Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Gedwongen op pauze door migraine: ‘Ik was bang dat mensen het niet zouden begrijpen’

Anneke heeft hormonale migraine

In Nederland heeft 33% van de vrouwen en 13% van de mannen ooit in hun leven migraine. Dat migraine bij vrouwen drie keer zoveel voor komt dan bij mannen, komt waarschijnlijk doordat vrouwelijke hormonen een rol spelen, aldus de Hersenstichting. Anneke Pruijssers (44) heeft hormonale migraine en kan er maandelijks de klok op gelijk zetten, wanneer ze weer een migraineaanval krijgt.

Deel:

De eerste migraineklachten openbaarden zich toen Anneke een jaar of achttien was. “Ik merkte dat ik vaker dan normaal hoofdpijn kreeg en dat mijn hoofdpijn steeds heftiger werd, langer duurde en dat gewone pijnstillers niet hielpen.” Toen ze met haar klachten naar de huisarts ging, werd duidelijk dat het om migraine ging. “De huisarts schreef medicatie voor. Deze hielpen gelukkig wel iets, maar desondanks had ik maandelijks last van een migraineaanval, die drie dagen kon aanhouden.”

‘Ik kwam erachter dat mijn migraine hormonaal is’

Opvallend was dat toen Anneke zwanger was, ze nergens last van had en de migraine als sneeuw voor de zon verdween. “lk ben drie keer zwanger geweest en voelde me heel goed in die perioden. Zodra de hormonen uit mijn lichaam waren, begon alles weer van voren af aan en kwamen de aanvallen in alle hevigheid terug.” Ze besloot een hoofdpijndagboek bij te houden en besefte dat ze elke keer in dezelfde week van de maand aanvallen had. “Ik kwam er op deze manier achter dat mijn migraine hormonaal is en met mijn maandelijkse cyclus te maken had.”

Geen licht, geluid of bewegingen

“Het begint met een zeurend gevoel, dat steeds erger wordt”, zo omschrijft Anneke haar klachten. “Zonder medicatie kan ik geen licht, geluid of bewegingen meer kunnen verdragen en lig ik drie dagen in bed of op de bank te wachten tot het weer overgaat. Gelukkig is het verloop van een aanval vele malen minder heftig geworden sinds ik medicatie gebruik. Als ik nu een aanval voel opkomen, gebruik ik meteen mijn medicatie. Hoe eerder ik erbij ben, hoe beter het werkt en hoe korter en milder de aanval verloopt. Meestal blijft het bij een aanval van een dag.”

Binnen een kwartier nadat Anneke haar medicatie heeft ingenomen voelt ze al effect. “Het begint met tintelingen in mijn nek, een teken dat het werkt en omhoogtrekt naar mijn hoofd. Vervolgens voel ik de hoofdpijn gewoon wegtrekken.” Wel kan ze soms last krijgen van bijwerkingen en heeft ze een verdoofd gevoel in haar hoofd. “Het voelt dan net aan alsof ik een pak watten in mijn hoofd heb, maar alles beter dan de pijn van een migraineaanval.”

Beperkingen

Migraine heeft door de jaren heen een behoorlijk invloed gehad op het leven van Anneke. “Vooral toen de kinderen klein waren liep ik tegen veel beperkingen aan. Een dag op bed liggen tijdens een migraineaanval was er niet bij, want ik moest er voor de kinderen zijn. Gelukkig maar dat ik medicatie had; anders had dat niet gekund.” Helaas heeft Anneke de laatste jaren meer last gekregen van hormoonschommelingen en dat heeft zijn weerslag op haar migraine. Ze vermoedt dat dit komt doordat ze richting de overgang gaat. “Hierdoor zijn mijn klachten erger geworden. Soms gaat het maanden goed, maar er zijn ook maanden dat ik me moet ziekmelden op mijn werk, omdat ik niks meer kan door de pijn.”

