Ga naar submenu Ga naar zoekveld

10 tips om met kinderen de Bijbel te ontdekken

Van de schrijfster van Schatten Verzamelen

Dat het goed is om met kinderen na te denken over God en de Bijbel, daarover zijn gelovige ouders het wel eens. Maar de praktijk is lastig. Hoe bedenk je steeds weer iets? Wanneer voer je het uit? En hoe houd je ze betrokken? Corina Schipaanboord geeft in het boekje ‘Schatten Verzamelen’ diverse opties waarmee ouders en kinderen meteen aan de slag kunnen. Voor Eva geeft ze tien tips voor geloofsopvoeding.

Deel:

1. Begin als kinderen nog jong zijn

Zodra haar bordje leeg is, begint ons eenjarige dochtertje te roepen: ‘Bijbel, Bijbel!’. Ze krijgt de kinderbijbel en in haar kinderstoel en begint verwoed te bladeren. Veel verhalen kent ze al. ‘Help mij!’, roept ze als ze Barthimeüs ziet. En ze maakt spuuggeluiden als ze de vis ziet die Jona uitspuugt. Jonge kinderen zijn net sponzen die alles opzuigen. Wat mooi om hen al veel te leren over God en vertrouwd te maken met de Bijbel. Het gaat dan min of meer vanzelf. Als je pas op latere leeftijd daarmee begint, kan de drempel hoger zijn om persoonlijke gesprekken te voeren.

2. Vast tijdstip

De meeste weken vliegen voorbij. En vaak zijn er niet veel lege momenten in de agenda. Daarom is het handig om een vast tijdstip te nemen voor een ‘bijbelmoment’. Bijvoorbeeld elke zondagmiddag of om de week op vrijdagavond. Maak er een gezellig moment van, waarbij de kinderen bijvoorbeeld drinken en wat chips krijgen. Zo wordt het al snel een ritueel.

3. Voorbereiden

De bewuste zondagmiddag of vrijdagavond is aangebroken. Koortsachtig blader je door de Bijbel om te zien waar je nu weer aandacht aan kunt besteden. Het is best lastig om steeds weer iets te bedenken! Het is daarom goed om een paar dagen van tevoren alvast te bedenken wat je wilt doen. Er zijn ook diverse boekjes die je met je kinderen kunt volgen. Hierin staat elke keer duidelijk vermeld welke materialen je nodig hebt. Je kunt dan makkelijk checken of je alles in huis hebt. Waarschijnlijk wel, want de meeste benodigde materialen zijn heel basaal. Verder is het soms fijn om een thema of Bijbelgedeelte dat je wilt behandelen vooraf zelf goed door te lezen, zodat je goed weet wat de strekking is.

4. Wees alert!

Ruzie om het beste plekje, even een trap onder de tafel of gekibbel over wie de beste schaar mag. Juist als je met elkaar over God en de Bijbel nadenkt, kan er onvrede en ruzie ontstaan. Wapen je daartegen en blijf rustig! Leg de kinderen eventueel ook uit waarom het zo fijn is als er juist op deze momenten onderlinge vrede is.

Steeds de nieuwste artikelen lezen over opvoeding?

Meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!

Voornaam
E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

5. Begin met bidden

Het is waardevol om bij het begin Gods zegen te vragen met elkaar. Laat kinderen om de beurt hardop bidden. Het is mooi om dit al op jonge leeftijd te leren. Eventueel kan iedereen die meedoet een gebedspunt aandragen.

6. Ervaringsopdracht

Kinderen, en met name jongens, leren vooral door dingen te doen. Mama kan tig keer waarschuwen dat zoonlief moet oppassen dat hij niet in de sloot valt, maar pas als hij er een keer zelf ingevallen is, dringt de boodschap waarschijnlijk goed door. Nuttig dus om met kideren ervaringsopdrachtjes te doen die te maken hebben met het thema/Bijbelgedeelte dat aan de beurt is. Bijvoorbeeld als Psalm 23 vers 4 aan de beurt is, over de stok en staf van de Herder. De kinderen moeten dan geblinddoekt over een uitgezet parcours lopen. Daarna nog een keertje, maar nu loopt er iemand voorop met een stok, die ze vast mogen houden. Welk verschil merken ze? Bij Psalm 91 worden de kinderen bij een ervaringsopdracht ‘bekogeld’. Gelukkig mogen ze daarna een schild gebruiken.

