Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dit kun je leren van vervolgde christenen

Jan Vermeer schreef Bijbelstudieboek rond christenvervolging

Christenvervolging is voor veel Nederlanders een ver-van-hun-bedshow. Terwijl zij juist van vervolgde christenen kunnen leren, stelt Open Doors-schrijver Jan Vermeer. Om die reden schreef hij het boek 12 lessen van de vervolgde kerk in Azië.

Deel:

In Nederland mag je geloven. Dat vindt niet iedereen normaal – sommigen zeggen dat je in een sprookje gelooft – maar er wordt geen actie tegen je ondernomen. In een land als Afghanistan of Noord-Korea – de nummers één en twee op de Ranglijst Christenvervolging – mág je niet geloven. “Heb je een bijbel in huis of kom je samen? Dan word je ontvoerd, gemarteld, in een strafkamp gezet of vermoord,” zegt Jan Vermeer.

Vasthouden aan je roeping

Vermeer bezocht diverse keren in het geheim kerkleiders in Oezbekistan. Zij waren een inspiratiebron voor hem. “Deze mensen werden vaak door de politie thuis opgezocht, die alles overhoopgooide, op zoek naar bijvoorbeeld een bijbel. Meestal pure intimidatie. Een van de kerkleiders vertelde dat zijn roeping geregeld onder druk stond en dat hij elke keer moest bedenken waarom hij dit werk deed. Ook in Nederland hebben we te maken met lijden, bijvoorbeeld door ziekte. Wat mij betreft is het ene lijden niet meer of minder belangrijk dan het andere, dus laten we aan vervolgde christenen een voorbeeld nemen; houd jij je bij vervelende gebeurtenissen vast aan God en jouw roeping?”

Gebedspunten

Dat Jan voor zijn boek koos voor de vervolgde kerk in Azië, is niet toevallig. “Drie Aziatische landen staan in de top 10 van de Ranglijst Christenvervolging. In China bijvoorbeeld worden – afhankelijk van wie je meerekent – 50 tot 97 miljoen christenen vervolgd. In India zijn dit er 60 tot 70 miljoen. Op de Malediven is het aantal kleiner, maar is de vervolging heftiger. Als ik in Zuid-Korea ben, weet ik: achter de grens met Noord-Korea zitten veel broeders en zusters gevangen omwille van hun geloof. Dat is heftig.”

Lees ook: Noodhulp voor Oekraïne
Lees ook: Noodhulp voor Oekraïne

Jan nam twee trainingen voor vervolgde christenen als uitgangspunt voor zijn boek. Eén voor christenen in vervolgde landen die hen voorbereidt op vervolging, en één voor voorgangers in China, die gaat over wereldwijde vervolging vroeger en nu. Daarnaast verwerkte hij persoonlijke verhalen en gebedspunten in zijn boek. “Als je de persoonlijke verhalen en de Bijbel leest, maar niet bidt, voelt het onaf. Alsof je zegt: ‘Bedankt voor de les, meneer uit China, maar verder doe ik niets voor jou.’ Met de gebedspunten kun je bidden voor de persoon en kerk die jou iets geleerd heeft. Het geheel is aangevuld met Bijbelstudies. Bijvoorbeeld over de vraag: ‘Hoe verlam je de kerk?’”

Wat bedoel je daarmee?
“Er zijn vier manieren om de kerk te verlammen. De eerste is door Jezus Christus niet meer centraal te stellen, maar bijvoorbeeld je land, zoals dat in China gebeurt. De tweede manier is verkeerde leiders aanstellen. De derde methode is verdeeldheid – denk aan de vaccindiscussie – en de vierde is je als kerk richten op onbelangrijke zaken, waardoor het geloof niet meer centraal staat. Je kunt individueel of met een groep nadenken hoe jij je tegen die verlamming kunt wapenen. Daarvoor zitten er een Bijbeltekst en verwerkingsvragen bij. Zo is elk hoofdstuk een les.”

‘12 lessen van de vervolgde kerk in Azië’,

Jan Vermeer, Vuurbaak, 88 blz., hier online te koop

--:--