Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kabinetsval over stikstof? Totaal onnodig!

Blog van Tijs van den Brink

Nu de Provinciale Statenverkiezingen voorbij zijn en het politieke stof dat daarop volgde een beetje is gaan liggen, kunnen we een tussenbalans opmaken: een kabinetsval over stikstof is onnodig.

Deel:

Dat zit zo. In het coalitieakkoord, afgesloten eind 2021, is afgesproken dat de hoeveelheid stikstof in ons land in 2030 gehalveerd moet zijn. Die afspraak leidde – met enige vertraging – tot commotie in de achterbannen van drie van de vier regeringspartijen. Alleen D66 is onverdeeld blij met de versnelling. Het CDA bond de kat de bel aan door in de zomer van 2022 te verklaren dat het jaartal 2030 niet langer ‘heilig’ is.

Daarop werd Johan Remkes benoemd, die met een compromis kwam: 2030 blijft staan, maar in 2025 en 2028 wordt bekeken hoe haalbaar dat is. Aanpassing op die momenten moet kunnen. Iedereen blij, ook het CDA.

Toen kwamen de Statenverkiezingen. In de aanloop daarnaartoe liepen allerlei provinciale afdelingen van CDA en VVD, ondanks Remkes, toch weg voor de doelstelling van 2030. Net als de grote winnaar van die verkiezingen, de BoerBurgerBeweging.

CDA-leider Wopke Hoekstra liet vervolgens in het kabinet weten opnieuw te willen onderhandelen over die datum. Niet onmiddellijk, maar zodra de provincies hun coalitieakkoorden hebben gesloten. Grote paniek natuurlijk, want de door Remkes gesloten Haagse en maatschappelijke vrede werd op deze manier ruw verstoord. De Kamer wijdde er vorige week een veertien uur durend debat aan.

De grote grap is: 2030 is niet zo belangrijk. Vrijwel alle deskundigen die ik spreek (en achter de schermen vrijwel alle politici, ook van D66) benadrukken dat er maar één ding echt belangrijk is in het stikstofbeleid: begin met reduceren. Nú. Houd op met ruzie maken, begin met boeren uitkopen die bereid zijn te stoppen. Want dat is wat Europa echt vraagt: verbeter de natuur. En het reduceren van stikstof is daar een middel voor.

Zodra je dat serieus doet, kunnen allerlei in de afgelopen jaren ontstane uitwassen snel van tafel, zoals het verbod om überhaupt nog maar enige stikstof uit te stoten in de bouw of bij festivals. Dat verbod heeft geen serieuze invloed op de staat van natuur, erkende ook stikstofprofessor Jan-Willem Erisman onlangs in Dit is de dag. Maak ondertussen een nieuwe wet, want die oude uit 2021 rammelt nogal. 

Als het kabinet valt over stikstof, is het niet omdat dat nodig is. Dan is dat omdat de coalitiepartijen op elkaar zijn uitgekeken.

Geschreven door

Tijs van den Brink - Gastauteur

--:--