Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Rick Evers: 'In Maastricht weer uitbundig Koningsdag vieren'

Royaltyverslaggever over mythen en rituelen

Deel:

Royaltykenner Rick Evers is een bekend gezicht uit het EO-programma Blauw Bloed. Hij volgt de Oranjes, maar ook buitenlandse koningshuizen op de voet. We spreken hem in de aanloop naar Koningsdag, een feestdag die het koningspaar in Maastricht eindelijk weer uitbundig met ons mag vieren.

“De populariteitscijfers van de Oranjes zijn lager dan voorheen," antwoordt Rick Evers op de vraag hoe de monarchie er momenteel voor staat. "Willem-Alexander en Máxima doen hun best, maar het valt mensen niet altijd op. Niet iedereen weet bijvoorbeeld van hun bezoeken aan ziekenhuizen in coronatijd. De koning moet zich maar vasthouden aan de lijfspreuk van Willem de Zwijger, wiens portret in zijn werkkamers – in Huis ten Bosch en Paleis Noordeinde – hangt: ‘Rustig te midden van woelige baren.’”

Wat verwacht je van deze Koningsdag?
“Na de toch wel saaie Koningsdag in Eindhoven is het nu weer een echt feest. De burgemeester van Maastricht wil dat met ons vieren, al zitten we met onze gedachten bij de oorlog in Oekraïne. Want we vieren ook dat wij wél in vrijheid kunnen leven. Tijdens het feest in Maastricht gaan we mooie verbindingen zien, onder meer op muzikaal gebied, als Opera Zuid optreedt met carnavalsartiesten.”

Wie is Rick Evers?

• 34 jaar
• Royaltyjournalist
• Studeerde journalistiek in Tilburg
• Werkzaam voor onder meer Ro­yalty en Vorsten
• Regelmatig in de media als koningshuisdeskundige, onder meer in Blauw Bloed (EO), op NPO Radio 2, RTL 4 en voor Britse, Duitse en Zuid-Amerikaanse omroepen
• Auteur van Máxima. Meer dan Majesteit

Wat wilde je als kind worden?
“Al voordat ik er serieus over nadacht, maakte ik krantjes, tijdschriften en radiouitzendingen. Later wilde ik pianist worden, ober of journaallezer, maar daarvoor had ik te weinig talent, was ik te onhandig of had ik een te Brabantse tongval. Mijn latere specialisatie voor royalty heeft misschien te maken met alle pracht en praal in onze kerk, waarvan ik als katholiek jongetje onder de indruk was. Ook in koningshuizen spelen mythen en rituelen een belangrijke rol.”

Wat is de leukste smoes die je hebt gebruikt?
“Het is geen smoes, maar het kan bijna gênant zijn om een telefoontje weg te drukken en te appen: ‘Sorry, ik ben op pad met de koning en koningin in India.’ Dan knijp ik mezelf soms in mijn arm: welke afslag heb ik in mijn leven genomen?”

Waar staat de mooiste kerk?
“Voor mij is dat de Sint-Servatiuskerk in Erp, waar ik gedoopt ben, communie heb gedaan en misdienaar was. Een eenvoudig gebouw, met een imposant interieur. Maar het is ook de kerk waar mijn ouders en grootouders getrouwd zijn. Nog steeds steek ik op moeilijke momenten – voor mezelf of anderen – een kaarsje aan en merk ik dat ik nog altijd kracht put uit mijn geloof.”

Soms knijp ik mezelf even in mijn arm

Wat is de lekkerste filemuziek?
“Soms vind ik het lekker om onderweg Abba te luisteren, maar ik kan het ook genadeloos weer uitzetten. Ik kan soms in de stemming zijn voor een mooi klassiek nummer, zoals ‘The arrival of the queen of Sheba’ van Händel. Daarbij trap ik graag het gas in!”

Wat is je favoriete Bijbelverhaal?
“Mij spreekt de wijsheid van Salomo aan, al was zelfs deze koning niet onfeilbaar. Hij doorziet zo treffend de schrijnende situatie waarmee twee vrouwen hem confronteren. Wie is de echte moeder van de baby? Dan moet ik aan mijn eigen moeder denken; zij is iemand die zichzelf nog liever in dat zwaard had laten vallen dan dat ze mij iets aan liet doen.”

Beeld: ANP

Geschreven door

Bart van Delen

--:--