Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Elke dag Thanksgiving: de kunst van dankbaarheid

Zo leer je om dankbaar te zijn

Vandaag wordt in de Verenigde Staten Thanksgiving gevierd. Een dag met familie, veel eten én natuurlijk tijd om stil te staan bij waar je dankbaar voor bent. De afgelopen jaren waait Thanksgiving, net als veel Amerikaanse feesten, steeds meer over naar Nederland. Maar waarom zouden we maar één dag stilstaan bij waar we dankbaar voor zijn, en niet iedere dag? En hoe leer je jezelf de kunst van dankbaarheid aan?

Deel:

First things first: dankbaarheid kan misschien voelen als een holle frase (#dankbaar), maar wat houdt het eigenlijk in? Dankbaarheid is je aandacht richten op wat je al hebt, in plaats van wat je nog zou willen. Het zien van, en stilstaan bij, het goede in de wereld en in je eigen leven. En dat is goed voor je. Uit onderzoek van de Universiteit Twente blijkt dat mensen die dankbaar in het leven staan, gelukkiger zijn en minder kans hebben op psychische klachten.

Oké, dat klinkt goed, maar soms is het makkelijker gezegd dan gedaan. Dus, even praktisch: hoe word je dankbaarder? Goed nieuws, hier gelden twee bekende clichés: ‘oefening baart kunst’ en ‘fake it ‘till you make it’. Begin klein, bijvoorbeeld met de tips hieronder, en je zult merken dat dankbaarheid vanzelf een automatisme wordt. 

Iedere dag dankbaar

Een bekende tip is om iedere dag op te schrijven waar je dankbaar voor bent. Door bewust stil te staan bij mooie dingen die je hebt gekregen, onthoud je ze veel beter. Belangrijk hierbij is om specifiek te zijn, zo voorkom je direct dat je steeds hetzelfde opschrijft. Waarschijnlijk ben je iedere dag wel dankbaar voor je kopje koffie, maar misschien ben je vandaag dankbaar voor de energie die je ervan kreeg om die ingewikkelde klus voor je werk eindelijk aan te pakken. Vergeet je snel om je dankpunten op te schrijven? Er zijn ook veel speciale invulboeken die je op je nachtkastje kunt leggen. 

‘Dankbaarheid is je aandacht richten op wat je al hebt, in plaats van wat je zou willen’

Ben je niet zo’n schrijver? Neem foto’s van dingen waar je dankbaar voor bent. Maak iedere dag één foto van iets wat je die dag blij maakt en verzamel de foto’s in een mapje op je telefoon. Op mindere dagen kun je door de foto’s scrollen en nagenieten van alle fijne momenten.

Sharing is caring

‘Gedeelde smart is halve smart.’ Vaak wordt alleen dit eerste deel van de zin gebruikt, maar de hele uitdrukking voegt daar nog iets aan toe: ‘gedeelde vreugde is dubbele vreugde’. Delen dus, die dankbaarheidsmomenten. Je kunt ook samen met iemand de uitdaging aangaan om dankbaarder te zijn. Spreek dan bijvoorbeeld af om elkaar eenmaal per week je belangrijkste dankpunten toe te sturen. Zo help je elkaar eraan herinneren om dankbaar te zijn.  En ben je dankbaar voor iemand, laat het diegene dan weten. Het kan best spannend zijn om iemand uit het niets te appen ‘Ik ben blij met jou als vriendin’, maar zeg nu zelf, zo’n berichtje is toch altijd leuk om te krijgen? 

Weg met die telefoon

Hoe vaak gebeurt het wel niet dat je even door Instagram scrollt en alweer drie dingen hebt gezien die je wel wilt hebben? In deze consumptiemaatschappij, waar reclameborden aan alle kanten om onze aandacht schreeuwen, wordt ons wijsgemaakt dat we meer, meer, meer nodig hebben om gelukkig te zijn. En dat terwijl de gelukkigste momenten vaak de momenten zijn waarop we simpelweg blij zijn met wat we hebben. Af en toe is het dus zo gek nog niet om je telefoon, televisie en reclamefoldertjes opzij te leggen en rustig te genieten van een kopje thee, een goed boek, of tijd met je familie. Om het concreet te maken, kun je bijvoorbeeld een telefoonloze zondag instellen. Eén dag in de week om uitgebreid te koken, de natuur in te gaan, tijd door te brengen met mensen van wie je houdt, en dankbaar te zijn voor wat je hebt.

Balen mag

Betekent dankbaar in het leven staan dat alles altijd maar een positieve draai moet krijgen? Dat je nooit meer boos of verdrietig bent? Natuurlijk niet! Het is belangrijk om ruimte te maken voor al je emoties, ook de negatieve. In sommige situaties is nu eenmaal weinig moois te ontdekken. Je hoeft niet krampachtig op zoek te gaan naar een gouden randje als jou iets heftigs is overkomen. Neem de tijd voor je verdriet. Dan kun je daarna weer stilstaan bij de mooie dingen die er nog wél zijn.

Geschreven door

Lonneke Tijhof

--:--