Ga naar submenu Ga naar zoekveld

‘Laten we opstaan voor Iran’

Iraniërs protesteren met gevaar voor eigen leven

In Iran worden vrouwen al jarenlang onderdrukt en genieten jongeren geen enkele vrijheid. De bevolking heeft er genoeg van en protesteert nu al maanden massaal tegen het regime. Met gevaar voor eigen leven; honderden mensen zijn inmiddels neergeschoten. Waarom zetten de Iraniërs tóch door? En zullen de protesten iets opleveren?

Deel:

Aanleiding voor de protesten is de dood van de 22-jarige Mahsa Amini. Zij werd opgepakt omdat er een haarlok buiten haar hoofddoek te zien was. Ze stierf onder verdachte omstandigheden op het politiebureau.

Waar gaan deze protesten precies over?
Farshid Seyed Mehdi, Iran-deskundige en afkomstig uit Iran: “De Iraanse bevolking is het islamitische regime zat. Ze willen verlost worden van de strenge islamitische regels en van het stelselmatig negeren van mensenrechten. De financiële situatie van het land is penibel. Rijkdommen worden afgenomen en belanden samen met de olie- en gasinkomsten in de zakken van geestelijken. Er is veel corruptie en de regering neemt geen verantwoordelijkheid voor haar wandaden. Vooral jongeren willen een andere toekomst.”

Hoe risicovol zijn deze protesten voor de Iraniërs?
“Tegenstanders van het regime worden zonder pardon uit de weg geruimd. Mensen die op straat protesteren, worden doodgeschoten. Maar juist dát wordt niet meer geaccepteerd. De mensen laten zich niet meer bang maken door dit regime. Iraniërs zeggen: ‘We hebben niets te verliezen; deze regering en deze islam willen wij niet.’”

Gaan deze protesten iets veranderen?
“Voorlopig wil Iran niet toegeven aan de druk van de bevolking, zeker niet als het gaat om meer vrijheid voor vrouwen. Want dan zal Iran worden zoals Turkije, of andere landen waar een moderne vorm van islam heerst en dat is het laatste wat het regime wil.”

'Wat wij hier zien, is wat het Iraanse regime wil laten zien'

Heb je goede hoop voor je thuisland?
“Uit onderzoek blijkt dat zeventig procent van de Iraniërs geen moslim wil zijn. Dat betekent dat het land openstaat voor het evangelie. In die zin heb ik goede hoop. Ik voel mij een Nehemia, die voor zijn volk opstaat. Die, net als ik, pijn heeft in zijn hart vanwege zijn volksgenoten. En ik voel me soms een Ester, die bij regeringen deze zaak aanhangig maakt. Want hoe kan ik hier een comfortabel leven leiden als ik zie hoe mijn landgenoten daar worden doodgeschoten, alleen maar omdat ze een normaal leven willen leiden?”

Waarom horen we er in Nederland vrij weinig over?
“Daar verbaas ik me inderdaad over. Ik vermoed dat Nederlandse en Europese journalisten die daar zitten, worden bedreigd als ze beelden van de protesten naar buiten brengen. Wat wij hier zien, is wat het Iraanse regime wil laten zien. Een collega zei laatst tegen mij: ‘Ik begrijp dat de protesten minder worden.’ Niets is minder waar. Kijk eens op Instagram wat daar gebeurt, hoeveel mensen er worden doodgeschoten. Tegen de Iraniërs die protesteerden op het Malieveld in Den Haag heb ik gezegd: ‘Jullie kunnen beter op het Mediapark in Hilversum protesteren, dáár zijn de camera’s.’”

Je bent lid van het bestuur van de ChristenUnie in Almere. Hoe zet je deze kwestie politiek op de kaart?
“Ik probeer duidelijk te maken dat wanneer wij de handel met Iran niet stoppen, we de situatie in stand houden. Sterker nog: doordat Europa – ook Nederland – blijft kiezen voor zijn eigen belangen, zorgt het voor een toenemende stroom vluchtelingen. Ik ben blij dat nu in het Europees Parlement ook het geluid klinkt dat we achter de Iraniërs moeten staan. Ik hoop dat wij daar niet alleen onderzoeken en parlementaire vragen aan verbinden, maar echt actie. Laten wij net zo dapper zijn als de vrouwen in Iran die opstaan voor hun vrijheid.”

Beeld: ANP/Filippo Monteforte

Geschreven door

Mirjam Hollebrandse

--:--