Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Waarom broertjes en zusjes zo kunnen bekvechten met elkaar

‘Kinderen moeten onderling een schaars goed delen: de aandacht van de ouders’

‘Maahaam, hij wil mijn speelgoed niet teruggeven. Ik was er als eerst mee aan het spelen.’ Zucht. Je weet dat je nu snel moet ingrijpen voordat je kinderen elkaar de haren invliegen. Herkenbaar? In de webserie 'Opgevoed staat netjes' legt ontwikkelingspsycholoog Steven Pont uit waar dit gedrag vandaan komt.

Deel:

Je bent niet de enige die af en toe worstelt om de vrede in huis te bewaren. Geruzie tussen broertjes en zusjes is niks nieuws. Lees maar eens het Bijbelverhaal over Kaïn en Abel, de twee zoons van Adam en Eva. Hoe komt het toch dat je juist met je broer of zus zo kunt bekvechten?

Het beste van Opgroeien & Gezin tweewekelijks in je mail?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Voornaam
E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

'Geruzie tussen broers en zussen is onvermijdelijk'

Ontwikkelingspsycholoog en gezinstherapeut Steven Pont legt in de online serie Opgevoed staat netjesuit waar bepaald kindergedrag vandaan komt. Dat doet hij aan de hand van fragmenten uit het televisieprogramma Hoe gaat dat bij jullie thuis?In de aflevering over broers en zussen vertelt hij: "Conflicten tussen kinderen uit hetzelfde gezin zijn onvermijdelijk. In de ontwikkelingspsychologie is daar zelfs een term voor bedacht: sibling rivalry. Dat daar een apart woord voor is bedacht, geeft al aan dat geruzie tussen broers en zussen een dingetje kan zijn."

Stel je voor jou dat jouw partner zegt: van jouw soort wil er ik er nog wel eentje in huis

Aandacht delen

Toch kan het voortdurende gekibbel tussen broertjes en zusjes ouders tot wanhoop drijven. Want je kiest als kind je broertjes en zusjes nu eenmaal niet uit, maar je moet wél veel tijd met ze doorbrengen. "Kinderen moeten onderling een schaars goed delen: de aandacht van de ouders," vertelt Pont. "Vroeger betekende een nieuw broertje of zusje een extra mond om te voeden. Zo kwam het voor dat het oudere kind van de moederborst werd verstoten om plaats te maken voor zijn broertje of zusje. Broers en zussen waren toen letterlijk elkaars rivalen."

Die tijden zijn gelukkig voorbij, maar de rivaliteit is er nog steeds. Om iets meer te kunnen begrijpen wat er door het koppie van je kind gaat, deelt Pont dit voorbeeld: "Stel je voor dat je partner op een dag thuiskomt en zegt: ‘Ik vind jou zo leuk, van jouw soort wil ik er nog eentje in huis hebben.’ Dat gebeurt er met kinderen die ineens een broertje of zusje krijgen. Want je bent alleen met je ouders en dan ineens zeggen je ouders dat ze er nog eentje in huis halen. We waren toch met z’n drieën en dat ging goed, waarom is er nu een nieuw kind? Wat zegt dat over mij?"

Gouden tip

Niet zo gek dus als je kind begint te dreinen of boze buien richting je andere kind heeft. In Opgevoed staat netjes licht Pont verder toe wat de komst van een broertje of zusje kan doen met de ontwikkeling van het oudste kind. Én geeft hij een gouden tip hoe je je kind een beetje kunt helpen bij de nieuwe gezinssituatie.

Bekijk 'Opgevoed staat netjes' over broertjes en zusjes

Webserie: Opgevoed staat netjes

Deze aflevering over spelen komt uit de webserie Opgevoed staat netjes. Bekijk ook de andere afleveringen:

Of ga meteen naar alle afleveringen van Opgevoed staat netjes.

--:--