Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Hoe maak je tijd voor wat écht belangrijk is? Met de Life Rules podcast

Met Joram Kaat op ontdekkingstocht: van geleefd worden naar leven

Waarom lukt het me niet om tijd te besteden aan dingen die ik belangrijk vind? Jarenlang zocht EO-presentator Joram Kaat naar een antwoord op die vraag. Een schermtijd van 7 uur per dag, maar amper tijd voor geloof en familie: dat móest anders! Het leidde tot een bijzonder project: Life Rules.

Deel:

We spreken Joram vlak voor de EO-Jongerendag, die hij dit jaar voor de zevende keer presenteert en mede-organiseert. Een razend drukke periode, waarin de lessen van Life Rules misschien wel extra van pas komen…

Vertel eens, wat is de podcast Life Rules?

Life Rules is een heel persoonlijke zoektocht. Ik ben al jaren aan het ‘struggelen’ met m’n smartphone. Waarom lukt het me niet om tijd te besteden aan dingen die ik belangrijk vind, zoals geloof en God? Op dagelijkse basis gaat veel van mijn tijd en aandacht naar minder belangrijke dingen als Instagram, Netflix en noem het maar op. Hoe kan dat? Ben ik zo’n ongedisciplineerde gast?” Grappend gaat hij verder: “Misschien ben ik dat soms wel. Maar ik hoorde om mij heen veel mensen die dit herkenden.”

“Ik vroeg me af of ik hier iets over kon maken, maar wist niet precies welke vorm dat moest hebben. Daarom ben ik, samen met Daan Molenaar (programma-ontwikkelaar bij de EO, red.), heel low key begonnen. We hebben een Telegram-community opgezet. Een soort appgroep waar we inzitten met mensen die óók meer grip willen krijgen op hun tijd. Daar wisselen we tips en tricks uit. Er zijn namelijk genoeg mensen die hier heel veel over hebben nagedacht, over hebben geschreven of onderzoek naar hebben gedaan. Die informatie bundelen we en vervolgens gaan we ermee aan de slag.”

De Telegram-groep telt inmiddels tussen de 200 en 250 leden. “Ik ben op zoek, net als de andere mensen in deze groep. Ik leer ook van hen.”

In Life Rules dient de levensstijl van Jezus als voorbeeld. Wat kunnen we zoal van Hem leren?

“Vaak focussen we op wat Jezus zegt. Maar als je kijkt naar hoe Hij leefde… Daar is zoveel uit te leren! Dat zit hem vaak in tussenzinnen. Zo zondert Jezus zich altijd af voordat Hij een belangrijke beslissing neemt. Dan zoekt hij God. Dat klinkt heel voor de hand liggend en simpel, maar hoe vaak doen wij dat nog? Voordat we iets spannends gaan doen of voordat we de dag starten in de rust bidden?”

Bevlogen vertelt Joram verder: “En Jezus wordt nogal vaak aangesproken door mensen die iets van Hem willen. Wij kunnen dan zomaar geïrriteerd reageren. Maar Jezus reageert altijd vanuit rust, interesse en aandacht. Hij zegt nooit: ‘Kom later maar terug. Of houd nu even je mond’. Dat vind ik supervet. Dat wil ik implementeren in mijn leven. Met volle aandacht ergens zijn. Écht kiezen voor aandacht is iets wat ik Jezus zie doen.”

In de podcast spreek je met uiteenlopende gasten over hun levensstijl. Wat is je tot nu toe bijgebleven?

“Hoe cliché het ook klinkt: in elk gesprek zit wel iets. In de eerste aflevering sprak ik met Gert-Jan Segers. Hoe hield hij vast aan zijn eigen missie en waarden, terwijl hij tien jaar in de Kamer zat? Daar kan ik dan zomaar aan denken als ik voor mijn werk een verzoek binnenkrijg. Past dit wel bij mijn missie of laat ik me afleiden?

Of ik denk – als een vreemde mij op straat aanspreekt - ineens weer aan de woorden van bisschop Zac Niringiye. Normaal zou ik zo’n gesprek snel afkappen, maar dan hoor ik bisschop Zac zeggen: ‘Bubbels staan haaks op Jezus. Hij prikte door alle bubbels heen. Dat moeten wij ook doen’.

En in een recente aflevering sprak ik met Michelle van Dusseldorp, die alleen dingen doet waar ze zin in heeft. Ik dacht eerst: ‘Wat leeg. Waarom moet je overal maar zin in hebben?’. Maar ze doet dingen die zin géven. Die waarde toevoegen aan haar leven óf heel leuk zijn om te doen. Natuurlijk kan of moet je soms ook zin maken. Maar ik vond het een verfrissende manier van keuzes maken en naar jezelf kijken.”

