Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Rotterdamse jongeren in 'Mondig Zuid'

Tieners openhartig en kwetsbaar in nieuwe documentaire

De tieners Selena, Darlin en Tamia zijn de hoofdpersonen in de nieuwe EOdocs-serie 'Mondig Zuid'. Ze worstelen elk op hun eigen manier met opgroeien in Rotterdam-Zuid. Documentairemaker René van Zundert volgt de drie tieners in vier afleveringen 'Mondig Zuid' die vanaf 6 februari te zien zijn bij de EO op NPO Zapp.

Deel:

De jongeren worstelen elk op hun eigen manier met opgroeien in Rotterdam-Zuid. Hun mondigheid, hun taal, hun woorden, hun communicatie of het gebrek daaraan vormt een obstakel voor hen. Ze zijn gezegend met creativiteit en veerkracht, maar is dat genoeg om hun toekomstdromen dichterbij te brengen?

De vier jeugddocumentaires uit de EOdocs-serie 'Mondig Zuid' geven een inkijkje in het leven van de tieners Tamia, Selena en Darlin die opgroeien in Rotterdam-Zuid. Hier is het met woorden oppassen geblazen, want misverstanden liggen op de loer. Als je niet de juiste toon aanslaat, niet goed gebekt of te goed gebekt bent of niemand hebt om echt mee te praten, kan dat zomaar je leven vergallen.

Tamia, Selena en Darlin

Tamia is een mondig en ambitieus meisje met een sterke mening. De dertienjarige wil een spoken-word-kunstenaar worden. Op school zijn dat redenen genoeg om flink gepest te worden: "Ze noemen me extra, onnodig, anders."

Selena is veertien jaar en heeft een beugelbekkie, een zus op afstand en een vader die op een onhandige manier zijn liefde toont. Selena gebruikt haar mond als wapen naar de harde buitenwereld, maar dat brengt haar ook regelmatig in de problemen. Het liefst doet ze dingen met haar eigen familie en wil ze dat het dan gewoon gezellig is.

Darlin is geboren op Curaçao en opgegroeid in de Dominicaanse Republiek, hij is dol op zijn moeder. Zijn moeder heeft een zwakke gezondheid, hij wil graag aan het werk om zijn moeder te onderhouden. Daarom is school erg belangrijk voor de veertienjarige Darlin: "Ik wil mijn school afmaken en geen strafblad krijgen."

Openhartig

Tamia, Selena en Darlin vertellen openlijk over hun twijfels, angsten en dromen. Daarbij tonen ze kwetsbaarheid, maar ook hun moed en vastberadenheid om hun mogelijkheden voor de toekomst te grijpen.

Oog voor anderen

Hoofdredacteur van EOdocs Margit Balogh over de serie: "Mondig Zuid gaat ten diepste over het vormgeven van identiteit, erkenning en het gezien willen worden, ongeacht waar je vandaan komt. De kinderen gebruiken hun mond om zich uit te spreken, zich te kunnen ontworstelen vanuit de situatie waarin ze opgroeien. En dat is precies wat de serie wil bereiken: er is armoede en ongelijkheid in Nederland en de kinderen die het treft hebben evenzogoed recht op gelijke kansen. Daarmee raakt de serie de missie van de EO recht in het hart: opkomen voor en omkijken naar je naast."

René van Zundert

Rotterdam - met name Rotterdam-Zuid - is al jaren het vaste werkterrein van documentairemaker René van Zundert. "Zuid is voor mij een plek waar veel dingen ontstaan. Ik zie er nieuwe subculturen opkomen en zelfs de manier van praten onder jongeren is anders dan aan de noordkant." Eerder maakte hij BARS (2017) en 180CC (2018)

Internationaal Film Festival Rotterdam

Tijdens het IFFR gaat de eerste jeugd documentaire serie in premiére. Vanaf 26 januari te zien via https://iffr.com/nl/expanded/2022/films/mondig-zuid.

--:--