Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'Er mag meer gekeken worden naar de kracht van hooggevoeligheid'

Marit Goessens over haar boek 'Waardevol hooggevoelig'

Marit Goessens is kinder- & jeugdpsycholoog. Het stempel hooggevoelig wilde ze eerst niet, maar daar kwam verandering in tijdens haar burn-out. Met haar boek Waardevol hooggevoelig - in relatie met God, jezelf en de ander wil ze waarde van hooggevoeligheid benadrukken.

Deel:

Wat miste jij in boeken die al over dit onderwerp geschreven zijn?
“Er is veel algemene literatuur te vinden over hooggevoeligheid, maar ik miste christelijke literatuur waar je, naast basisinformatie, verdieping vindt. Een boek over hooggevoeligheid waar het geloof nog meer bij betrokken wordt.”

Wanneer werd het voor jou duidelijk dat je hooggevoelig bent?
“Dat heb ik altijd al een beetje geweten. Ik had bijvoorbeeld moeite met leraren op school die een strenge stem hadden en kon enorm opzien tegen schoolkampen. Weken van tevoren was ik daar mee bezig. Ook werd ik beïnvloed door de sfeer in de klas. Ik kon niet goed presteren als ik een onveilige sfeer ervaarde. Maar ik had ook veel oog voor anderen  en kon intens genieten van kleine dingen.

Lange tijd wilde ik het stempel van hooggevoelig-zijn niet hebben. Tot ik in een burn-out terecht kwam. In die tijd kwamen eigenschappen van hooggevoeligheid sterker naar voren en kon ik er niet meer onderuit. Dat was het moment dat ik er bewust mee aan de slag ben gegaan. Ik ben me gaan verdiepen in het onderwerp en vervolgens een praktijk gestart waar ik hooggevoelige kinderen, tieners en vrouwen wilde begeleiden.”

Wat vind je soms moeilijk aan hooggevoelig zijn?
“Ik heb de overtuiging dat ik dezelfde mate energie heb als anderen, maar bij mij is die energie sneller op. Dit komt doordat ik intens leef en van alles waarneem. Het kan voorkomen dat ik halverwege een dag op ben, terwijl ik leuke dingen heb gedaan, waar ik naar uitgekeken had.. Ik heb dan zoveel gevoeld en gezien. Van andere mensen die hooggevoelig zijn, hoor ik weleens dat ze daar vervelende opmerkingen over krijgen. Ik heb geluk met mijn omgeving. Vrienden en familie kennen mij en hebben begrip voor mij. Zij weten dat ik met grenzen moet leven. Wel kan ik kritisch zijn op mezelf als ik moe ben. Ik denk dan: waarom heb ik zo weinig energie?”

Wanneer vind je het waardevol om hooggevoelig te zijn?
“In mijn contact met andere mensen. Ik kan snel op een diep niveau verbinding maken met mensen. Op hartsniveau. Daardoor hoor ik heel persoonlijke verhalen. Dat zij zich zo voor mij openstellen, vind ik heel bijzonder. Voor mijn werk sprak ik bijvoorbeeld met een tiener die zich ontzettend alleen voelt, waardoor zij veel denkt aan de dood. We zijn daarover samen in gesprek gegaan. Het is zo waardevol om te mogen luisteren en op die manier iets voor haar te mogen betekenen.”

Zijn die gesprekken dan ook vermoeiend?
“Dat ik parttime werk, is een bewuste keuze. Ik streef ernaar om 100% aandacht te hebben voor de gesprekken die ik voer op mijn werk. Ook kan het me soms emotioneel raken. Daarom moet ik mezelf begrenzen. Na mijn burn-out heb ik mijn leven omgegooid, maar dat ik mijn energie moet bewaken, vind ik soms nog lastig. Ik geniet van het leven, alleen kan ik niet mijn hele dag vol plannen. En in het weekend moet ik echt rust opzoeken, bijvoorbeeld in de natuur. De bladeren zijn nu ontzettend mooi groen. Die schoonheid zuig ik als het ware op.”

