens een oordeel had over de manier waarop sommige ouders met hun kinderen omgingen, leerde ze inzien dat haar visie op opvoeden niet de enige juiste is. Sterker nog, met de kennis van nu had ze sommige dingen bij haar kinderen waarschijnlijk heel anders aangepakt.

Over de podcast Levensbepalend
Elk mens komt in zijn of haar leven momenten tegen die van grote invloed zijn. Kantelpunten, levensbepalende momenten die het leven daarna voorgoed kleuren; een studie, een huwelijk, een scheiding of de dood van een geliefde. In de podcast Levensbepalend gaat Elsbeth Gruteke in gesprek met mensen over deze bijzondere momenten.

Reni Krijgsman Levensbepalend2
Meer luisteren van deze podcast?
Meer luisteren van deze podcast?