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Waar kan je het beste beginnen als je de stap wilt maken van ‘geleefd worden’ naar ‘leven’?

“Zelf ben ik twee jaar geleden gestart met het maken van twee lijstjes. Eén met de tien dingen die ik belangrijk vind: mijn relatie, mijn familie, geloof, werk, etc. Op het andere lijstje schreef ik de tien dingen waar ik de meeste tijd aan besteedde: Instagram, Netflix, domme YouTube-filmpjes, werk… Geloof en familie stonden heel laag op die lijst. Misschien niet eens in de top-10.

Ons leven bestaat uit heel veel gewoontes die we onszelf hebben aangeleerd. Stap één is om inzichtelijk te maken wat die routines zijn. Hoe je je leven vult. Het maken van zo’n lijst hielp mij heel erg. Daarna kan je gaan zoeken naar manieren om jouw routines te fixen. En inspiratie daarvoor vind je dus o.a. bij Life Rules!

Een tweede advies is het boek Atomic Habits (Elementaire Gewoontes) van James Clear. Een fantastisch boek! De schrijver geeft de opdracht om letterlijk alle gewoontes/handelingen die je op een dag doet, op te schrijven. Vervolgens zet je achter elke handeling of je dat een goede of slechte gewoonte vindt. Bijvoorbeeld: de wekker gaat en die zet ik uit. Goede gewoonte. Dan pak ik mijn telefoon en lees appjes, nieuws, mail. Een slechte gewoonte. Het maakt alles heel inzichtelijk. Je weet vaak al wel wat slechte gewoontes zijn, maar als je ze op papier hebt staan, kan je ze makkelijker aanpassen of uit je routine verwijderen.”

Wat heeft Life Rules jou al opgeleverd?

“Best veel. Ik heb veel inspiratie gehoord en heel veel over mezelf geleerd. Zo dacht ik voorheen vaak: ‘Waarom lukt het me nou niet? Waarom ben ik zo? Ik wil met mijn geloof en met God bezig zijn, maar waarom doe ik het niet?’ Daar kon ik echt bozig van worden. Inmiddels heb ik geleerd dat dit is hoe wij zijn. Alle prikkels zijn tot in perfectie ontworpen om onze aandacht te kapen. Daarom heb ik er nu meer ontspanning in. Netflix prikkelt meer dan de Bijbel. Dagelijks routines helpen je om die prikkels de baas te worden. Want iets dat normaal voor je wordt, is makkelijker vol te houden.”

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Welke routine(s) heb jij jezelf aangeleerd?

“Ik begin de dag nu met Bijbellezen en schrijven. Ook heb ik mijn smartphone verbannen uit mijn slaapkamer; dat maakt een groot verschil!

Tegelijkertijd leerde ik dat ik mijn smartphone niet als vijand hoef te zien. Ik heb regelmatig Nokia’s aangeschaft omdat ik mijn iPhone zag als een soort monster. Terwijl smartphones ook voordelen hebben. Het gaat vooral om wat je ermee doet. De grote vraag die ik nu zo veel mogelijk stel, is: verdient dit mijn aandacht? Is dit nieuws, deze film, deze juice mijn aandacht waard?

Voor de podcast sprak ik met filosoof Hans Schnitzler. Hij zei: ‘Aandacht is een heel kostbaar cadeau wat je aan iets of iemand kan geven’. Er verandert iets wanneer je zo over je tijd en aandacht gaat denken…

Ik kan nog uren doorgaan over wat ik heb geleerd. Maar in basis zit het in ontspannen aan de slag gaan met het ontwikkelen van nieuwe gewoontes.”

Merkt jouw omgeving eigenlijk verschil?

“Ik hoop het”, antwoordt Joram. “Het meest concrete voorbeeld is de tijd die ik besteed aan mijn smartphone. Van vrienden krijg ik regelmatig te horen dat ik veel minder op mijn telefoon zit. Mijn schermtijd bevestigt dat: die ging van 7 uur naar 2 á 3 uur per dag.

Zelf merk ik heel veel verschil. Als ik de dag begin met stilte en de Bijbel zorgt dat voor zo’n andere start van de dag.”

Binnenkort in Life Rules

In de nieuwste aflevering van Life Rules spreekt Joram met leiderschapscoach Paul Donders over het nut van leefregels. Verder hoor je de komende weken gesprekken met onder meer Mirjam van der Vegt (over het belang van rust) en Kees Kraayenoord (over toewijding en de rol van muziek).

Ontdek de podcast Life Rules in jouw favoriete podcast-app of luister via EO.nl/podcasts.

Geschreven door

Linda Mast - van de Pol

--:--