Ga naar submenu Ga naar zoekveld

"Op dinsdag besloten we 4000 perenbomen weg te geven en de zaterdag daarop deden we dat ook."

Musetta Blaauw - Groningen

Musetta Blaauw is niet persé een natuurliefhebber, maar geeft om het welzijn van de wereld. Om mens, dier en natuur. Toen zij in augustus benaderd werd door een collega dat er 150.000 perenbomen vernietigd zouden gaan worden, schoot ze in de actiestand.

Deel:

Musetta: “De perenbomen stonden bij een kweker in de koelcel. Als gevolg van de coronacrisis kreeg hij ze niet verkocht. Het plan was om ze te vernietigen en te gebruiken als biomassa. Eeuwig zonde natuurlijk. Meerbomen.nu zocht voor 150.000 bomen een betere bestemming, dus ik gaf aan dat ik er wel 4.000 wilde hebben. Dat zou ik wel kwijt kunnen raken en anders zou het naar het bomendepot in Groningen kunnen.

Vanaf het moment dat we de bomen op acht enorme pallets kregen, zat er grote druk achter. Ze overleven buiten de koelcel zonder water maar een paar uur. De kleine haarworteltjes drogen snel uit en dan gaan ze dood. Er zat dus haast achter het uitdelen.

Perenbomen in de vijver

Samen met Marriel van Klimaatadaptatie Groningen vroeg ik Tuin in de Stad om hulp. Deze plek was perfect om te toveren tot een bomendistributieplek. Daar hebben we alle bomen in de vijver gezet, een extra geul gegraven en een boer uit de omgeving zorgde voor voldoende water.

Het was prachtig om te zien hoe op die betreffende zaterdag zo’n tien tot vijftien vrijwilligers tot aan hun knieën in de drek stonden om bomen uit te geven. Maar wat echt magisch was, was dat binnen anderhalf uur alle bomen opgehaald waren. Mensen stonden rijen dik in de stromende regen. De stadsring stond helemaal vast.

In actie om 4000 bomen te redden
Bomen planten in de stromende regen.
Plant ook een boom!
Plant ook een boom!

Nieuw bos in elk van de 12 provincies: draag ook jouw boompje bij aan een groener Nederland. Samen zorgen we voor schone lucht en een gezonde leefomgeving!

Concreet en simpel

Op een gegeven moment hebben we via social media opgeroepen om niet meer te komen. De bomen waren op. Het succes achter dit verhaal zit hem denk ik in de combinatie van meerdere factoren. Mensen willen graag iets duurzaams doen, maar weten niet altijd hoe. Het ophalen en planten van een perenboom is heel concreet en simpel. Daarbij was het natuurlijk gratis. Dat maakt het helemaal laagdrempelig.

Het leuke is dat mensen achteraf foto’s deelden van hun geplante boom op social media. Met zo’n actie maak je zichtbare impact en mensen hebben het er nog steeds over. Deze actie bracht mij persoonlijk weer een mooi nieuw netwerk. Ik kwam in contact met mensen die hetzelfde doel als ik voor ogen hebben; een schonere wereld, vrij van fossiele energie. Mensen die er ook voor willen zorgen dat de aarde minder hard kapot gaat dan nu.”

Volg ons op Instagram!
Volg ons op Instagram!

Blijf op de hoogte van de acties en nieuwtjes van Nederland plant bomen.

--:--