Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zangeres Joke Buis over veertig zijn en de samenwerking met Rokus Maasland

‘In eerste instantie maak ik liedjes voor mezelf’

‘Het is alsof het eerste stof is neergedaald’, vertelt Joke Buis (41) over hoe het is om veertiger te zijn. In een nieuwe levensfase komen is één van de facetten die haar inspireren tot het schrijven van nieuwe liedjes. Afgelopen voorjaar bracht ze, samen met zanger Rokus Maasland – bekend van de Bowery – de gezamenlijke single ‘Onderweg naar jou’ uit. Twee verschillende persoonlijkheden en karakters die tóch meer gemeen hadden dan ze in eerste instantie dachten.

Deel:

Hoe is de samenwerking tussen jou en Rokus Maasland ontstaan?

“In coronatijd wilde ik eens muziek maken zónder verwachtingen. Muziek die buiten het vakje ‘geloven’ valt, en bijvoorbeeld over liefde en vriendschap gaat. Daarin vonden Rokus en ik elkaar. Rokus en ik zijn zowel in uiterlijk als karakter heel verschillend. Gekscherend hebben we het altijd over ‘het blije ei’ en ‘de depressieve baard’. Dat is natuurlijk karikatuur, maar op het podium ben ik wel iemand bij wie het glas halfvol is. Rokus zit in zijn liedjes vaak net iets meer in de mineur. Hoe leuk is het dat die twee stijlen nu samenkomen. We ontmoetten elkaar op ‘creatieve maandag’; dan beginnen we met een gesprek over wat je bezighoudt en proberen dat te vangen in een liedje. Als de eerste muzieklijnen worden uitgezet is dat altijd een magisch moment. Het eerste nummer dat daaruit voortkwam was Onderweg naar jou.” 

Waar gaat ‘Onderweg naar jou’ over?

“Het brengt onder woorden wat veel voorkomt onder onze leeftijdsgenoten. Onderweg naar jou is een liefdesliedje en gaat over het idee dat – als je wat afstand en frustratie in je relatie ervaart – je tóch wilt kijken hoe je elkaar weer kunt vinden. Aan al die dingen die je tegenkomt ‘onderweg naar jou’, hebben we geprobeerd woorden te geven. Wat doet het met je? Voel je veel verdriet? Ben je gespannen? Voelt het bijna alsof je weer opnieuw verliefd bent?”

‘Ik ben Joke Buis die gelooft, maar ik ben óók iemands vrouw en ook in die dingen zit God verweven’

We kennen je vooral van christelijke liedjes, hoe is het om dit soort muziek te schrijven?

“Het is heerlijk om te doen, het geeft me vrijheid. Kijk, ik ben Joke die gelooft. Maar ik ben óók iemands vrouw, iemands vriendin en ook in die dingen zit God verweven. In Nederland is dat heel erg gekaderd: je hebt christelijke muziek en niet-christelijke muziek. In Amerika is het veel gebruikelijker dat dit door elkaar heen loopt. Ik wilde dat kader loslaten om ruimte te creëren. Ik ben nog steeds dezelfde Joke als een paar jaar terug. Ik sta nog voor hetzelfde.” 

Wat leer je van elkaar in zo’n schrijfproces?

“Nou, wat ik wel interessant vind, is hoe je bijvoorbeeld met verdriet omgaat. Als ik verdrietig ben, merk ik dat ik daarvoor wil weglopen, dan probeer ik zo snel mogelijk een oplossing te vinden. Rokus zegt juist dat dan boven op zijn dakterras wil gaan zitten met een glas whisky en even in het verdriet wil hangen, wil mijmeren. Ik dacht in eerste instantie dat je dan in een neerwaartse spiraal terechtkomt, maar hij geeft juist op deze manier ruimte aan zijn verdriet en kan daarna weer door. Zo had ik er nog nooit over nagedacht.”

‘Als ik verdrietig ben, merk ik dat ik daarvoor wil weglopen’

Hoe vond je het om veertig te worden?

“Het voelt een beetje alsof het eerste stof is neergedaald. Je hebt je opleiding achter de rug, je hebt een baan, kinderen. Je bent door die eerste fase heen, en dan? Het is allemaal wat minder onbezonnen. Er zijn minder bruiloften, maar meer scheidingen. Er komen wat ziektes om je heen, je ouders zijn ouder. Je begint ineens na te denken over de eindigheid, hoe lang zijn ze nog bij je? Het is allemaal wat minder onbezonnen, een onbezonnenheid die ik wel had toen ik dertig was. Soms merk ik ook dat mensen in deze fase zich door de week heen slepen, of echt gaan leven voor het weekend. Dan denk ik: je bent véértig, dan is nog zoveel mogelijk! Je hebt je levenswijsheid van de afgelopen jaren en die kun je inzetten. Daar denk ik voor mezelf ook over na; wat wil ik met de ervaringen die ik met me meedraag? Ik heb nu meer vertrouwen in dat wat ik kan en kan betekenen voor anderen.”

‘Wat wil ik met de ervaringen die ik met me meedraag?’

Wat betekenen je liedjes voor jou?

“In eerste instantie maak ik liedjes voor mezelf. Daarna kan ik het doorleefd doorgeven aan iemand anders. En wat in eerste instantie alleen mijn eigen verhaal is, blijkt dan veel universeler te zijn. Laatst luisterde ik nog een liedje van mezelf terug: Schoonheid van het moment. Ik wilde mezelf daarmee herinneren om van het moment te genieten waar je nú inzit. Dat klinkt als een cliché, maar dat is iets wat ik echt wil verbeteren aan mezelf. Ik wil wat meer stilstaan bij hoe fijn het is om muziek te maken met al die mooie muzikanten om je heen.” 

‘Onderweg naar jou’ is te beluisteren via Spotify

Nieuwe muziek van Joke en Rokus vind je op jokebuis.nl

Beeld: Jannes Boonstra

--:--