7. Thema/Bijbelgedeelte uitpluizen en eventueel leren

Lees het Bijbelgedeelte voor. Kijk eerst of er moeilijke woorden in staan en loop ze een voor een na. Wat betekenen ze? Bespreek dan met elkaar wat je kunt leren van dit gedeelte of deze tekst. Wat betekent het voor jou? Het is handig om in etappes een heel Bijbelgedeelte door te nemen. Bijvoorbeeld elke week een tekst van een Psalm. Je hebt dan meteen een vaste lijn. Het is helemaal waardevol om deze teksten uit het hoofd te leren, zodat kinderen na een periode een Bijbelgedeelte uit hun hoofd kennen. Schrijf de tekst op een krijtbord in huis, print hem uit en hang hem op de wc-deur of doe hem in een fotolijstje. Zo kunnen de kinderen hem steeds herhalen. Zeg de tekst elke avond na het avondeten of voor het slapengaan op met elkaar.

8. Creatief verwerken

Lang genoeg stilgezeten! Nu mogen de handjes wapperen. Verzin een creatieve verwerking bij de tekst. Beelden blijven vaak lang hangen bij kinderen, dus dat is meteen een mooie herinnering aan wat ze leerden. Het hoeft niet per se ingewikkeld. Denk aan verven, tekenen of iets maken met strijkkralen. Veel kinderen hebben zelf al creatieve ideeën. Je hoeft opdrachten dus niet per se heel precies voor te schrijven. Al vinden sommige kinderen een strak kader juist wel fijn. Maar laat ze gerust lekker vrij aan de slag gaan. Het gaat erom dat de kinderen het geleerde verwerken. Dat mag ook op hun eigen manier. Kijk zelf ook niet te krap. Een klein kind dat een wereldbol moet maken, verft die misschien rood met paars. No problem. Voor hem/haar is het gewoon de wereldbol

9. Op de foto

Een werkje in de vensterbank, diverse verftekeningen aan de kast en een kunstwerk op de tafel. Op den duur puilt het huis uit van al die creatieve uitspattingen! Laat het een periode staan en maak er dan een foto van. Je hebt dan toch een blijvende herinnering als de creaties op een gegeven moment weggegooid moeten worden.

10. Af en toe herhalen

Prachtig als kinderen steeds nieuwe dingen leren, maar herhalen is ook belangrijk. Laat hen geleerde teksten af en toe herhalen, zodat ze goed in het geheugen blijven.

Schatten Verzamelen

Corina schreef het boekje Schatten Verzamelen om met kinderen de Bijbel te ontdekken. De titel van het boek kun je op twee manieren opvatten? Een mooi startsein voor als je kinderen roept om aan de slag te gaan: ‘Schatten, verzamelen!’ Want schatten zijn het, hoe ondeugend of koppig soms ook misschien. Ze zijn door God wonderlijk gemaakt en daarom waardevol!

Speciaal voor Eva deelt Corina een verwerking bij Psalm 91:1 uit haar boek Schatten Verzamelen. Ga samen met je kind(eren) op ontdekking door deze Psalm:

geloofsopvoeding_verwerking_psalm_91_uit_Schatten_Verzamelen

Schatten verzamelen | Corina Schipaanboord | Uitgever Royal Jongbloed | ISBN 9789088972942 | 14,95

Eerst dit voor kids

In de podcast Eerst dit voor kids worden Bijbelverhalen op een laagdrempelige manier gebracht. Een mooie manier voor kinderen van 9 tot en met 12 jaar om de Bijbel te ontdekken.

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Geschreven door

Corina Schipaanboord

--:--