Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Naar Suriname: reistips van Anna Sophia Pannekoek

Wil je net als Anna Sophia Pannekoek op reis naar Suriname (maar dan iets comfortabeler)? Marlies Medema neemt je mee naar een aantal plekjes die je anno 2021 beslist niet wilt missen.

Deel:

Groningen aan de Saramacca

De enorme villa die Arend van den Brandhof voor zijn gezin liet bouwen, staat nog steeds in het dorpje Groningen en staat bekend als de woning van de districtscommissaris. Niks geen zes tot acht uur over de rivier peddelen, zoals in de negentiende eeuw: voor een klein bedrag neem je vanaf het centrum van Paramaribo de bus en voor een iets hoger bedrag vervoert een taxi je binnen een uur naar de plek waar je wilt zijn.* Het uitzicht onderweg is prachtig.

Groningen ligt aan de linker oever van de Saramaccarivier en heeft een kleine 3000 inwoners. Bezoektips:

• Neem een kijkje bij het monument van de Boeroes op de Sidodadiweg.

• Op loopafstand daarvan bevindt zich ook de woning die Arend van den Brandhof er voor zijn gezin liet bouwen.

• Bij de Pannekoekstraat bevindt zich ook de begraafplaats waar het graf van Anna Sophia Pannekoek te vinden is.

• Kom tot rust aan de oever van de Saramacca en haal herinneringen op aan Voorzorg, dat inmiddels weer een dichtbegroeid woud is.

• Overnachten? Een fantastische plek in de buurt is Appartement Bloemendaal. De eigenaar van het appartement weet veel over de geschiedenis van de boeroes te vertellen.

*Tip: vraag aan de balie van je hotel of de receptionist een taxi voor je belt, zodat je zeker bent van een betrouwbaar bedrijf. Geen receptionist? Tourtonne Taxi en Taxi Jeff staan goed bekend.

Geschiedenis van de slavernij

Ooit kon je een prachtige boottocht maken met de Sweet Merodia van auteur Cynthia McLeod ('Hoe duur was de suiker'), waarin Cynthia onderweg verhalen over het slavernijverleden vertelde. Helaas is dat niet meer mogelijk. Wil je je verdiepen in de geschiedenis van de slavernij? Dan zijn deze plekken beslist de moeite van een bezoek waard: 

• Het voormalige militaire bolwerk Fort Nieuw Amsterdam is tegenwoordig een openluchtmuseum waar je van alles kunt ontdekken over de geschiedenis en de verschillende bevolkingsgroepen in het land. Ook de boeroes komen aan bod. De plek is te bezoeken met een taxi of bus, maar een boottocht over de Commewijnerivier, waar je ondertussen dolfijnen spot, maakt de dagtrip nog bijzonderder.  

• Bezoek ook Fort Zeelandia, een voormalig Nederlands fort aan de Surinamerivier in Paramaribo. Sinds 1995 bevindt zich hier het Surinaams museum waar je alles kunt vinden. In 2009 is hier ook een gedenkteken geplaatst voor de beruchte Decembermoorden.

• Via meerdere aanbieders kun je excursies boeken naar een aantal voormalige plantages, zoals Rust en Werk (ook genoemd in de roman Papieren Paradijs), plantage Bakkie (incl. museum) aan de Warappakreek en Peperpot aan de Commewijnerivier. Landgoed Frederiksdorp was ook ooit een koffie- en cacaoplantage, en is nu omgebouwd tot een resort waar je kunt overnachten en excursies kunt volgen.

Varen over de Saramacca

Het dorp Santigron ligt aan de Saramaccarivier en is het dichtstbij gelegen traditionele ‘marrondorp’ vanaf Paramaribo dat een interessant kijkje geeft in de geschiedenis van de gevluchte totslaafgemaakten. Met de taxi is de afstand zo’n 30 km. Er worden meerdere excursies naartoe georganiseerd. Wij maakten een tocht in een korjaal over de Saramacca, en via een zijarm voeren we door de stilte van de jungle, met de lianen boven ons. Als je een excursie boekt, word je in het dorp getrakteerd op ambachtelijk houtsnijwerk, een traditionele dans en een smakelijke Surinaamse maaltijd.

