Ga naar submenu Ga naar zoekveld

De Oranjes komen graag op de voormalige Antillen

Ontvangst op Caribische eilanden opvallend hartelijk

Deel:

We staan er niet elke dag bij stil, maar Nederland is niet het enige land waarvan Willem-Alexander koning is. We nemen een kijkje in de warme oorden van het Caribisch gebied, waar de Oranjes met open armen worden ontvangen en zich opvallend op hun gemak voelen.

Historicus en royaltykenner Simone Lamain praat ons bij over de zes eilanden die we vaak als ‘de Antillen’ aanduiden. Ze zet eerst de staatkundige puntjes op de i. “Goed om te weten dat de Nederlandse Antillen in 2010 zijn ontbonden. Sindsdien zijn Aruba, Curaçao en Sint-Maarten – net als Nederland – landen binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Saba, Sint-Eustatius en Bonaire zijn te vergelijken met gemeentes in Nederland.”

Marktplaats

De band van deze eilanden met hun voormalige kolonisator is niet altijd even innig. Op de eilanden verwijt men Nederland vaak nog een bevoogdende houding, terwijl de eilanden niet zonder steun van ons land zouden kunnen. Weinig politici maakten het zo bont als PVV-Kamerlid Hero Brinkman, die eind 2007 voorstelde om deze eilanden op Marktplaats te koop aan te bieden.

Afscheid Beatrix

“Anders dan politici uit het verre Nederland zijn de Oranjes zeer populair op de vroegere Antillen,” vertelt Simone. “Je ziet het aan Beatrix, die na haar aftreden zichtbaar genoot van haar afscheidstournee. Ze bezocht een huis waar jonge meisjes werden opgevangen, maar het was die dag een beetje koud. ‘Als je het warm wilt krijgen, moet je gaan springen!’ riep ze spontaan, waarop ze zelf meteen het goede voorbeeld gaf. Alle meisjes deden mee, wat een beeld van Beatrix opleverde dat we hier nauwelijks kennen. Je ziet dat ons huidige koningspaar er ook vrolijk glimlachend rondloopt en geniet van de ongedwongen sfeer.”

Kunnen ze daardoor ook een verzoenende rol spelen?
“Toen Willem-Alexander in 2013 op Bonaire was, stuitte hij op een demonstratie tegen de staatkundige positie van het eiland. Ze eisten promotie naar de status van land. Een gesprekje met de koning, die uit de auto stapte en heel vriendelijk een praatje met de demonstranten maakte, deed wonderen."

God zullen we nooit ontmoeten, de koning wel; hij komt het dichtst in de buurt

"Ze waren zó blij dat hij naar hun grieven had geluisterd. Voor hen een belangrijk blijk van erkenning, hoewel de koning ze niets had toegezegd – en dat ook niet kán doen.”

Hier kijken burgers vaak kritisch naar royals, waarom worden ze daar zo bewonderd?
“Ze kijken daar anders tegen een koning aan. Iemand die was uitgelopen om het koningspaar te ontmoeten, zei: ‘God zullen we nooit ontmoeten, maar de koning komt het dichtst in de buurt; en die komt gewoon langs.’ Bedenk ook dat deze eilanden niet heel groot zijn. Bij een koninklijk bezoek lukt het bijna iedereen wel om een glimp van Willem-Alexander en Máxima op te vangen. 
Maar de magie van een koningshuis is nooit helemaal te verklaren. Het is vooral een gevoel, dat bij de bewoners van dit verre stukje van het Koninkrijk der Nederlanden nu eenmaal wat sterker heerst dan bij ons.”

Beeld: ANP 

Geschreven door

Bart van Delen

--:--