Ga naar submenu Ga naar zoekveld

15: Stap je uit in het Zwolle van nu?

Voorkomen is nog altijd beter dan Duits leren…

Welkom in Zwolle. Een stad met een rijke historie, maar hopelijk ook nog een rijke toekomst. Want Zwolle is wel de laagstgelegen stad van Overijssel en daarmee extra kwetsbaar bij een stijgende zeespiegel. En dat het water komt, weten we. Hoe hoog en of een stad als Zwolle blijft bestaan, hangt af van onszelf.

Deel:

De stad zelf is inmiddels als volop bezig om zich voor te bereiden op hoger water. Extreem weer, zoals hevige regen en hitte, zijn op dit moment al de meest merkbare gevolgen van de klimaatverandering. Langdurige hoosbuien kunnen flinke wateroverlast en schade veroorzaken. In juni 2017 bijvoorbeeld kwamen verschillende delen van Zwolle onder water te staan. Extreme droogte zorgde daarna, in de lange, hete zomer van 2018 voor lage waterstanden, die de scheepvaart belemmerden.

Ruimte voor het water

Zwolle moet zich dus aanpassen aan een nieuw klimaat en is daar al druk mee bezig. Bijvoorbeeld door  te vergroenen en te zorgen voor meer ruimte voor water. En dat begint al bij het weghalen van de tegels uit de tuinen. In onderstaand animatiefilmpje  laat de stad zien hoe dat sámen met de bewoners wordt gedaan.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Dijkversterking

Een andere belangrijke maatregel tegen overstromingen is dijkversterking. De waterschappen en Rijkswaterstaat werken er al hard aan om Nederland in 2050 helemaal waterveilig laten zijn. De gemeente Zwolle is hierbij betrokken via het waterschap Drents Overijsselse Delta. In dit filmpje kan je daar meer over zien:

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Maar wat kan jij doen?

Uiteraard is dat 'slechts’ symptoombestrijding. Hoe voorkomen we dat het verder uit de hand loopt? Daar kan jij voor zorgen. Want helpt het als jij zelf iets doet? Jazeker! En ‘zien eten, doet eten’: als jij begint, steek je anderen aan om hetzelfde te doen. Dat zijn vaak de bekende dingen: let op je verbruik, isoleer je huis, eet minder vlees. Wat koop je, gooi je weg of gun je een tweede leven? En waar ga je naar toe op vakantie?

Feitjes

Paar feitjes: 

Geen vlees meer eten

Geen vlees meer eten is een van de meest effectieve manieren om je impact op het klimaat drastisch te verminderen. De veeteelt is namelijk verantwoordelijk voor zo’n 15 procent van de totale uitstoot van broeikasgassen. De helft tot driekwart (!) van alle landbouwgrond wordt gebruikt voor de productie van veevoer en voor begrazing.

Niet vliegen

Of over vliegreizen: want ben je een vegetariër die z’n vlees laat staan vanwege het klimaat? Eén retourtje Amsterdam-New York is net zo schadelijk als het eten van duizend Big Macs.

milieuvriendelijke led-lampen?

Waterbesparende douchekop?

Heb je al twee jaar een waterbesparende douchekop? Eén retour naar Londen en de CO2 die je bespaarde is alweer uitgestoten. Of heb je alleen nog milieuvriendelijke led-lampen in je huis? De CO2-winst die je daar in 5,5 jaar mee boekt, is met één retourtje Barcelona vervlogen.

De uitstoot van vliegtuigen is enorm: een Boeing 747 verbrandt op een langeafstandsvlucht vier badkuipen kerosine per passagier! En duurzaam vliegen is technisch nog lang niet mogelijk. Lees Bij de Correspondent meer over wat jij kunt doen. Of doe de CO2-test.

Doe de CO2-voetafdruk test

Dus: Voorkomen is nog altijd beter dan Duits leren…

 Of we met z’n allen straks bij onze oosterburen asiel aanvragen, ligt helemaal aan jou. Als we onze eigen klimaatdoelen niet halen, kan het zo maar heel snel gaan. Hoe snel, dat weten we niet. Vijf meter? Achttien? Wat gaan we doen? Voorkomen is nog altijd beter dan Duits leren…

--:--