Meer tijd en budget voor uitstapjes in de jungle en langere vaartochten? Doen! Overnacht op voormalige plantage Bergendal (85 km van Paramaribo). Naar Brownsberg (iets verder dan Berg en Dal) zijn een- of tweedaagse trips te maken. In Brownsberg heb je prachtig uitzicht over het stuwmeer en wandel je door een bergachtig jungle-landschap naar de watervallen . Andere aanraders voor een overnachting in de jungle: een lodge in Knini Paati of het Kabalebo Resort, dat je per vliegtuig kunt bereiken. Kost wat, maar dan heb je ook wat.

De hoofdstad: Paramaribo

Anna Pannekoek mocht er niet naartoe, maar als jij naar Suriname gaat, kun en wil je niet om Paramaribo heen. Qua overnachtingsmogelijkheden is de Surinaamse hoofdstad ook de meest logische plek. Wij logeerden in het Eco Torarica, een betaalbaar en goed middenklasse hotel. Je ontbijt er onder het geluid van vogelgetjirp terwijl er verse omeletjes voor je gebakken worden aan het buffet. De kamers hebben uitzicht op de rivier en ’s avonds geniet je van een heerlijke cocktail op de veranda. Een andere aanrader is het Residence Inn aan de Anton Dragtweg: mooie tuin, klantvriendelijk en ruime kamers. Het hotel was een tijdje gesloten, maar heeft sinds begin 2021 de deuren weer geopend. 

Doen in Paramaribo:

Maak een wandeling langs alle mooie koloniale huizen in de binnenstad. Via verschillende aanbieders kun je dit ook doen onder leiding van een gids, die op de hoogte is van de geschiedenis van de stad.

Aan de Henck Arronstraat in de historische binnenstad bevindt zich de Sint-Petrus-en-Pauluskathedraal, die je beslist van buiten en van binnen wilt zien. Op zondag kun je ook een dienst bijwonen in de houten kathedraal (vaak vol bezet). De luiken staan open en met regelmaat speelt er ook een liveband met mooie herkenbare nummers!

Op de Keizerstraat staan de moskee en de synagoge gebroederlijk naast elkaar: joden en moslims zijn in Suriname goede buren.

Bezoek de Centrale Markt waar allerhande groente en fruit worden verkocht.

Neem een kijkje op het Onafhankelijkheidsplein bij het Presidentieel Paleis, De reden waarom je vaak mannen met hun vogelkooi ziet lopen is de wekelijkse vogelzangwedstrijd: de moeite waard om op zondagochtend om 7 uur bij te wonen.

Maak een wandeling door de Palmentuin.

Tips om te eten en te drinken:

Zus & Zo  is een sfeervol, artistiek restaurant dat uitkijkt over de Palmentuin (Grote Combeweg 13a) De soep van de dag is verrukkelijk en je kunt er ook overnachten.

’t Vat is dé plek waar vooral studenten elkaar ontmoeten, maar waar je heerlijk een drankje kunt doen op het terras. (Kleine Waterstraat 1). Voor een klein prijsje eet je er een broodje pom,een heerlijke saotosoep of gewoon een tosti ham kaas.

Je kunt niet in Suriname zijn geweest zonder heerlijke roti gegeten te hebben. De beste adresjes: Grand Roopram Roti Restaurant, de grootste keten van Suriname (o.a. Jaggernath Lachmonstraat 53, Zwartenhovenbrugstraat 23, Watermolenstraat 37). Nog een tip: Joosje Roti Shop, Zwartenhovenbrugstraat 9 of Johannes Mungrastraat 21.

Vergeet de vooral Javaanse wijk Blauwgrond niet! (pbo-noord) waar je voor € 7,- een hele maaltijd kan eten (het is de beleving, niet de entourage:)). Iets moderner maar ook heerlijk (op Blauwgrond): restaurant Mirosso (meer op toeristen gericht)

Meer over Papieren Paradijs

De roman Papieren Paradijs van Marlies Medema is boek van de maand in Eva Leest, de boekenclub voor Eva-lezeressen. Kijk op de webpagina voor gespreksvragen en meer interessante boeken. En meld je aan voor onze Facebookgroep

Benieuwd naar de Nederlandse plekken waar Anna Sophia Pannekoek heeft gewoond? Lees dan dit artikel, met allerlei wandeltips door Heelsum, Schalkwijk en Elst (Ut). 

Met dank aan Alies Kuisch. 

Geschreven door

Marlies Medema

--:--