Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Complimentencursus: hoe geef én ontvang je complimenten?

‘Je mag het zien als een cadeautje’

Vandaag is het Nationale Complimentendag! Hoe geef je eigenlijk een waardevol compliment, en – vaak nog moeilijker – hoe neem je een compliment in ontvangst? We vroegen het aan Manon Ende, die samen met Daphne Hoogendoorn het Complimentenspel ontwikkelde.

Deel:

Het Complimentenspel bestaat uit kaartjes met complimenten. In een groep kun je een kaartje voor elkaar uitzoeken en daar vervolgens over doorpraten. Het idee bestond al lang voordat het spel officieel werd uitgegeven. “Daphne en ik kenden elkaar al van de opleiding tot kindercoach en wisselden weleens materiaal uit. Toen we samen een kop koffie dronken, zei zij dat het haar leuk leek om zelf iets te ontwikkelen. Jaren eerder werkte ik tijdens stage met kinderen die vaak een negatief zelfbeeld hadden. Toen heb ik een complimentenspel gemaakt om met hen te spelen, daarna deed ik er jaren niks mee.”

De twee besluiten ermee aan de slag te gaan. “Wij dachten: de wereld zou er mooier uitzien als mensen wat vriendelijker naar zichzelf en anderen kijken. In eerste instantie maakten we het voor kinderen, maar we merkten al snel dat het ook op andere plekken werd gebruikt. Zo kregen we een keer een foto doorgestuurd dat het spel in een bejaardentehuis gespeeld werd. Toen kwam het besef dat complimenten heel universeel zijn.”

Iedereen wil van waarde zijn

Wat maakt complimenten eigenlijk zo belangrijk? “Door een oprecht compliment voelen mensen zich gezien en gewaardeerd. Iedereen wil van waarde zijn, het is fijn als je terughoort dat je dat ook bent. Veel mensen zijn kritisch op zichzelf en horen altijd een stemmetje in hun hoofd zeggen dat het beter kan. Als jouw inzet, talenten, vaardigheden en persoonlijkheid worden opgemerkt door je omgeving, geeft dat zelfvertrouwen.”

Hoe geef je een goed compliment?

Geen van de voorbeelden die Manon noemt, gaat over uiterlijk; dat is een bewuste keuze. “Wij vinden de binnenkant het meest belangrijk.” Ook raadt ze aan om complimenten te geven over processen, in plaats van resultaten. “Als je alleen complimenten geeft over behaalde resultaten is het risico dat iemand het idee krijgt niet goed genoeg te zijn als het een keer niet lukt.”

“Een compliment kun je daarnaast het best geven vanuit een ik-boodschap”, vertelt Manon. “Wij merkten dat een compliment sneller in twijfel wordt getrokken als het vanuit een jij-boodschap wordt gegeven. Dat vinden veel mensen moeilijker om te ontvangen.” Je kunt dus beter tegen een collega zeggen dat jij haar/hem een fijne collega vindt, dan dat zij/hij een fijne collega is. “Dat zal diegene minder snel in twijfel trekken, omdat je zegt hoe jij het ziet.”

Ze moedigt aan om een uitleg of voorbeeld toe te voegen aan je complimenten. “Als je iets zegt als ‘je bent een topper’ of ‘je bent fantastisch’ zegt dat niet veel over hoe dat komt.” Probeer dus altijd een specifiek compliment te geven, zoals ‘ik vind het fantastisch hoe jij je inzet voor anderen met je vrijwilligerswerk’.”

Hoe neem je een compliment in ontvangst?

Wat veel mensen lastiger vinden dan complimenten geven, is complimenten ontvangen. “Vaak worden complimenten direct weggewuifd. Het is belangrijk om ze te ontvangen met een open houding. Luister goed naar wat de ander zegt en laat het binnenkomen. Denk aan een voorbeeldsituatie waarin je de kwaliteit die de ander benoemt, liet zien of vraag ernaar.” Door eerst stil te staan bij wat er gezegd wordt en of je dat herkent, onderdruk je de neiging om het compliment af te zwakken.

Een cadeautje stop je ook niet direct terug in iemands handen

Daarnaast kun je een compliment volgens Manon zien als een cadeautje. “Je mag wat er gezegd wordt, omarmen en de ander bedanken. Net als bij een cadeautje: dat neem je aan, pak je uit en houd je. Je stopt het niet direct terug in iemands handen. Bij complimenten hebben veel mensen die neiging wel.”

Je bent al genoeg

Complimenten kunnen veel mooie dingen teweeg brengen, dat blijkt wel uit de verhalen die Manon en Daphne horen van gebruikers van hun spel. “Er was een jongen die een moeilijke band had met zijn vader. Hij had steeds het gevoel dat wat hij deed nooit genoeg was. Had hij een zes gehaald op school, dan had dat wel een acht kunnen zijn. Was het een acht, dan kon het een negen zijn. Toen zij het Complimentenspel speelden, koos zijn vader het compliment uit: ‘ik vind je goed zoals je bent’. Dat had zo’n invloed. Er ontstond een heel mooi moment tussen vader en zoon, waarin de vader uitsprak dat hij onvoorwaardelijk van zijn zoon houdt.”

Dat is volgens Manon de kern van het belang van complimenten: “Als mensen voelen: ‘ik ben nu al goed genoeg, in dit moment, met mijn goede en slechte eigenschappen’. Het is heel waardevol als je dat mee kunt nemen.”

7 tips om een écht betekenisvol compliment te geven

Lees ook over:

7 tips om een écht betekenisvol compliment te geven

Geschreven door

Lonneke Tijhof

--:--