Ga naar submenu Ga naar zoekveld

7x de allerlekkerste streekrecepten

Van Groningen tot aan Limburg

Ons veelzijdige kikkerlandje bestaat uit verschillende streken met elk zijn eigen specialiteit. Via Facebook vroegen wij jullie om de allerbeste streekrecepten te delen en daar zat behoorlijk wat lekkers tussen. Smullen maar!

Deel:

1. De Groninger poffert - Groningen

We trappen af met een recept voor de overheerlijke Groninger poffert, ingestuurd door Jet. “Weinig werk en super lekker!”

Dit heb je nodig:

  • 500 gram zelfrijzend bakmeel
  • 500ml melk
  • 3 eieren
  • Snuf zout
  • Rozijnen
  • Roomboter
  • Stroop en/of bruine basterdsuiker

Extra

  • Tulband

Zo maak je hem:

  • Verwarm de (elektrische) oven voor op 180 graden.
  • Smeer de tulband goed in met boter en strooi er daarna wat bakmeel over tegen het plakken.
  • Meng het bakmeel, de melk en eieren met een mixer.
  • Voeg de rozijnen toe (uiteraard is het leuk om te variëren. Met appel is bijvoorbeeld ook heel erg lekker).
  • Schenk het beslag in de tulband en plaats dit voor 60 minuten in de oven.
  • De poffert is klaar als je er met een breinaald in prikt en de breinaald er schoon uitkomt.
  • Smelt de roomboter.
  • Snijd een stuk poffert en leg het op een bord. Snijd eventueel in kleine stukjes.
  • Schenk er wat gesmolten roomboter over en doe er vervolgens stroop of basterdsuiker op.­


2. Kruukplaetjes – Goeree-Overflakkee

Sanneke stuurde ons een recept voor kruukplaetjes. “Ik kom van Goeree-Overflakkee, een Zuid-Hollands eiland. Op het eiland hebben we fantastisch lekkere koekjes, genaamd ‘kruukplaetjes’. Dit is een heerlijk kruidig koekje wat in de pan gebakken wordt! Een ware delicatesse!”

Dit heb je nodig: 

  • 500 gram bloem
  • 250 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 250 gram roomboter
  • 15 gram kaneel
  • 10 gram zout
  • 50 gram melk
  • Stroop naar smaak

Zo maak je hem:

  • Meng alle ingrediënten met elkaar en kneed tot een egale bal. 
  • Neem een deel van het deeg en rol hiervan een streng van ongeveer 7 cm doorsnee.
  • Snijd de rol in plakjes van ongeveer 1 cm.
  • Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur.
  • Bak de koekjes aan beide kanten gaar en goudbruin in de pan. 
  • Laat de koekjes afkoelen en uitharden op een vlakke/koude ondergrond.

3. Melkmoes – De Veluwe

Melkmoes, ook wel kruudmoes genoemd, is een typisch Veluws zomerrecept. Jaantje is er weg. “De boeren aten dit tijdens het binnen halen van het hooi. Ik heb ook wel eens gehoord dat kraamvrouwen en soldaten dit kregen. Het is zware kost om aan te sterken.” Met haar eigen recept wint Jaantje wel eens wedstrijden, maar ook dit recept is niet verkeerd.

Dit heb je nodig:

  • 250 gram mager gerookt spek
  • 1 grove metworst (250 gram)
  • 1 liter gortepap 
  • 200 gram grote blanke rozijnen
  • 3 á 4 takjes (roomse)kervel
  • 6 á 7 bieslooksprieten
  • 1 blad zuring
  • Karnemelk

Zo maak je hem:

  • Was de kervel, zuring en bieslook en snijd deze fijn.
  • Wel de rozijnen ongeveer 10 minuten.
  • Breng ½ liter water in een pan aan de kook en laat hierin het spek, de worst, de groenten en de rozijnen 30 minuten koken.
  • Voeg al roerend de gortepap toe en laat het geheel nog even koken.
  • Haal de pan van het vuur en laat het een kwartiertje staan.
  • Snijd het spek en de worst voor het opdienen in stukken.

Recept van Mijn Receptenboek


4. Zoervleisj - Limburg

Mariëtte liet weten dat zij wel eens typisch Limburgs zoervleisj (zuurvlees) heeft gemaakt. Het is een soort stoofvlees, dat vooral gegeten wordt op de winterse dagen.

Dit heb je nodig:

  • 1 kg rundersukade of ribrunderlappen
  • 400 ml water
  • 400 ml (gele) natuurazijn
  • 10 laurierblaadjes
  • 10 jeneverbessen
  • 10 kruidnagels
  • 3 uien, in halve ringen gesneden
  • 3 flinke eetlepels appel-/perenstroop
  • 3 flinke eetlepels bruine basterdsuiker + eventueel extra
  • 1 kleine eetlepel speculaaskruiden (of koekkruiden)
  • 5 verkruimelde plakken ontbijtkoek.

Zo maak je hem:

Een dag van tevoren

  • Snijd het vlees in flinke blokken
  • Maak een mengsel van water, azijn, laurierbladen, kruidnagels, jeneverbessen en uien.
  • Leg hier het vlees in en laat het een nachtje in de marinade staan.

