Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Picknicktijd! Lekkere recepten en fijne plekjes

Met deze tips maak je je picknick nog leuker

Het is heerlijk weer en officieel moet de zomer nog beginnen. Het moment om lekker te picknicken. Veel heb je hiervoor niet nodig. Laat je inspireren door deze tips en smakelijke recepten voor een gezellige picknick.

Deel:

3 smakelijke picknickrecepten

Drie kleurrijke, smakelijke picknickrecepten voor lekker warm en lui weer. Makkelijk klaar te maken en nog eenvoudiger mee te nemen.

Courgette plaattaart

courgette plaattaart

Dit heb je nodig:

  • 5 plakjes bladerdeeg, ontdooid
  • 3 eetlepels crème fraîche
  • 3 eetlepels pesto
  • 2 kleine stevige courgettes, in dunne plakjes gesneden
  • 1 flinke rijpe tomaat, in plakjes gesneden
  • zwarte peper
  • 2 theelepels Italiaanse kruiden
  • bakplaat
  • bakpapier

Zo maak je het:
Verhit de oven voor op 210 graden. Bekleed de bakplaat met bakpapier.

Leg de vijf plakjes bladerdeeg op elkaar op het aanrecht en rol uit tot een flinke lap, die op je bakplaat past. Eenmaal uitgerold, leg het deeg op de bakplaat. Prik met een vork enkele gaatjes in het deeg.

Besmeer eerst met de crème fraîche en bestrooi met wat zwarte peper. Vervolgens verdeel je de pesto erover verdelen. Het geeft niet dat de pesto zich een beetje mengt met de crème fraîche.

Bekleed het besmeerde deeg met de courgette en daarover de tomaat. Strooi er de Italiaanse kruiden over en zet de taart ongeveer 20-25 minuten in de voorverwarmde oven. Wanneer de randjes lekker bruin zijn is de taart klaar.

Verdeel in vierkantjes of puntjes, de vorm die makkelijk is om te verpakken en mee te nemen naar je favoriete picknickplek.

Lengte-brood uit het vuistje

lengtebrood uit 't vuistje

Net even anders dan anders, maar met de welbekende ingrediënten.

Dit heb je nodig:

  • 1 volkorenbrood in de lengte in plakken gesneden, je hebt 4 lange plakken nodig
  • handje rucola
  • komkommer, in plakjes gesneden
  • blaadjes sla
  • tomaat, in plakjes gesneden
  • stukje (geiten)brie, in plakken (of een andere kaas als je dat lekkerder vindt)
  • kleine tomaatjes
  • cocktailprikkertjes

Zo maak je het:
Vraag je bakker of de medewerker van de broodafdeling in de supermarkt of hij je brood in de lengte door de snijdmachine wil halen. Het gaat erom dat je lekker lange plakken krijgt.

Beleg één lange plak met rucola en komkommer. Leg de volgde plak erop en beleg deze met de plakken brie. Hierop leg je weer een lange plak, die je belegt met sla en tomaat om tenslotte af te dekken met de laatste plak. Druk een beetje aan en zorg dat alles ertussen blijft zitten. Snijd er handzame reepjes en/of vierkantjes van en steek er een prikkertje door, met bovenop een klein tomaatje. Makkelijk, lekker en fris en toch een goede boterham.

Fruitspiesjes

fruitspiesjes

Dit heb je nodig:

  • 1 doosje aardbeien
  • 1 doosje blauwe blessen
    (Zacht fruit, waardonder aardbeien en bessen kun je het best biologisch kopen)
  • lange satéprikkers

Zo maak je het:
Rijg om en om bessen en aardbeien in willekeurige volgorde aan een prikker. Fruit van een stokje eet zo lekker. Ideaal voor de ongeduldigen, die niet kunnen wachten om het meertje of het zwembad weer in de plonsen. En omdat je van het stokje eet, is handen wassen niet nodig.

Wij gebruikten aardbeien en blauwe bessen, maar je kan natuurlijk oneindig variëren met fruitsoorten. Meloen appel, witte en blauwe druiven. Of alleen ananas, dat kan ook heel lekker op de bbq.

Duurzame picknick

duurzame picknick

Plastic borden en bekers zijn handig bij een picknick, maar niet zo best voor het milieu. Er zijn gelukkig genoeg alternatieven. Kies herbruikbaar onbreekbaar servies. Let er wel op dat het duurzaam geproduceerd is. Of scoor ze bij de kringloop.

Je lekkere hapjes vers houden in folie? Hoeft niet. Je kunt ook een bijenwasdoek (bee’s wrap) gebruiken. Na gebruik was je ‘m in een sopje met koud (belangrijk! Warm water wast de beschermende waslaag eraf) water en je kunt ‘m zo weer gebruiken. En in plaats van plastic boterhamzakjes kun je bijvoorbeeld herbruikbare zakjes of bakjes gebruiken.

Mooie picknickplekken

Nederland barst van de mooie picknickplekjes. Je kunt dus prima op de bonnefooi op stap. Ben je meer een planner en wil je vooraf weten waar je heen gaat? Wij selecteerden aan aantal leuke picknickplekken door heel Nederland.

De Veluwe
Een picknick in het bos is altijd een goed idee! Er zijn veel verschillende bossen in Nederland te vinden. Denk bijvoorbeeld aan de bossen van ‘t Loo op de Veluwe, nabij Apeldoorn.

Picknicken op stand
Je kleedje uitspreiden in een heuse kasteeltuin? Dat kan op de picknickweide in het park van kasteel de Haar. Je moet wel betalen om het park in te mogen, maar dan heb je niet alleen een prachtig plekje, maar kun je ook genieten van het doolhof, een hertenkamp, de romantische overdekte brug en prachtige tuinen.

Plukken maar
In het plukbos bij Kardinge in Groningen kun je je eigen vruchten plukken! Heerlijke vers fruit voor bij de limonade of bubbels. Dit is ook een leuke activiteit voor kinderen!

Stadspicknick
Wil je genieten van een gezellige picknick in de stad? Veel steden in de randstad hebben mooie parken in de binnenstad. Denk aan het welbekende Vondelpark in Amsterdam of het Wilhelminapark in Utrecht. In Rotterdam kun je naar het Kralingse bos, en als het warm is kun je zelfs een sprong wagen in de Kralingse plas die hiernaast ligt. Veel steden hebben tegenwoordig ook een stadsstrand, dit is ook een uitstekende plek om te picknicken.

Loonse en Drunense Duinen
In het natuurgebied de Loonse en Drunense Duinen heb je perfecte zandduinen om te wandelen, fietsen én te picknicken.

Aan de IJssel
Op zoek naar de perfecte picknickplek aan het water? Ga naar de overkant van Deventer met het pontje. Hier vind je leuke strandjes met een prachtig uitzicht op Deventer.

Geen zin om weg te gaan? Een picknick kan natuurlijk ook in eigen tuin of zelfs op je balkon. Leg een kleedje neer, een parasol en geniet van heerlijke hapjes met elkaar.

Recepten en beeld: Trix Douwstra
Headerfoto: Shutterstock

Trix wil steeds meer meer zelfvoorzienend gaan leven, lees haar verhaal: "We eten met de seizoenen mee"

--:--