Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Berendien Tetelepta onderzoekt in podcast 'Biblebelt' het reformatorische milieu

'Veel luisteraars horen voor het eerst hoe refo's denken'

Samen met Jorina Haspels onderzoekt Berendien Tetelepta in de podcast 'Biblebelt' het reformatorische milieu. Veel luisteraars reageren belangstellend, merkt Berendien. “Voor het eerst horen ze refo’s vertellen hoe ze denken. Misschien een mooie aanleiding om eens een praatje te maken met je reformatorische buurman of collega?”

Deel:

“Sinds een aantal jaren bezoek ik kringloopwinkels in Opheusden, een gezellig dorp waar bijna iedereen reformatorisch is", vertelt Berendien Tetelepta, die als journalist bij het Nederlands Dagblad werkt. "Juist toen ik belangstelling voor reformatorische christenen kreeg, kwamen ze steeds vaker negatief in het nieuws: door kerkdiensten in coronatijd, brandstichting bij teststraten en leerlingen die onder dwang uit de kast kwamen. Het leek wel of iedereen in Nederland die refo’s opeens beu was.” 

Heb je daar een verklaring voor?
“Refo’s waren heel lang onderdeel van onze cultuur, hoewel ze anders leefden dan de meerderheid. Maar niemand had last van hen. Nu worden mensen snel boos als iemand anders een uitzonderingspositie krijgt. Waarom mag de één in coronatijd wel naar de kerk als de ander niet naar het café mag? Maar zijn we in Nederland ook tolerant als dat pijn doet? Dan blijkt pas echt hoe tolerant we zijn, zegt Wim Dekker, lector aan de CHE, in de podcast Biblebelt.” 

Wie is Berendien Tetelepta?

• 36 jaar
• Journalist en podcastmaker 
• Studeerde journalistiek aan hogeschool Windesheim in Zwolle
• Werkte voor de Gelderlander en het Algemeen Dagblad; nu voor het Nederlands Dagblad 
• Maakte eerder de podcast De moord op de duivenmelker; nu met Jorina Haspels (Algemeen Dagblad en Haagsche Courant) de podcast Biblebelt

Met welke eigenschap heeft God je royaal bedeeld?
“Ik zou graag nederig en zachtmoedig van hart zijn, de mooiste eigenschappen die ik in de Bijbel tegenkom. In werkelijkheid ben ik een nieuwsgierige bemoeial. Onder het mom van mijn werk kan ik mensen werkelijk alles vragen. Daarbij probeer ik mijn nieuwsgierigheid zo aan te wenden, dat er iets goeds uit voortkomt.” 

Wat is het beste boek ooit geschreven?
“Het boek Wij slaven van Suriname van Anton de Kom uit 1934 heeft veel indruk op me gemaakt. Ik ben er anders door gaan denken over ons slavernijverleden, dat ook na de officiële afschaffing in feite lang heeft voortgeduurd en nog steeds diepe sporen nalaat. Daar moeten we mee aan de slag.”

Hoe besteed je een vrije avond het liefst?
“Ik ga ’s avonds graag zwemmen in natuurwater, samen met mijn moeder, schoonzus of nicht. Dat doe ik niet alleen ’s zomers, maar in alle jaargetijden; in de winter vinden we meestal wel een wak waar we nog in kunnen zwemmen. Fijn om zo in het donker te zwemmen, nadat we eerst van de zonsondergang hebben genoten.” 

Ik ben een nieuwsgierige bemoeial

Wat ontroert je?
“Echtparen die al heel lang bij elkaar zijn. Ik hoop dat ik aan het eind van mijn leven ook nog samen zal zijn met mijn man. Naast dat verlangen is er ook wel de angst voor alles wat er mis kan gaan in een mensenleven. Maar de aanblik van zo’n stel op leeftijd ontroert me altijd.” 

Wat is je favoriete Bijbelverhaal?
“Op moeilijke momenten in mijn leven heb ik vaak steun gehad aan het boek Job. Veel teksten uit de Bijbel lijken ons juist op te roepen om ons geen zorgen te maken, maar soms lukt dat gewoon niet. Hoewel hij God verwijten maakt, houdt Job zich wel aan Hem vast. Het kan troostrijk zijn dat dit in slechte tijden ook je houding mag zijn.” 

Beeld: Nederlands Dagblad

Geschreven door

Bart van Delen

--:--