Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Recept Appelkoek

Elizabeth Lopez in de keuken van EO Life

In het programma EO Life maak Elizabeth Lopez, winnares van Heel Holland Bakt, iedere week iets lekkers in de keuken. Met onderstaand recept kun jij de heerlijke appelkoeken ook maken.

Deel:

INGREDIËNTEN

Deeg

188 g tarwebloem en een beetje om mee te bestuiven
50 g kristalsuiker
1/4 tl zout
115 g koude roomboter in blokjes
60 ml ijskoud water

De vulling van amandelspijs

150 g amandel meel
150 g kristalsuiker
40 g eiwit
Mespunt zout
1 tl amandel extract
De zest van 1 sinaasappel

De topping

2 – 3 grote appels geschild en in plakken gesneden.
50 g lichtbruin basterdsuiker
12 g bloem
2 el verse citroen sap om te voorkomen dat de appels bruin worden
1 tl kaneel poeder
1/4 tl nootmuskaat
40 g walnoten  

Karamelsaus

115 g ongezouten roomboter
150 g lichtbruine basterdsuiker
125 ml slagroom
1 tl  zeezout

BEREIDINGSWIJZE:

Deeg

Meng de bloem, suiker en zout samen in een grote kom. Voeg de koude boter toe en prak alles met een vork tot een kruimelig deeg ontstaat. Voeg ijskoud water toe en meng tot het deegnat en zacht is. Voeg nog een el water toe tot het deeg vochtig genoeg is.

Bestuif het werkblad met wat bloem en kneed het deeg voorzichtig tot een zacht deeg.

Vorm een bal, druk deze plat met je handen.
Bewaar het deeg in vershoudfolie  (60 minuten tot maximaal 3 dagen in de koelkast of 3 maanden in de diepvries).

Bereid de vulling en topping terwijl het deeg in de koeling rust.

Vulling

Doe het amandelmeel met het eiwit, zout en sinaasappelrasp in een kom en kneed tot een kleiige deeg. Dek af en laat dit staan.

Topping

Schil en snijd de appels en leg ze in een grote kom.
Voeg de suiker, citroensap, bloem, kaneel en nootmuskaat toe en meng dit goed door elkaar.
Dek het af en wacht tot het deeg klaar is.

Karamelsaus

Smelt de boter in een ruime pan, de karamel neemt tijdens het koken namelijk flink in volume toe.  Als de boter gesmolten is voeg je de suiker toe, blijf roeren tot de suiker volledig is opgenomen.
Voeg dan ook de slagroom toe en blijf roeren tot het een egale massa is geworden.
Als de karamel begint te koken, laat je het ongeveer 5 minuten goed doorkoken.  Na het koken voeg je het zout toe en roer je nog even goed door.

Doe het vuur uit en je karamel saus is klaar.  Tijdens het afkoelen dikt de karamelsaus namelijk nog wat in.

Verwarm de oven voor op 190 graden en bedek een bakplaat met bakpapier.  

Bestuif uw werkblad met wat bloem en rol het deeg uit met een deegroller in een rechthoekig vorm.
Snijd de randen af en verplaatst het deeg naar de bakplaat.
Bestrijk het deeg met de amandelspijs en leg de appels (niet de sap) erbovenop, laat 3 cm van de randen vrij.
Vouw de randen naar binnen, net iets over de appels, druk dit zachtjes naar beneden.
Giet nu wat karamel saus over de appels en leg de walnoten erboven op.

Bak dit 35-40 minuten in de oven.
Haal het uit de oven en laat het afkoelen.

Serveer met extra karamel saus.

Eet smakelijk
Elizabeth maakte tijdens de uitzending ook Knoflookbroodjes
Elizabeth maakte tijdens de uitzending ook Knoflookbroodjes
Heb je de smaak te pakken?
Heb je de smaak te pakken?

Maak dan ook de red velvet cakejes. Een beschrijving vind je hier.

--:--