Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Schrijfster Franca Treur: ‘Het voelt raar om als vrouw een tweederangsburger te zijn’

Gezien: De vrouwen van Jezus in de 21e eeuw

Schrijfster Franca Treur vind je niet op de barricaden om te strijden tegen de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen. Toch moet er wel wat veranderen, volgens haar. In de online serie ‘De Vrouwen van Jezus in de 21e eeuw’ gaat ze erover in gesprek met Marleen Stelling.

Deel:

Voor een vrouwelijke schrijver is het niet makkelijk om de top te bereiken. Dat blijkt al als Marleen de Libris-winnaars van de afgelopen jaren met Franca bekijkt. Er zit welgeteld één vrouw tussen. Voor Franca is het op dit moment geen reden om hiervoor op de barricaden te gaan. "Ik hou meer van subtiele vormen van emancipatie. Al mijn werk is eigenlijk heel feministisch, maar het ligt er niet dik bovenop. Het zit er allemaal in, maar wel op een subtiele manier."

Franca vertelt dat ze zelf niet het gevoel heeft dat haar veel ‘in de weg is gelegd’ in haar carrière. "Ik kom wel uit een traditie en een kerk waarin alles door mannen werd bepaald. Je ziet de kerkenraad binnenlopen: dat zijn altijd mannen in zwarte pakken, je hebt de lidmatenvergaderingen waar mijn vader naartoe ging en mijn moeder niet. Alle baantjes waren voor mannen, behalve de vrouwenvereniging en het koffieschenken. Als ik daar was gebleven had ik daar wel een probleem mee gehad, maar ik ben er weggegaan."

Bekijk de aflevering van 'De vrouwen van Jezus in de 21e eeuw' met schrijfster Fraca Treur:

Ook dominee Almatine Leene spreekt hoe het is om je als vrouw te begeven in a man’s world. Lees haar verhaal: ‘Mensen zeggen soms: ik vind het niet goed dat jij predikant bent als vrouw.'

--:--