Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Hospice voor daklozen in Kirgizië doorbreekt taboe

28 november 2022 | Leestijd 2 min

In Kirgizië is de dood een taboe. En daklozen worden er gezien als het uitschot van de samenleving. Daarom is het bijzonder dat ze in de laatste fase van hun leven terechtkunnen in een hospice speciaal voor hen. Hier worden ze liefdevol verzorgd door verpleegster Karachach (28).

Wat houdt je werk in?
“Ik help daklozen in het laatste stadium van hun leven door ze te verzorgen. Als een patiënt bang is voor de dood, probeer ik hem of haar gerust te stellen door dichtbij te zijn. Ik kan de mensen niet genezen, maar ze voelen zich wel beter na een behandeling.”

Waarom ben je dit werk gaan doen?
“Ik ben afgestudeerd als arts. Ik leerde diagnoses stellen en medicijnen voorschrijven, maar ik wilde dicht naast de mensen staan, als een verpleegkundige. Iemand vertelde me over deze baan. Ik geloof dat God dit heeft geleid. Het is mijn droombaan.”

Hoe is het om te werken met mensen die dicht bij de dood zijn?
“In het begin wist ik niets van de dood; ziekenhuisartsen in Kirgizië vertellen hun patiënten nooit dat ze stervende zijn. Ik was bang voor wat er gebeurt als iemand sterft. Toen ik dit in het hospice zag gebeuren, verdween mijn angst. Nu weet ik hoe waardevol mijn werk kan zijn.” Dankzij het hospice en het werk van Karachach sterven arme en dakloze mensen op een waardige manier. EO Metterdaad verlangt ernaar dat hier meer mensen opgevangen kunnen worden. Help je mee? 

Geef nu!

Meer over het project

--:--