Ga naar submenu Ga naar zoekveld

10 tips voor een duurzame tuin

Topzorg voor je tuin

Je kunt op allerlei manieren werken aan een duurzame levensstijl en bijdragen aan de bloei van de schepping. Minderen met afval, duurzaam geproduceerde kleding kopen of minder vlees eten... Maar wat dacht je van je tuin? Ook daar is veel te winnen op het gebied van duurzaamheid. Mocht je net als ik tot voor kort nog nooit nagedacht hebben over een duurzame tuin, dan volgen hier tien tips ter inspiratie. Doe er je voordeel mee voor dat kleine stukje schepping aan jouw huis: je tuin.

Deel:

Tip 1: Omdenken

Omdenken helpt wanneer het om onkruid gaat. Veel planten die wij onkruid noemen zijn namelijk eetbaar. Van zevenblad kan je bijvoorbeeld stamppot maken, van brandnetels zet je thee en paardenbloemen doe je in de salade. Wil je toch liever niet teveel onkruid? Bedenk dan: voorkomen is beter dan genezen. Dit doe je bijvoorbeeld door de bodem te bedekken op plekken waar je geen onkruid wilt. Je kunt de bodem bedekken met grind of met bodembedekkende planten. Gebruik worteldoek bij het aanleggen van terras en paden. Toch onkruid verwijderen? Spuit dit dan niet weg met gif en ook niet met azijn, maar trek het er gewoon old school uit. 

Tip 2: Bio fruit uit eigen tuin

Plant een boom. Die zet de overdaad aan CO2 gratis en voor niks voor je om in zuurstof, werkt uitstekend als airco en kan een plek voor vogels zijn om te nestelen. En als je kiest voor een fruitboom is het nog lekker ook. Heerlijk biologisch streekfruit uit je eigen tuin.

Tip 3: Tweede kans

Ben je van plan om nieuwe tuinmeubels, hekwerk, tuinverlichting of andere accessoires te kopen? Bedenk van welk materiaal het gemaakt is en waar het geproduceerd is. Waarom zou je je tuinbank de halve wereld laten overvliegen als je ook zelf wat kunt maken van oude planken of ander restmateriaal? Kijk eens op Marktplaats of bij de kringloop voor een lamp of decoratiemateriaal. Of een tweedehands tuinset natuurlijk. Hekwerk kan je zelf maken van wilgentenen. Verkrijgbaar bij iedere knotwilg in je buurt. Bestraat niet teveel, maar zoek je toch stenen, kijk dan eens op Marktplaats. Tweedehands is altijd beter dan nieuw.

Tip 4: Zorg voor diversiteit

Zorg voor diversiteit in beplanting en kies planten die passen bij de grondsoort van je tuin en het klimaat waarin je woont. Dat voorkomt veel ziektes en ongedierte. Hoe meer diversiteit, hoe meer de tuin zichzelf al in stand houdt. Goed voor de natuur en fijn voor jou, want jij houdt tijd over om vanuit je luie stoel van je tuin te genieten. Dus niet alleen gras, maar ook bloemen en struiken. En een boom dus.

Tip 5: Koop een regenton

Koop een regenton. Dan kost het beregenen van je tuin minder of geen leidingwater en help je met de afvoer van het water van extreme stortbuien. Leidingwater wordt met veel moeite gezuiverd, terwijl planten prima tevreden zijn met regenwater. Ze zijn niet anders gewend.

Tip 6: Verwilderen

Laat een stukje tuin verwilderen zodat insecten daar de kans krijgen. Maai (een stuk) gras niet of zaai bloemen. Insecten zijn nodig voor het bestuiven van planten, maar ook voor het gezond houden van de grond en het in evenwicht houden van elkaar. Wist je bijvoorbeeld dat lieveheersbeestjes gek zijn op bladluizen? Ook voor insecten geldt: hoe meer diversiteit hoe beter.

Tip 7: Verleid dieren tot een bezoekje aan je tuin

Lok zoveel mogelijk dieren naar je tuin die helpen bij het bestrijden van ongedierte. Ik noemde al insecten, maar wat dacht je van vogels of zelfs kikkers? Een klein watertje in de tuin (een ingegraven emmer kan al genoeg zijn) kan een plek zijn waar kikkers op af komen. En die zijn gek op vliegjes. Ook vogels zijn een welkome gast in je tuin. Niet alleen omdat ze prachtig zijn om naar te kijken, maar ook omdat ze graag slakken, rupsen en bladluizen eten. Je kunt ze proberen te verleiden tot een bezoekje aan je tuin met een nestkast, vogelbadje en een bessenstruik die in de winter vrucht draagt.

Tip 8: Bio als alternatief

Bedenk bij de aanschaf van planten, zaden en bloembollen hoe ze gekweekt zijn. Wist je bijvoorbeeld dat voor de productie van bloembollen vaak veel gif wordt gebruikt? Biologische bloembollen zijn een uitstekend alternatief.

Tip 9: Verzamel slakken

Ongedierte is ook gedierte. Bestrijd ze dus alleen als het echt niet anders kan. Slakken verzamel je en zet je buiten je tuin (niet in die van de buren...) waar ze geen kwaad kunnen of geef ze desnoods aan iemand die kippen houdt. Bladluizen zien er niet mooi uit en misschien vind je ze vies, maar meestal kunnen ze niet echt kwaad. Je hoeft er dus niet per se wat aan te doen. De boom overleeft het prima met bladluis en al. Ben je ze toch zat? Verwijder ze dan met een sopje van groene zeep of afwasmiddel.

Tip 10: Waardevolle voedingstoffen

Planten op een goede voedingsbodem drinken minder en zijn gezonder. Zorg dus voor voldoende voedingsstoffen in de grond. Dat doe je niet zozeer met een zak tuinaarde (soms van bedenkelijke herkomst) die je koopt bij het tuincentrum, maar wel met mest of compost. Mest is te krijgen bij de dichtstbijzijnde boer en compost kan je zelf maken op een composthoop of in een (eventueel zelfgemaakt) compostvat. Soms is compost ook verkrijgbaar bij de gemeente. Voer in de herfst het blad- en snoeiafval niet af, maar laat het liggen. Dit zit boordevol waardevolle voedingsstoffen voor je tuin en is een leefplek voor insecten. Houd je toch meer van netjes? Composteer je tuinafval dan en verspreid het vervolgens weer, het liefst in voor- en najaar. Topzorg voor je tuin!

Lees ook: 4 recepten met ‘onkruid’ uit jouw berm of tuin

Geschreven door

Hanneke Veurink

--:--