Waardevol hooggevoelig Marit Goessens

In je boek benoem je dat hooggevoelige christenen soms een hoge lat hebben gelegd in hun relatie met God. Dat ze elk moment van de dag met God bezig moeten zijn. Heb je dat zelf ook zo ervaren?
“Ik herken wel dat ik alles goed wil doen voor God. Als Paulus in de Bijbel zegt: ‘Bid onophoudelijk’, denk ik wel: hoe dan? Dat kan een hoge lat zijn, maar daar ben ik zelf nooit helemaal in vastgelopen. Ik reflecteer wel veel op wat ik doe en ‘wat hoort’. Wat ik mensen zou adviseren die wel daarin vastzitten? Ga op zoek naar de overtuigingen die eronder liggen en schrijf die op. Onderzoek vervolgens of die overtuiging wel klopt. Bijvoorbeeld aan de hand van de Bijbel of in gesprek met anderen. Mijn ervaring ook is dat God antwoorden geeft wanneer je daarom bidt.

Vanaf kinds af was ik close met God, ik heb nooit aan Zijn bestaan getwijfeld. Maar mijn geloof is echt verdiept tijdens mijn burn-out. Toen heb ik geleerd om los te laten en meer op God te vertrouwen. Ik weet nu: als je Hem iets vraagt, krijg je antwoord.”

In je boek schrijf je: ‘Eén van de belangrijkste sleutels tegen piekeren is om onze blik op God te richten. We zijn geschapen om Hem te vertrouwen en onze rust en vrede bij Hem te vinden.’ Wanneer heb jij voor het laatst tijdens een piekermoment je zorgen bij God gelegd?
“Deze week nog. Ik noem een klein voorbeeld: deze zomer krijg ik een Boomer puppy. Dit hondenras is ook gevoelig en past goed bij mij. Ik zou graag een vrouwtje willen, maar als een hond zwanger is, weet je natuurlijk niet wat voor geslacht de puppy’s hebben. Het is misschien onzinnig, maar ik zou daardoor in een stroom van piekergedachten terecht kunnen komen. ‘Wat als er straks geen vrouwtje is?’ Ik heb geleerd om dit voor te zijn en te bidden: ‘God, U maakt deze puppy’s, en als het zo mag zijn, dan geloof ik dat u een vrouwtje voor mij heeft.’ Het blijft dan spannend, maar ik kan die zorg dan wel loslaten.”

In je boek heb je het ook over hooggevoelige mannen. Wat maakt het voor mannen lastig om hooggevoelig te zijn?
“Dat heeft er vooral mee te maken hoe de maatschappij tegen gevoeligheid bij mannen aankijkt. Daar is weinig ruimte voor. Mannen moeten niet huilen, dat is niet stoer. Dat imago kan lastig zijn voor hooggevoelige mannen. En ook eenzaam. Mijn tip aan hen zou zijn om hun gevoeligheid bespreekbaar te maken in een veilige groep mensen. In kerken of kringen. Ze zullen gaan merken dat er meer mannen zijn zoals zij. Die herkenning is mooi.”

Wat wordt weinig verteld over hooggevoeligheid?
“Iedereen kan verbinding maken met anderen, maar mensen die hooggevoelig zijn kunnen sneller op een diep niveau verbinding maken. Soms te snel, omdat je al gauw bij diepe emoties komt. Het is dan belangrijk om jezelf daarin te begrenzen. Maar ook aan te voelen of de ander daarbij op z’n gemak is.”

Voor wie is jouw boek interessant?
“Dit boek heb ik bewust voor mannen en vrouwen geschreven, omdat de groep hooggevoelige mensen uit vijftig procent mannen bestaat, en vijftig procent uit vrouwen. De meeste boeken zijn echter gericht op vrouwen. Daarnaast is dit boek interessant voor mensen die te maken met hooggevoeligheid in hun omgeving. Zoals ouders en partners.”

Wat is de belangrijkste boodschap die je wil meegeven over dit onderwerp?
“Dat hooggevoeligheid waardevol is. Als er over hoogsensitiviteit gesproken wordt, gaat het al gauw over de dingen waar je tegenaan loopt. Ik vind dat er meer gekeken mag worden naar de kracht van hooggevoeligheid. Daar zit zoveel waarde in. Hooggevoelig zijn is soms lastig, maar het is ook een cadeau.’’

Lees ook: Mirjam van der Vegt: 'God is zelf ook hoogsensitief'

Hoogsensitief leven: Groei, ontdek en geniet!

Eva biedt een speciale online training aan waarbij je ontdek hoe je ontspannen en nuchter kunt omgaan met hoogsensitiviteit. Trainer en HSP-coach Margreet Bronk neemt je mee op deze ontdekkingstocht.

Geschreven door

Judit van Dijk-Besters

--:--