Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Daan Molenaar bedacht het Eerst Dit Avondgebed: ‘Het helpt me om mezelf te openen voor God’

Daan Molenaar is conceptontwikkelaar bij de EO. Vanuit een persoonlijk verlangen naar nieuwe woorden en behulpzame structuren om te bidden, bedacht hij de podcast Eerst Dit Avondgebed. “Zo’n podcast is volgens mij een enorme uitkomst, omdat het echt een moment creëert om je op God te richten.”

Deel:

“Bidden is voor mij verbinding maken met God, met Zijn realiteit. Jezelf uitspreken, je binnenste uiten in de verwachting dat God naar je luistert en dat Hij ook zal spreken en handelen. Naast de formele momenten rondom het eten of slapen, probeer ik ook intuïtiever te bidden door de dag heen. Als ik tegen iets aanloop, probeer ik God daarbij te betrekken, zo van: wat moet ik hiermee, Heer? Wat zou goed zijn? Of soms krijg ik een goede ingeving die misschien van God is. Het is meer een openheid naar wat God zou kunnen zeggen.”

Veel van hetzelfde

“Ik bad altijd wel elke dag, maar dat was vaak veel van hetzelfde. Op den duur dacht ik: het zou toch meer moeten zijn. Er is meer te zeggen, maar ik heb daar zelf niet altijd de inspiratie voor. Vandaar dat ik het Eerst Dit Avondgebed heb bedacht en ontwikkeld. Veel mensen hebben niet altijd de woorden om zich goed te uiten of dwalen snel af met hun gedachten. Met het Avondgebed krijg je nieuwe woorden aangereikt, die elke avond weer anders zijn. Zo’n podcast is volgens mij een enorme uitkomst, omdat het echt een moment creëert om je op God te richten.”

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Nieuwe context

“Er komen allerlei thema’s en emoties aan bod. We bidden veel met en vanuit de Bijbel. Vaak word je dan al op een ander spoor gezet dan je zelf geneigd bent om te volgen. Het gaat over thema’s als danken, eren, troost, verwachting en vergeving. Voor mij wordt gebed daarmee veel diverser en rijker en het helpt mij om mijn binnenste naar God te richten. We hebben het Avondgebed een vaste structuur gegeven, als een ritueel. Doordat we woorden uit de Bijbel in zo’n nieuwe context gieten, gecombineerd met eigen woorden en reflectievragen, spreekt er opeens veel meer zeggingskracht uit. Waar je normaal misschien over bepaalde teksten of woorden heen leest, gaan ze nu opeens spreken. We passen in deze podcast iets toe uit de christelijke traditie wat al heel oud is en z’n waarde bewezen heeft.”

Moe en belast

“Neem een tekst als ‘Kom allen bij Mij, jullie die vermoeid zijn en onder lasten gebukt gaan, Ik zal jullie rust geven’. Wanneer die tekst in de context van zo’n groter avondgebed staat, gaat het voor mij echt leven. Niet als losse Bijbeltekst, maar als deel van een geheel. Ik kan me er dan veel meer bij voorstellen en krijg tegelijk handvatten om mezelf daadwerkelijk toe te wijden aan Jezus. Ik krijg woorden om te uiten dat ik moe en belast ben en dat ik het niet alleen kan. Maar het kan ook over een ander thema gaan en dan krijg je bijvoorbeeld handvatten om vergeving te vragen of genade te ontvangen.”

Stilgezet bij God

“Ik hoop dat de podcast een structuur biedt die mensen helpt om zichzelf te openen voor God en iets te ontvangen van Hem. Het Avondgebed duurt meestal rond de tien minuten, dat is echt wel een tijdje. Het is geen snack, om maar zo te zeggen. Je wordt echt even stilgezet bij God. Het helpt mij om mezelf te openen voor Hem, zodat Hij kan spreken. Eigenlijk zoals ‘liturgie’ in de christelijke traditie bedoeld is. En het is ook gewoon een goede afsluiter van de dag, om te kunnen wegleggen wat er is gebeurd en om rust te ontvangen voor de nacht. Voor mijzelf werkt dat zo en die reacties krijgen we ook van luisteraars terug."

Eerst dit Avondgebed
Eerst dit Avondgebed

Deze podcast helpt je elke avond om je hart te richten op God. Er wordt gebeden met de Bijbel, woorden gegeven aan gevoelens en reflectievragen gesteld. Twee duo's wisselen elkaar om de week af. Elke avond om 19.00 uur komt een nieuwe Avondgebed online. Je kunt de podcast vinden in de app van Bijbelpodcast Eerst dit en in je favoriete podcast-app

Geschreven door

Christianne Scholtens

--:--