Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Werk samen met je hormonen

Luister naar je lichaam en ontdek het ritme dat bij jou past

Nee he, alweer ongesteld? Je menstruatie lijkt altijd ongelegen te komen. Maar in plaats van als vervelende bijkomstigheid, kun je je menstruatiecyclus ook zien als iets positiefs. Wanneer je je bewust bent van je cyclus, werk je eigenlijk samen met je lichaam, zegt hormoontherapeut Amélie Taal van ‘Natuurlijk eet je zo’.

Deel:

Je menstruatiecyclus zorgt ervoor dat je gedurende de maand een bepaald ritme hebt. Dit lijkt soms alleen maar lastig, maar volgens Amélie kun je dit ook positief inzetten. In iedere fase komen er namelijk weer andere kwaliteiten naar voren. Zo weet je precies wat het beste moment is voor een presentatie, een vriendinnendate of een grote schoonmaak.

Hormonen in de hoofdrol

Mannen hebben een cyclus van 24 uur, die iedere dag min of meer hetzelfde is, zegt Amélie.  Bij vrouwen zijn er gedurende een maand grote verschillen zichtbaar. Voor je eisprong ben je meer outgoing en kun je veel aan. Na de eisprong bereidt je lichaam zich voor op een zwangerschap. Je hebt dan minder energie en keert naar binnen. Het is slim om het dan iets rustiger aan doen. Beweeg dus mee met je cyclus; je zult merken dat je dan ook minder last hebt van hormonale klachten.

De cyclus van een vrouw bestaat uit vier fasen: winter, lente, zomer en herfst. We duiden deze fasen aan met seizoenen, omdat ze daar veel op lijken. We kijken per fase wat er gebeurt en hoe je daarvan kunt profiteren.

Lente: nieuwe plannen

Na de menstruatie stijgt je oestrogeenlevel. Hierdoor krijg je meer energie dan je de week ervoor had. Je zelfvertrouwen neemt toe en je hebt vaak allerlei creatieve ideeën. Dit is een goede periode om nieuwe dingen uit te proberen. Op je werk is dit dus hét moment om te brainstormen over nieuwe ideeën. In de lente heb je vaak ook zin om mensen te ontmoeten. Plan hier dus een gezellige date met vriendinnen.

Zomer: veel energie

Rondom je ovulatie zit je op de toppen van je kunnen. Er komt testosteron vrij en dat maakt dat je je zelfverzekerd voelt. Je bent gericht op de buitenwereld, hebt veel energie en geniet van reuring om je heen. Helaas duurt deze fase maar drie tot vier dagen, dus maak er volop gebruik van. Moet je op je werk een lastig gesprek voeren, een presentatie geven of beslissingen nemen, dan is dit een goed moment om het te plannen. Ook een feestje of intensieve sportles wordt in de zomer een succes.

Maak in de zomer ook wat tijd vrij voor de liefde: een gezellige avond met je man, of een date met een potentiële partner. The sky is the limit, want in deze fase durf je veel!

Herfst: oog voor detail

Loopt alles opeens wat minder lekker en krijgen je huisgenoten af en toe een snauw van je? Grote kans dat je in je herfst bent beland. Je progesteronniveau stijgt en dat zorgt ervoor dat je je in deze fase wat terugtrekt. Je hebt dan meestal minder geduld met de mensen om je heen. Verwacht op lichamelijk gebied niet te veel van jezelf, want alles gaat nu wat trager en je coördinatie is minder goed. Het voordeel van de herfst: je bent nu heel goed in structuur aanbrengen en hebt veel oog voor detail. Daarom is dit de ideale periode om je administratie te doen, dingen af te ronden of andere werkzaamheden te doen waar je geen andere mensen voor nodig hebt.

Winter: rustig aan

Alle hormoonlevels dalen en lichamelijk voel je je even niet zo prettig: je bent ongesteld. Het is verstandig om zo veel mogelijk toe te geven aan je vermoeidheid. Kruip lekker op de bank en zorg goed voor jezelf. Zo kom je ook eens toe aan dat mooie boek. Van je werk kun je natuurlijk niet zomaar vrij nemen, maar misschien is het wel mogelijk om een of twee dagen minder afspraken te plannen, thuis te werken of ’s avonds niet de deur uit te gaan. Je zult zien dat je dan ook sneller je energie weer terug hebt.

De winter is een goede de tijd om even ‘in te checken’ bij jezelf: Hoe gaat het met je? Wat ging afgelopen maand goed en wat minder? Wat wil je anders doen? Je menstruatie laat heel goed zien hoe je afgelopen maand is geweest: als deze heftiger of pijnlijker dan gebruikelijk is, kan het zijn dat je bijvoorbeeld veel stress hebt gehad, of net iets te veel wijn, koffie of suiker hebt binnengekregen. Iedere maand heb je weer de kans om opnieuw te beginnen; eigenlijk ook iets heel moois!

Houd ruimte voor je cyclus

De belangrijkste tip van Amélie: houd bij in welke fase je zit en hoe je je daarbij voelt. Dan leer je je eigen lichaam goed kennen en ga je bepaalde patronen zien. Zo ontdek je misschien dat je in de winter wat meer rust moet nemen, zodat je daarna weer sneller herstelt. Een volgende stap kan zijn om je bezigheden zo optimaal mogelijk in je cyclus te plannen.

Tot slot: plan je weken niet te vol, maar zorg dat je ruimte houdt om mee te bewegen met je cyclus. In je zomer kun je dan spontaan iets leuks gaan doen en in de winter kun je wat meer rust nemen. Luister naar je lichaam en wees lief voor jezelf!

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met hormoontherapeut Amélie Taal. Als je meer over je hormonale cyclus wilt weten, download dan haar gratis ebookJouw hormonen als kracht’. 

Lees ook: Psycholoog vertelt: wat doen emoties met ons lichaam?

Geschreven door

Hannah Zandbergen

--:--