Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Royals en mobieltjes: Beatrix heeft genoeg aan vier knoppen

Prinses tevreden met 'seniorenmobiel'

Deel:

Gaan onze royals een beetje met hun tijd mee of laten ze de digitale revolutie het liefst aan zich voorbijgaan? Anders dan bijvoorbeeld haar kleindochter Eloïse heeft onze vroegere koningin Beatrix het niet zo op social media of smartphones. Ze heeft wel een mobieltje, maar houdt het heel overzichtelijk, bleek toen een fotograaf het toestelletje vastlegde.

In maart bezocht prinses Beatrix Museum Singer Laren. In eerste instantie viel vooral haar nieuwe dienstauto op, een verlengde (hybride) Audi A8, die nodig was omdat de oude Volvo S80 echt aan vervanging toe was. Maar het oog van de aanwezige journalisten viel ook op haar Doro Secure 580: een echte ‘seniorenmobiel’ – gewoon verkrijgbaar in telefoonwinkels en webshops.

Beatrix mobiel telefoon

Telefooncentrale
“Een grappig inkijkje in haar communicatie,” zegt Jan Wagter, online redacteur bij Blauw Bloed. “Kijk maar naar de foto. Bij de A staat ‘Tel.’, dat is de telefooncentrale. Als Beatrix iemand wil opbellen, verbindt iemand haar door. Dat bestaat dus nog in haar wereld! De afkorting onder B, ‘DKDB’, is de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging. Bij C staat ‘vd Meulen’, haar particulier secretaris Hanneke van der Meulen. Een overzichtelijke manier van communiceren in dit moderne tijdperk. Het enige mysterie is knop D, waarbij niets vermeld staat. Het zou zomaar kunnen dat Willem-Alexander onder die knop zit."

Zelf is Willem-Alexander zelden met een telefoon in zijn hand te zien. Nog minder dan Máxima, die ermee in contact blijft met haar dochters en bereikbaar moet zijn voor haar VN-taken. “Bij werkbezoeken laten ze hun mobieltjes in de auto,” vertelt Jan. “Als er een dringend nieuwtje voor hen is, zal een assistent hen wel aan hun jas trekken.”

Kritiek op kersttoespraak

Al in december 2009 kreeg Beatrix kritiek op haar kersttoespraak, waarin ze haar afkeer van social media liet blijken. “Mensen communiceren via snelle korte boodschapjes. Onze samenleving wordt steeds individualistischer. Persoonlijke vrijheid is los komen te staan van verbondenheid met de gemeenschap. Maar zonder enig ‘wij-gevoel’ wordt ons bestaan leeg.”

Denk je niet dat veel mensen zich hierin herkennen?
“Wie zelf ouder wordt, zal op den duur merken dat hij soms wat minder handig op vernieuwingen inspeelt dan de jongere generatie,” zegt Jan begripvol. “Maar de samenleving verandert nu eenmaal, dus laten we blijven proberen om niet alleen bedreigingen, maar ook kansen te zien in het mobiele verkeer. Zoals in dit geval nieuwe mogelijkheden om met elkaar in contact te blijven. Ik vond het daarom mooi dat Beatrix tijdens de eerste corona-Koningsdag haar zoon via Facetime feliciteerde.”

Door al die mobieltjes wordt het steeds moeilijker om de mediacode te handhaven

Geeft ‘gravinfluencer’ Eloïse de oudere generatie het goede voorbeeld?
“Met succes heeft ze haar koninklijke afkomst gebruikt om veel volgers te krijgen, maar dat heeft ook een keerzijde. Zo stond ze – tot haar verbazing – opeens al rokend op de cover van een glossy. Minder flatteus dan de foto’s die Eloïse zelf op Instagram post, maar dat kan gebeuren als je zo de aandacht trekt.”

En overal lopen mensen met mobieltjes…
“Ja, dat maakt het steeds lastiger om de mediacode te handhaven. De RVD kan nog wel tegen journalisten zeggen dat ze foto’s van de Oranjes moeten verwijderen – zelfs als ze die op hun privéaccount hebben gezet –, maar iedere gewone burger met een telefoon mag zijn gang gaan. Ongestoord met een biertje op een terras zitten, is er bijna niet meer bij voor de royals.”

Tekst: Arjan Mitzer en Bart van Delen
Beeld: ANP 

Geschreven door

Bart van Delen

--:--