Ga naar submenu Ga naar zoekveld

2doc: In His Image

In His Image kijkt naar voortplanting na de dood in Israël, waar het postuum afnemen van sperma legaal is. De film volgt de rouwende ouders van drie zonen die omkwamen tijdens hun militaire dienst. Door zaad te gebruiken dat kort voor, of na het overlijden van hun zoons is afgenomen, hopen zij hen te kunnen laten voortleven in een postuum kleinkind. Maar kan nieuw leven hun verdriet verhelpen?

2Doc: In His Image

Bekijk hier

2Doc: In His Image

Hoe ver ga je uit verdriet? Filmmaker Tami Ravid volgt ouders die een kleinkind van hun overleden zoon wensen.

Heeft een overleden man het recht om vader te worden? Hebben ouders die hun zoon hebben verloren het recht om na zijn dood grootouders te worden?

In Israël heeft de wil tot voortplanting een extra dimensie gekregen. In His Image volgt de rouwende ouders van drie jonge Israëlische mannen terwijl zij proberen kleinkinderen voort te brengen met het sperma van hun overleden zonen – die omkwamen tijdens hun militaire dienst.

Rechtszaak

Het eerste echtpaar, Haderet en Ron, verloor de rechtszaak van hun zoons weduwe, die zich tegen hun wens verzette. Maar zij weigeren zich erbij neer te leggen.

Het echtpaar Fitusi heeft hun rechtszaak gewonnen. Met potentiële moeder Inbal proberen zij om hun zoons kind te krijgen. De film volgt hun bezoeken aan de ivf-kliniek, met pieken vol hoop en dalen vol teleurstelling.

Ludmilla, een alleenstaande moeder uit de Oekraïne, is al geslaagd: we zien haar met haar vers gevormde familie: kleindochter Veronica en de moeder van het kind, Irina.

Deze drie verhalen ontvouwen zich tegen een achtergrond van nationaal en persoonlijk herdenken in Israël – van begraafplaatsen en monumenten tot herdenkingsdiensten. Haderet en Ron planten amandelbomen op de plaats waar hun zoon (vernoemd naar de boom) omkwam; Ludmilla beroert, 18 jaar na zijn dood, liefdevol haar zoons bezittingen die ongemoeid zijn gelaten.

Bekijk de trailer

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Deze beelden van rouw worden afgezet tegen levendige en directe scènes van de Fitusi’s en Inbal bij de vruchtbaarheidskliniek, compleet met reageerbuizen van ingevroren, maar nog levend zaad en altijd de hoop op een mogelijke zwangerschap.

Leidt nieuw leven onvermijdelijk naar troost?

In de hele film worden de beelden doorspekt met de stem van filmmaker Tami Ravid, die voorleest uit de uitspraken van de rechtbank. Deze citaten vatten de ethische, filosofische en religieuze argumenten samen die via het juridische proces leiden tot voortplanting na de dood – en die helpen om te verklaren waarom dit nu juist in Israël gebeurt. Maar leidt nieuw leven onvermijdelijk naar troost?

In His Image onderzoekt het verband tussen verlies, rouw en de drang tot voortplanting in Israël, waarbij het vragen oproept over ons (on)vermogen de grenzen van leven en dood te accepteren.

2Doc: In His Image

Bekijk hier

2Doc: In His Image

Hoe ver ga je uit verdriet? Filmmaker Tami Ravid volgt ouders die een kleinkind van hun overleden zoon wensen.

Lengte: 71 minuten, 55 minuten
Release datum: November 2020
Wereldpremière: IDFA 2020, November, Nederland
Scenario & regie: Tami Ravid
Productiebedrijf: Witfilm
Omroep: EOdocs
Gefinancierd door: NPO-fonds, Mediafonds