Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Niet alleen

Het radioprogramma richt zich op een breed publiek: van muziekliefhebbers tot mensen die hulp nodig hebben. Lees meer

De kracht van helpen

Elke zondagavond deelt Henk van Steeg hoopvolle initiatieven, ontroerende verhalen en regelt hij creatieve verrassingen. “Met het programma willen we laten zien waartoe we in staat zijn als we ergens met elkaar de schouders onder zetten.”

Luister iedere zondag van 18.00 tot 20.00 uur op NPO Radio 5.

Een klein gebaar

“Als je dagelijks het nieuws volgt, zou je er depressief van kunnen worden, omdat je er domweg nauwelijks iets aan kan doen", vertelt Van Steeg. “Maar wat als we nu eens aandacht gaan besteden aan de dingen die we juist wél kunnen doen. Bijvoorbeeld bij eenzaamheid. Daar kun je al iets aan doen door een klein gebaar: een lief kaartje door de bus, een belletje of een iemand uitnodigen voor een kop thee of koffie met een lekker stuk appelgebak. Dáár gaat dit programma over.”

Stille helden

In het radioprogramma verrast Van Steeg elke week iemand die zich vol liefde en betrokkenheid inzet voor een ander. Die persoon verdient een plekje op de ‘Niet Alleen - Wall of Fame’. “We verrassen zowel de ‘stille helden’ die al jaren voor anderen klaarstaan, als jonge mensen die sinds kort voor anderen klaarstaan”, vertelt de presentator.

‘Kan ik iets voor je doen?’

“Daarnaast kijk ik erg uit naar ‘Kan ik iets voor je doen?’. Hiervoor ga ik – zodra de coronaregels dat toelaten – de straat op om mensen te vragen wat ik op dat moment voor ze kan betekenen. We zijn gewend om te vragen hoe het met iemand gaat, maar ik hoop deze mensen te verrassen, op weg te helpen en met de hulp van het netwerk van Nietalleen.nl echt het verschil maken. En natuurlijk zou het tof zijn als we in de loop van het jaar merken dat de vraag ‘Kan ik iets voor je doen?’ steeds vaker wordt gesteld en luisteraars in hun eigen omgeving anderen makkelijker kunnen helpen.”

Lokale initiatieven

Het EO-radioprogramma richt zich op een breed publiek: van muziekliefhebbers, mensen verlegen om hulp tot mensen die hulp willen bieden en mensen die van hoopvolle verhalen houden. “Voor mensen die hulp nodig hebben, is ‘Niet alleen’ een manier om het netwerk te vergroten dat door corona misschien nog kleiner is geworden”, zegt Van Steeg. “We vertellen verhalen van hulpvragers en hulpgevers en brengen uiteenlopende lokale initiatieven onder de aandacht.”

#Nietalleen

Het platform #Nietalleen werd vlak na het uitbreken van de coronacrisis gelanceerd. Met #Nietalleen worden al maanden talloze lokale hulpinitiatieven aan hulpvragers verbonden. Het platform wordt gecoördineerd door de EO en de Protestantse Kerk in Nederland, in samenwerking met een groot netwerk van landelijke partners. De samenwerkende organisaties matchen de hulpvraag met het hulpaanbod. In het tv-programma deelden Bert van Leeuwen en Anne-Mar Zwart bemoedigende initiatieven die in deze bijzondere tijd ontstaan.

De Muzikale Fruitmand XL op de zondagavond

Niet alleen is een onderdeel van het radioprogramma De Muzikale Fruitmand. Het afgelopen jaar heeft dit programma haar 50-jarig jubileum gevierd en daarom is er goed nieuws: vanaf 2022 is de zendtijd van De Muzikale Fruitmand verdubbeld.

Het EO-radioprogramma staat al sinds 1971 bekend als hét christelijke verzoekprogramma voor psalmen, lofzangen en andere christelijke liederen. In de afgelopen jaren zijn er duizenden verzoeknummers aangevraagd en gedraaid voor jubilea, verjaardagen of andere redenen. Het programma is nagenoeg hetzelfde gebleven want we zijn nog steeds op zoek naar verzoeknummers. Jij kunt jouw verzoeknummer doorgeven, vul hiervoor onderstaand formulier in. 

Heb jij een verhaal of verzoek?

De verhalen en verzoeken maken het programma. Dus, heb jij een verzoeklied voor de Muzikale Fruitmand met een mooi verhaal? Wil jij iemand bemoedigen met een mooi lied? Laat het ons weten en stuur het in via dit formulier.

Presentatoren

Gepresenteerd door

Gerja Wolf

Gepresenteerd door

Jeroen Snel

--:--