Als Anneke in een slechte periode zit en meerdere dagen achter elkaar moet thuisblijven, vanwege een migraineaanval, kan ze zich erg somber en uitgeput voelen. “Daar baal ik van; tijdens een aanval lijk ik in de verste verte niet meer op degene die ik ben als ik géén hoofdpijn heb. Om daar zo min mogelijk aan toe te geven kleed ik me bewust wel aan, doe mijn haar en maak me op. Hoe graag ik ook door wil gaan met mijn leven, ik kan niet anders dan deze migraineaanvallen ondergaan en hopen dat het snel voorbij is.” Opstandig is ze echter niet. “Ik blijf mezelf altijd voor ogen houden dat er mensen zijn die het veel moeilijker hebben dan ik. Ik kan weer doorgaan met mijn leven zodra de aanval voorbij is, zij vaak niet.”

Botoxbehandeling tegen migraine

Drie jaar geleden kreeg Anneke opeens drie aanvallen per maand en werd ze doorverwezen naar een neuroloog op de hoofdpijnpoli. Daar kreeg ze een botoxbehandeling tegen migraine. “Het zou de spieren in het pijnlijke gebied moeten ontspannen. In het begin leek het de pijn iets te verlichten, maar ook dit werkte niet voldoende.” Om van de pijn af te komen slikte Anneke diverse voedingssupplementen en volgde ze elk voedingsadvies op. “Omdat mijn migraine hormonaal is, los je dit niet op door bijvoorbeeld koffie of alcohol te laten staan. Natuurlijk gebruik ik dit soort producten met mate nu ik weet dat het invloed kan hebben op migraine, maar veel effect heeft het niet.” Omdat ze hoopt dat er in de toekomst een oplossing wordt gevonden voor migrainepatiënten doet Anneke regelmatig mee aan onderzoeken van het LUMC.

Aansteller

Anneke is weleens bang geweest dat mensen haar een aansteller zouden vinden. “Voordat ik zelf migraine kreeg, dacht ik altijd dat je dit wel kon oplossen met het slikken van wat paracetamol. Ik was in het begin -en nog steeds- erg streng voor mezelf en bang dat mensen het niet zouden begrijpen als ik een afspraak niet kon nakomen of mij weer ziek moest melden op mijn werk.” Het tegendeel blijkt echter waar; haar familie, vrienden en collega`s hebben alle begrip en leven juist erg met haar mee.

“Ik besef inmiddels dat ik zelf degene ben die niet kan accepteren dat mijn leven vanwege migraine elke maand een aantal dagen op pauze staat. Ik wil zo graag gewoon mijn werk kunnen doen en mij niet elke keer ziek hoeven melden. Ik sta voor een SO-klas, met kinderen met ernstige gedragsproblemen en vind het heel moeilijk dat ik hen minder structuur kan bieden. Ook vind ik het tegenover mijn collega’s vervelend dat ik zo vaak afwezig ben of niet helemaal fit op mijn werk verschijn.” 

‘Ik wil zo graag gewoon mijn werk kunnen doen’

Anneke moet bij het maken van afspraken altijd rekening houden met de week dat ze een aanval kan verwachten. “In mijn agenda staat elke maand een kruisje; in die week kan ik migraine krijgen. Als ik in die week wél een afspraak maak, zeg ik er vaak bij dat het niet door zou kunnen gaan vanwege migraine. Het kan namelijk ook zijn dat de aanval mild verloopt en ik wél kan afspreken of werken.”

Sinds enige tijd slikt Anneke dagelijks anti-epileptica, bestemd voor mensen met epilepsie. “Hierdoor krijgen mijn hersenen minder prikkels binnen. In het begin leek het effect te hebben, maar afgelopen maand was mijn migraineaanval weer als vanouds. Dat is zo teleurstellend, dat je je echt gaat afvragen waar ik al die medicatie nog voor slik. Maar als ik terugkijk op al die jaren dat ik migraine heb, moet ik concluderen dat het mede dankzij de medicatie sommige perioden beter met mij gaat. Natuurlijk zou ik willen dat ik er helemaal vanaf kom, maar ik vermoed dat ik daarvoor eerst de overgang achter de rug moet hebben.” 

Geschreven door

Rita Maris

--:--