Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'Wees altijd verheugd' een onmogelijke oproep?

Drie ontdekkingen over een lastige bijbeltekst

Het staat er echt: “Wees altijd verheugd, ik zeg u nogmaals: wees altijd verheugd”. Hier klinkt Paulus wel erg enthousiast. Bestaan er mensen die dit voor mekaar krijgen? Natuurlijk niet. Maar wat moet je dan met die tekst?

Deel:

Je kent ze ongetwijfeld: de momenten waarop je blij bent en enthousiast. Maar áltijd? Oef, dat is wel erg veel. Toch kun je de indruk krijgen dat dit de bedoeling is als je deze tekst leest:

Laat de Heer uw vreugde blijven; ik zeg u nogmaals: wees altijd verheugd. Filippenzen 4:4

Overenthousiast
Is Paulus hier overenthousiast? Of wil hij christenen wakker schudden en gebruikt hij daarom superlatieven? Wat nou als hij meent wat hij zegt? Hoe moet je zijn woorden dan begrijpen en toepassen?

Na het lezen van de teksten er om heen, vallen een aantal dingen op: 

Ontdekking 1: Vreugde van de Heer

In de brief aan de Filippenzen blijkt het een steeds terugkerende boodschap: Jezus ís het middelpunt van je leven, in én ondanks alle omstandigheden. De brief is een oproep van Paulus om vanuit dit besef te leven. Het vreugde-vers uit hoofdstuk 4, is hier een voorbeeld van.

  • Het betekent dat je omstandigheden niet állesbepalend zijn. Er is meer. Bij God. Het gaat dus niet over jou, of dat jij altijd blij en vrolijk moet zijn en hier je best voor moet doen. Paulus zegt: Laat de Heer uw vreugde blijven."
  • De vreugde waar Paulus het over heeft, is dan ook niet 'onze eigen blijdschap', zoals je die kent als je een nieuwe jurk of telefoon hebt. Het is vrede en blijdschap van God Zelf. God geeft het. Door zijn Geest.

Het koninkrijk van God is geen zaak van eten en drinken, maar van gerechtigheid, vrede en vreugde door de heilige Geest.
Romeinen 14:17

Ontdekking 2: Een bemoediging

God wijst niemand af. Alles wat zijn kinderen meemaken en voelen is voor hem belangrijk. Je hoeft je dan ook echt niet blijer voor te doen dan je bent. Dat zou nep zijn! Daarbij mag je dus weten dat het 'de vreugde van de Heer' is die God je aanbiedt. Wat een bemoediging!

  • Juist als je situatie verdrietig of pijnlijk is, mag je je rust vinden bij God. Zijn eeuwige armen zijn om je leven. In zijn liefde en genade, hebben vrede en blijdschap een plek. Dit besef en gevoel kan geen mens, product of theorie je geven, alleen God.
  • In dezelfde FIlippenzenbrief noemt Paulus dat het delen van je hart met God - en het zien wie Hij is en wat Hij geeft, je hart en gedachten beschermt.

Wees over niets bezorgd, maar vraag God wat u nodig hebt en dank hem in al uw gebeden. Dan zal de vrede van God, die alle verstand te boven gaat, uw hart en gedachten in Christus Jezus bewaren.
Filippenzen 4:7

Ontdekking 3: Toekomst met Jezus

In de eerste brief aan de Thessalonicenzen staat een soortgelijke tekst:

Wees altijd verheugd, bid onophoudelijk, dank God onder alle omstandigheden, want dat is wat hij van u, die één bent met Christus Jezus, verlangt.  1 Thessalonicenzen 5:16-18

Wees altijd verheugd. Bid onophoudelijk. Dank God onder alle omstandigheden. Betekent dat zelfs dat je blij moet zijn als een familielid ziek wordt? Als je ontslagen bent en geen uitzicht hebt op werk? Nee! Daar hoef je niet voor te danken. De oproep is om God te danken, niet voor je omstandigheden. Hoe breng je dit in praktijk?

Oog op de toekomst
De tekst wordt duidelijker als je naar de rest van de brief kijkt. Paulus heeft het over het groeien in geloof en liefde, met het oog op de wederkomst van Jezus. Hoe die hoop voor de toekomst je leven verlicht. Dat is het grotere geheel waarin deze tekst geschreven is. Jezus is gekomen om herstel en liefde te brengen. Nu gedeeltelijk zichtbaar, straks, in de toekomst, ten volle.

Paulus roept op om nu alvast een levenshouding van vreugde, gebed en dankbaarheid aan te nemen. Dat kan, door de Heilige Geest die je helpt om het zicht te houden op Jezus en wat komen gaat.

--:--