De volgende dag

  • Haal het vlees samen met de uien en laurierbladen uit de marinade.
  • Haal ook de kruidnagels en jeneverbessen uit de marinade en gooi deze weg. Bewaar wel het marinadevocht.
  • Braad het vlees in een grote braadpan met roomboter.
  • Voeg de laurierbladen en halve uienringen weer toe.
  • Voeg een beetje marinadevocht toe en doe de appel-/perenstroop, bruine basterdsuiker, speculaaskruiden en de verkruimelde ontbijtkoek erbij.
  • Laat het minstens een uur lang op laag vuur stoven.
  • Optioneel: bind de saus met wat extra ontbijtkoek.
  • Breng op smaak met zout, peper en eventueel nog extra suiker.

Recept van Culy


5. Zeeuwse Bolussen – Zeeland

Van Martine kregen we een recept doorgestuurd voor de heerlijke Zeeuwse lekkernij: de bolus.

Dit heb je nodig:
Voor het deeg

  • 400 gram bloem
  • 8 gram zout
  • 7 gram gedroogde gist
  • 240 ml melk, lauwwarm
  • 60 gram boter, op kamertemperatuur
  • 1 ei, op kamertemperatuur
  • 15 gram suiker

Voor de afwerking

  • 500 gram bruine basterdsuiker
  • 1 citroen, geraspt
  • 1 eetlepel kaneelpoeder

Zo maak je hem:

  • Meng alle ingrediënten voor het deeg en kneed dit minimaal 10 minuten tot soepel deeg. Laat het deeg vervolgens 1 uur afgedekt rijzen op een warme plek.
  • Meng de basterdsuiker met de citroenrasp en het kaneelpoeder en verdeel dit over het werkblad.
  • Kneed het deeg kort en maak deegbolletjes van ongeveer 65 gram.
  • Rol de deegbolletjes door het suikermengsel en laat ze 5 minuten rusten
  • Rol ze vervolgens in het suikermengsel uit tot strengen van ongeveer 40 cm.
  • Rol de strengen op tot een mooi rondje en stop de uiteinden onder de bolussen.
  • Leg de bolussen op een plaat bedekt met bakpapier en laat ze een uur rijzen op een warme plaat.

Het bakken

  • Verwarm de oven voor op 250 graden.
  • Bak de bolussen 7 tot 9 minuten gaar.
  • Leg een tweede met bakpapier bedekte bakplaat bovenop de bolussen en keer de bakplaten om. Laat de Zeeuwse bolussen zo verder afkoelen.

Recept van Rutger Bakt


6. Zeeuwse mosselen – Zeeland

Een ander typisch Zeeuws hoogstandje is de mossel. En laat het mosselseizoen nou net begin juli van start zijn gegaan. Daarom dit recept voor echte Zeeuwse mosselen van De Oesterij.

Dit heb je nodig:

  • 4 kg verse Zeeuwse mosselen
  • ½ prei
  • 1 stengel bleekselderij
  • 1 witte ui
  • 7½ gram verse platte peterselie
  • 200 ml witte wijn
  • 2 theelepel witte peperkorrels
  • 100 gram zeekraal
  • 2 takjes verse tijm

Zo maak je hem:

  • Spoel de mosselen schoon in koud water. Verwijder de kapotte mosselen en de mosselen die open blijven staan wanneer je erop tikt.
  • Laat de mosselen in het water staan. Was de prei en bleekselderij. Snijd de prei in dunne ringen en snijd de bleekselderij in schuine halve boogjes. Snijd de peterselie fijn en snipper de ui.
  • Verhit de mossel- of soeppannen zonder olie op hoog vuur. Laat de pannen goed heet worden. Verdeel de witte wijn en de peperkorrels over de pannen en breng dit aan de kook.
  • Verdeel de mosselen over de pannen. Verdeel vervolgens ook de groenten en de zeekraal over de pannen en doe de deksels erop.
  • Breng op hoog vuur aan de kook.
  • Schud de mosselen om en breng opnieuw aan de kook.
  • Haal de blaadjes van de takjes tijm en doe dit in de pannen.
  • Schud de pannen met deksel erop nog een laatste keer om en de mosselen zijn klaar om met pan en al geserveerd te worden.

Recept van Allerhande


7. De Haagse bluf – Den Haag

Last but not least: de Haagse bluf. Dit verrukkelijke dessert wordt ons aangeraden door Willemijn. Een super simpel recept, maar ontzettend lekker.

Dit heb je nodig:

  • 2 eiwitten
  • 150 gram suiker
  • 1 pak lange vingers
  • 200 ml rode bessensap
  • 2 bakjes rode vruchten

Zo maak je hem:

  • Doe de eiwitten, de suiker en het bessensap in een kom.
  • Klop dit mengsel stijf met de mixer. Het is stijf genoeg wanneer je de kom kunt omkeren zonder dat het eruit valt.
  • Doe het mengsel in glaasjes en steek er lange vingers in.
  • Leg er ten slotte nog wat rood fruit op en het is klaar om geserveerd te worden.

Recept van Zoete Zusjes

Lees ook: 5 heerlijke salades voor een zomerse dag

Geschreven door

Melissa van Akkeren

--:--