Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Relatieproblemen zijn geen luxeproblemen, maar basisproblemen

Moet relatietherapie in het basispakket komen?

Een groot onderzoek in opdracht van de SGP toont aan dat er een grote meerderheid van de Nederlanders voorstander is van het vergoeden van relatietherapie via het basis zorgpakket. Relatietherapeut Cocky Drost is voorstander van dit plan, omdat het problemen in gezinnen zou kunnen voorkomen. Daarentegen vindt CDA-Kamerlid René Peters dat het geld beter op een andere manier kan worden besteed. Zal het vergoeden van relatietherapie zorgen voor laagdrempeligheid en is dit de oplossing om vechtscheidingen te voorkomen?

Deel:

Een ‘quick fix’ is niet de oplossing

Het verbaast relatietherapeute Cocky Drost dat niemand al eerder heeft geopperd om relatietherapie te laten vergoeden in het basispakket. De gevolgen van slechte relaties zijn namelijk vaak niet mild voor zowel het stel als de kinderen. Vaak zie je dat kinderen de dupe zijn van vechtscheidingen, aangezien ruim 70% van de kinderen met een jeugdbeschermer uit een vechtscheiding komt. Waarom dit zo is zou volgens Cocky aan twee dingen kunnen liggen: ‘Enerzijds zie je dat we een zogenoemde ‘quick fix’ willen; een gezonde, gelukkig relatie zonder te veel gedoe. Anderzijds willen we niet dat de overheid zich met ons bemoeid.’

Waar ligt het aan?

Men vindt het over het algemeen lastig om goed met elkaar te communiceren. Zo zouden we niet zo goed weten hoe we correct ruzie moeten maken. Cocky geeft aan dat koppels bij haar aangeven dat ze een conflict liever vermijden, omdat ze geen ruzie willen hebben. Ze vindt het belangrijk dat hier meer over gesproken wordt op scholen, niet alleen door haar maar ook door anderen. Leerlingen weten namelijk genoeg over seks, maar niet over relaties. Daarnaast is hulp zoeken is voor mensen niet altijd even makkelijk. De grote vraag is: ‘Waar en hoe kun je op een laagdrempelige manier hulp vinden?’ Door hulp, zoals relatietherapie, aan te bieden in het basispakket, bied je een laagdrempelige vorm aan mensen zodat ze goed met hun relatie kunnen omgaan. Er hangt volgens Cocky een stigma onder ‘relatietherapie’ en het zou vaak als ‘excuustruus’ worden gebruikt. Er wordt regelmatig gezegd: ‘Nou, als jullie relatietherapie nodig hebben, dan is het wel heel erg’.

Leerlingen weten namelijk genoeg over seks, maar niet over relaties.

CDA-kamerlid René Peters geeft aan dat een groot deel van de kinderen in de jeugdzorg te maken heeft met een vechtscheiding. Zowel Peters als Drost geven aan dat ouders die eenmaal in een vechtscheiding zitten niet meer met de gezichten dezelfde kant op zullen staan. Hij vindt dat relatietherapie een te lichte oplossing is voor grote problemen. In het verleden is er namelijk al hulp in een lichte vorm aangeboden in de jeugdzorg en hieruit bleek dat dat niet de juiste manier was om het grotere probleem te verhelpen. Peters: ‘De grote problemen bestaan nog steeds. Momenteel zitten er 1 op de 6 á 7 kinderen in de jeugdzorg. We hebben niet de juiste tijd, geld, energie en mankracht om de ingewikkelde problemen van hun te verhelpen.’ Er valt nog veel te winnen binnen het huidige probleem in de jeugdzorg, waaronder: het vergroten van bestaanszekerheid voor kinderen, informele hulp aanbieden door middel van het netwerk te betrekken en vooral de juiste hulp op het juiste moment direct aan te bieden.

Kijken naar het systeem of relatietherapie vergoeden

De meningen over het vergoeden van relatietherapie zijn verdeeld. Zo is er zorg voor lange wachtlijsten en geeft René Peters aan dat het niet juist voelt om bij mensen achter de deur te kijken naar hun relatieproblemen, maar dat als mensen om hulp vragen het goed is te kijken naar of het systeem wel klopt en een blik werpen op het gehele gezin en niet enkel naar het kind, zodat je de juiste hulp kunt bieden. Daarnaast is de gemiddelde prijs per sessie 80-90 euro en ook al zou het voor een deel vergoed worden blijft de vraag of beide individuen relatietherapie als prioriteit zien en hier tijd voor zullen maken. Een andere belangrijke vraag is of men dit wel kan betalen.

Kijk het item uit de uitzending van Op1 hier terug op NPO Start.

--:--