Ga naar submenu Ga naar zoekveld

De linkse wolk en de verkiezingen

Blog van Tijs van den Brink

Deel:

Dat was een leuke start van de campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen! VVD-leider Mark Rutte en beoogd lijsttrekker voor de Eerste Kamer Edith Schippers gaven samen een interview aan De Telegraaf. Ze waarschuwden met grote ernst voor wat ze bij de VVD ‘de linkse wolk’ noemen.

Ons land wacht rampspoed als de gezamenlijke GroenLinks- en PvdA-lijst de grootste wordt bij de komende Eerste Kamerverkiezingen. Want dan kan het zomaar gebeuren dat ze bij de volgende Tweede Kamerverkiezingen ook de grootste worden...

De ‘linkse wolk’ reageerde enthousiast op het interview. “De paniek van de premier is terecht!” twitterde GroenLinks-leider Jesse Klaver. En PvdA-leider Attje Kuiken: “Ik snap dat het spannend is als linkse wolken zich boven een VVD-premier samenpakken. Tijd voor een andere koers!” 

Tot zover de verkiezingsketelmuziek. Want in werkelijkheid zijn de verschillen tussen de VVD en de ‘linkse wolk’ niet extreem groot. Ze horen met CDA, D66 en de ChristenUnie bij wat in Den Haag al een tijdje het ‘brede midden’ heet.

Weet u nog hoe het ging tijdens de formatie? Op zeker moment werd, na veel getob, Mariëtte Hamer gevraagd een stuk te schrijven waar alle partijen op mochten intekenen. VVD, CDA, PvdA en GroenLinks reageerden enthousiast, maar CDA en VVD wilden niet onderhandelen met PvdA en GroenLinks tegelijk. Politieke redenen dus om niet samen verder te gaan, en geen inhoudelijke.

Toen later een stuk uitlekte dat VVD en CDA samen hadden geschreven voor de formatie, reageerde PvdA-coryfee Cohen ronduit positief: “Hier kan de PvdA zo haar handtekening onder zetten!” was zijn reactie.

En sinds dit kabinet regeert, is het zeker niet verder van de ‘linkse wolk’ af komen te staan. Op allerlei punten is tegemoetgekomen aan wensen en verzoeken van PvdA en GroenLinks (energieplafond), de SP (verhoging minimumloon) en zelfs BIJ1 (slavernij- excuses). Kennelijk kunnen ze als het om inhoud gaat prima samenwerken.

Bij de Provinciale Statenverkiezingen gaat het (uiteraard) in eerste instantie om de provincie en in tweede instantie om de vraag of het kabinet in de Eerste Kamer steun moet zoeken ter linkerzijde van de coalitie of ter rechterzijde. Als ik u mag adviseren, zou ik lekker provinciale verkiezingsprogramma’s gaan lezen. Of, als dat te veel gevraagd is, even wachten op de stemwijzers (die er trouwens nog niet zijn, zes weken voor de verkiezingen!). Uw stem laten bepalen door linkse, christelijke, rechtse, democratische of nog weer andere wolken kan altijd nog!

Geschreven door

Tijs van den Brink - Gastauteur

--:--