Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Weerman Marco Verhoef: ‘Ben ik kerkelijk? Nee. Ben ik gelovig? Ja.’

In gesprek over kantelpunten in het leven met Marco Verhoef

Weerman Marco Verhoef ging jarenlang naar de kerk, werd gelovig opgevoed maar is de kerk ‘uitgegroeid’. Dat zegt hij in de EO-podcast 'Het ene moment'. Maar sluit niet uit ooit weer plaats te nemen in de kerkbanken. “Je moet nooit iets uitsluiten. Als je mij vraagt: ben ik kerkelijk? Dan zeg ik nee. Ben ik gelovig? Dan zeg ik ja”. De NOS-weerman laat verder weten een beetje recalcitrant te worden van de lockdown. Hij heeft veel begrip voor de wetenschap maar kan het niet altijd meer goed volgen.

Deel:

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Van studie naar televisie

In de podcast 'Het ene moment' gepresenteerd door Elsbeth Gruteke worden scharnier- en kantelpunten besproken. Verhoef daarover: “Ik vind dat wel zwaar klinken, ik sta er zelf niet zo zwaar in. Ik heb het gevoel dat het leven gaat zoals het gaat. En natuurlijk zijn er momenten waarin je een bepaalde richting opgaat of gestuurd wordt.”

Verhoef had als kind geen idee wat hij wilde worden. “Vrachtwagenchauffeur misschien”. De NOS-weerman ging na het behalen van de VWO, natuurkunde studeren maar had nog geen idee wat hij daar mee ging doen. “Ik had niet echt een goed beeld van wat de studie inhield”. Verhoef kwam vervolgens met meteorologie in aanraking. “Wij hadden op de middelbare school al een keuzeblok meteorologie. Op mijn studie waren er weer wat keuzevakken en daar zat meteorologie en oceanografie bij. Dat ben ik gaan doen. Meteorologie heeft mij wel een klein beetje gepakt.”
Verhoef kwam op den duur bij de televisie terecht en zegt daarover: “Ik praat gewoon vrij gemakkelijk, dat is gewoon een gave daar hoef ik niet zoveel voor te doen.”

Gelovig gezin

Verhoef komt uit een gelovig gezin. Op zondag standaard naar de kerk en voor het eten netjes bidden. “Het was geen zware gemeenschap, de synodaal gereformeerden. Ik zal niet zeggen dat daar alles kon, er waren wel regels. Ik kom uit een dorp met een hoog SGP-gehalte en dan zit zo’n synodaal gereformeerde kerk toch wat aan de lichte kant. Toen ik jong was, was het zwembad op zondag niet open, dat is een hele strijd geweest om dat voor elkaar te krijgen. Wij hoefden niet naar de kerk, maar als we niet wilden wel.”

Belijdenis en geloof nu

In de synodaal gereformeerde kerk, tegenwoordig PKN, was het in die tijd, dat Verhoef opgroeide, het gebruik dat je belijdenis deed. Deed hij dat ook? “Ja, maar wel op latere leeftijd. Toen ik getrouwd ben kwam ik in een nieuwe omgeving en dan is de kerk een mooie manier om nieuwe mensen te leren kennen. Toen zijn we in een groep gerold en heb ik belijdenis gedaan. Ik was toen rond 27 of 28.” Was het een bewuste keuze? “Ik denk dat het er ook in die omgeving bij hoorde. Ik heb nooit echt het gevoel gehad dat ik een bewuste keus heb gemaakt”. Wat betekende het dan voor Verhoef? Was het ‘ik hoor bij deze gemeenschap’ of ‘ik hoor bij god?’ “Dat laatste ja.”

De weerman studeerde Natuurkunde, een technisch vak. Een studie waar veel aandacht is voor het ontstaan van de aarde. Maar dat zorgde niet voor een conflict als het over god ging. “Nee, nee. Mijn broertje heeft een keer gezegd ‘Het maakt niet zoveel uit dat de aarde geschapen is door een klomp klei of door een grote knal’ en ik denk dat ik dat als leidraad heb genomen. Als ik mij daar druk om moet maken dan is het einde zoek. Misschien is het wel zelfbescherming om daar maar niet te hard over na te gaan denken.” Presentator Elsbeth Gruteke vult aan: “Om het maar te aanvaarden?” Verhoef daarop: “Misschien moeten we het niet willen weten. Uit de natuurkunde en uit alle onderzoeken die gedaan worden komt bepaald bewijs bovendrijven en ik heb geen reden om daaraan te twijfelen. Wetenschappelijk gezien. Maar ik wil dat niet het geloof in de weg laten staan.”

