Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Maaike Huijgen van de Eemlandhoeve in 'ZOUT!'

‘Toen we begonnen, werden we uitgelachen’

Deel:

Bijen zoemen, kuikens scharrelen vrolijk rond, en de d’Aquitaine-runderen grazen rustig in de polder. In de EO-podcast ZOUT! neemt presentator Chris Segers een kijkje op de Eemlandhoeve, een biologische boerderij waar alles duurzaamheid ademt.

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

"In het beheer van de Eemlandhoeve ben ik niet de regisseur. De schepping is de regisseur en ik ben als een dirigent die een beetje corrigeert," vertelt Maaike Huijgen in ZOUT! Samen met haar man Jan runt zij de ‘Eemlandhoeve’, een ecologische bezoekboerderij waar alles draait om educatie.

Nieuwe voedselcultuur

Jan en Maaike hebben oorspronkelijk allebei een onderwijsachtergrond en willen mensen graag meer laten betrekken bij het boerenleven. Ze willen samen met de burgers en boeren een nieuwe voedselcultuur vorm geven, waarin lokaal voedsel en de boer weer zichtbaar en gewaardeerd wordt. “Mensen staan tegenwoordig zo ver van hun voedsel af. Ze lopen met hun karretje door de supermarkt en staan er totaal niet bij stil wat er allemaal is gebeurt met hetgeen ze kopen”.

'Gekkies'

Toen Maaike en haar man Jan Huijgen in 1993 de biologische boerderij de ‘Eemlandhoeve’ in Bunschoten begonnen werden ze gezien als ‘gekkies’. Maaike: “Dat was pijnlijk, het gevoel dat je uitgelachen, en niet serieus genomen werd. Maar we gingen wel door!”. Achteraf blijkt dat de ideeën van Jan en Maaike hun tijd ver vooruit zijn, en is de Eemlandhoeve een begrip als het gaat om biologisch boeren.

'Tijd ver vooruit'

"Ik vind de supermarkt een hele vermoeiende plek. Daar komt heel veel onrecht samen: slecht omgaan met de aarde, dieren, en mensen ver weg. Wij proberen hier een gezond ecosysteem te zijn waar ook voedsel voor de mensen vandaan komt," vertelt Maaike aan presentator Chris Segers. "We proberen met vallen en opstaan te leren dat het mogelijk is om het voedsel op andere manier tot stand te laten komen”.

De supermarkt is een vermoeiende plek waar veel onrecht samenkomt

Voor Maaike Huijgen gaan de passie voor duurzaamheid en haar persoonlijk geloof hand in hand: “Ik heb een heel diep respect gekregen voor de natuur en de schepping. Jezus liep door de korenvelden en vertelde allerlei verhalen die te maken hadden met de schepping en de natuur. Denk bijvoorbeeld aan het verhalen van de graankorrel en het mosterdzaadje."

Parnassia

Voor Maaike is er een specifieke plant die het geloof in het bijzonder symboliseert, de parnassia. "Dat is een heel mooi teer plantje, dat we zagen toen we werden overvallen door een donderbui en moesten schuilen. Nadat de wolkbreuk voorbij was, liepen we weer langs die parnassia. Die stond nog even teer en ongeschonden overeind. Toen dacht ik: dit is het beeld van Jezus. Alle stormen komen over hem heen en toch blijft hij in alle kwetsbaarheid overeind staan." 

Luister hier naar 'ZOUT!' met Maaike Huijgen

In de EO-podcast ZOUT! ontmoeten presentatoren Chris Segers en Marieke Meijer bekende en minder bekende mensen die zich als gelovige inzetten voor de samenleving. Marieke en Chris willen weten hoe gelovigen in het land actief zijn op maatschappelijke terreinen als duurzaamheid, armoede en het bestrijden van onrecht. Luister hier naar de aflevering met Maaike Huijgen

--:--