Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dominee Pieter Versloot over zijn godservaring: 'alsof ik onder stroom stond'

#16 van podcast Levensbepalend

In de podcast Levensbepalend is dominee Pieter Versloot te gast. Als kind speelt hij in de bossen van Elspeet, hij studeert Theologie in Utrecht, woont 9 jaar in Kazachstan en is inmiddels dominee in de Martinikerk in Groningen. Op die laatste plaats introduceert hij een oud gebruik; de biecht. Pieter is zowel een denker als een doener; hij houdt van boeken maar ook van zijn boormachine. Elsbeth Gruteke is een uur lang in gesprek met deze bevlogen dominee over zijn werk, zijn geloof en zijn leven.

Deel:

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Godservaring

Op zijn 14e beleeft Pieter tijdens het lezen van de Bijbel iets dat hij zelf een godservaring noemt. Hij vindt het moeilijk onder woorden te brengen maar het voelt alsof hij onder stroom komt te staan. Na deze ervaring voelt hij zich geroepen om dominee of zendeling te worden. Zijn vrienden lachen hem aanvankelijk uit want Pieter is iemand die eigenlijk vooral heel technisch is aangelegd. Toch gaat hij theologie studeren, een studie die hij aanvankelijk heel erg saai vindt. Daar komt wel verandering in als hij via een Erasmusprogramma in Zweden terecht komt. Daar ontmoet hij een docent die de verbinding weet te leggen tussen Theologie en menselijkheid. Pieter studeert in 1999 af.

Kazachstan

Via de Gereformeerde Zendingsbond gaat Pieter werken in Kazachstan. Het zijn de jaren van vlak na de Sovjet-Unie. Het land is in diepe misère en Pieter hoort van veel mensen dat ze ‘geen geld en geen werk’ hebben. Pieter woont 9 jaar in Kazachstan maar de eerste 2 jaar zijn niet makkelijk. Hij krijgt zelfs te maken met een diamanthandelaar die hem wil afpersen. De verleiding om het vliegtuig te pakken is groot maar Pieters overtuigingen houden hem in het land. Pieter maakt in Kazachstan mee hoe de kerk enorm groeit en hoe geloof een verschil maakt in het leven van de mensen daar. Wanneer er meer welvaart komt in het land ziet hij ook dat de groei stagneert. In Kazachstan is het sacrament van de biecht erg belangrijk voor hem.

Parkinson

Pieter trouwt en woont met zijn vrouw nog 3 jaar in Kazachstan. Ze keren terug naar Nederland en krijgen op latere leeftijd een zoon. Pieter werkt een tijdje voor een zorginstelling. Dan gebeurt er iets dat alles veranderd. Pieter komt erachter dat hij Parkinson heeft. Het is vrij uitzonderlijk want hij is nog maar 44 jaar. Het leidt er uiteindelijk toe dat Pieter op bed komt te liggen en maar heel weinig kan. Pieter is enorm boos op God. ‘Een goeie werkgever doet dit niet’, zegt hij. Parkinson tast zijn spraak en zijn handen (waar mee hij veel werkt) aan. Deze worsteling is moeilijk maar verdiept ook het geloof van Pieter.
Dankzij medicatie komt hij er uiteindelijk bovenop. Artsen constateren dat hij nog ongeveer 15 goede jaren voor de boeg heeft. Pieter besluit dat hij in die jaren graag gemeente predikant wil worden. Hij stelt zich beroepbaar en komt uiteindelijk terecht in de Martinikerk waar hij nu predikant is.

Over de podcast Levensbepalend
Elk mens komt in zijn of haar leven momenten tegen die van grote invloed zijn. Kantelpunten, levensbepalende momenten die het leven daarna voorgoed kleuren; een studie, een huwelijk, een scheiding of de dood van een geliefde. In de podcast Levensbepalend gaat Elsbeth Gruteke in gesprek met mensen over deze bijzondere momenten.

Meer luisteren van deze podcast?
Meer luisteren van deze podcast?
--:--