Verhoef is niet meer actief in de kerk en is daar zogezegd ‘uitgegroeid’. Sluit hij uit dat er wel weer een moment in zijn leven komt dat hij zegt ‘ik zoek de gemeenschap weer op’? “Nee, je moet nooit wat uitsluiten. Als je mij vraagt: ben je kerkelijk? Dan zeg ik nee. Ben ik gelovig? Dan zeg ik ja.”

The Family Tree

In 'Het ene moment' neemt de gast ook een eigen nummer mee. Een plaat die hij of zij graag wil laten horen. Verhoef neemt ‘The Family Tree’ van de Amerikaanse band Venice mee. Venice werd in Nederland in 1997 bekend dankzij een optreden in het radio- en tv-programma 2 Meter Sessies van Jan Douwe Kroeske. Verhoef zijn verhaal bij ‘The Family Tree’: “Mijn muzieksmaak is heel breed. Als het gaat om de stamboom, ‘The Family Tree’ dan is het zo dat hij altijd blijft groeien, maar zo nu en dan valt er een takje af.” Dat ziet Verhoef ook als hij zich inzet voor Alpe d'HuZes een jaarlijks evenement dat geld ophaalt voor KWF Kankerbestrijding. “Je hoort dan een hoop nare verhalen, maar er zijn ook lichtpuntjes. Dat hoort bij het leven. Qua tekst is het een mooie beschrijving van hoe het leven in elkaar zit. En de melodie is ook prachtig.”

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Geen completdenker wel zo nu en dan recalcitrant

Verhoef is zo nu en dan wat recalcitrant als het over de lockdown gaat. “Ik heb heel veel begrip voor de wetenschap en ik wil graag ook begrijpen waarom er dingen gebeuren en nodig zijn en dat is tot nu toe aardig gelukt. Maar ik begin nu zo het gevoel te krijgen dat ik het niet meer zo goed kan volgen”. Zijn de maatregelen die genomen worden dan niet goed onderbouwd door de wetenschap? “Ja, en dat er meer speelt dan dat er verteld wordt”. Is Verhoef een compotdenker? “Nee, nee. Er zijn een aantal dingen die je zelf misschien ook zou doen als je in die schoenen zou staan. En waarvan je ook nog wel begrijpt dat ze dat niet altijd maar helemaal uit gaan leggen. Want het roept ook vragen op. Maar daar heb ik dan op het gegeven moment dan wel moeite mee. En waar ik vooral moeite mee heb is dat ik het gevoel heb dat ik zelf al 10 maanden mijn uiterste best doe om mij aan al die maatregelen te houden. En dat is goed gelukt. En dat je dan ook de uitwassen in de media tegenkomt van mensen die zich er totaal niks van aantrekken, waarvan je dan denkt ‘ja jongens, dit heeft zulke gevolgen’ en daardoor zitten wij nu op een niveau dat ik nog meer last krijg van de maatregelen. Daar word ik dan een beetje recalcitrant over”. Houd de weerman zich dan niet meer aan de regels? “Nee nee, zo zit ik niet in elkaar. Ik ben zeer plichts- en gezagsgetrouw”.

Over Marco Verhoef
Marco Verhoef, bijna 50 jaar, presenteert sinds 2004 het weer bij de NOS. Verhoef studeerde natuurkunde en later meteorologie aan de Universteit Utrecht. Verhoef is getrouwd en vader en twee kinderen.

Over de podcast 'Het ene moment'
Elk mens komt in zijn of haar leven momenten tegen die van grote invloed zijn. Kantelpunten, levensbepalende momenten die het leven daarna voorgoed kleuren. Die een bepaalde kant opsturen. Studie, een huwelijk, een scheiding of de dood van een geliefde.

In de podcast 'Het ene moment' gaat het over die momenten. Elke gast neemt ze mee. Het zijn gebeurtenissen die hen tot de mens maken die ze nu zijn. Fascinerend, ontroerend, leerzaam en ontzagwekkend.

Luister meer van 'Het ene moment'
Luister meer van 'Het ene moment'
--:--