Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dominee Alexander Noordijk: ‘Jullie behandelen mij als tweederangs christen’

Een mortier die op je raam wordt geplakt en een christelijke band die weigert te spelen in de kerk waar je voorgaat. Het zijn twee voorbeelden van de ernstige discriminatie waar dominee Alexander Noordijk tot op de dag van vandaag mee te maken heeft omdat hij samenwoont met zijn man Kai. In Bid, bedank, bewonder vertelt hij over de boosheid die hij voelt om dit onrecht. “Is het niet het allerbelangrijkste dat jij en ik geloven in Jezus Christus als onze redder, dat dat de enige basis en voorwaarde is om met elkaar te bidden?”

Deel:

Naast bidden, bedanken en bewonderen komt aan het begin van het gesprek tussen Alexander Noordijk en Marleen Stelling al snel een ander woord op: boosheid. Dat begint al in zijn jeugd, wanneer hij veelvuldig wordt gepest op de basisschool. Maar ook de afgelopen jaren maakt hij veel dingen mee waar hij boos om kan worden. “Ja, verschrikkelijk. Het is bijna niet voor te stellen. Soms denk ik: wanneer houdt het op?”

Poging tot aanslag

Jarenlang werkt Alexander als dominee in Amsterdam. Daarnaast maken hij en zijn man zich met de stichting Wijdekerk hard voor de emancipatie van LHBTI’ers in de kerk. Het leidt tot een gerichte poging tot aanslag op hem en zijn man. Zelf is hij op dat moment niet thuis. “Men bonkte op de deur. Kai keek door het spionnetje en zag niks. Uiteindelijk ging hij naar de studeerkamer en zag toen twee schimmen achter de gordijnen. Toen hij die opzij trok, stond hij oog in oog met twee jonge jongens. Hij dacht: het is een poging tot inbraak.” Maar al snel blijkt het veel schokkender te zijn dan dat. “Achteraf zagen we dat het een mortier was met een versnellont eraan.”

Ennio Drost: 'Bidden is voor mij als ademhalen'

Lees ook over:

Ennio Drost: 'Bidden is voor mij als ademhalen'

InSalvation

Het is niet het laatste incident. Zo was er ook een groep hangjongeren die het kerkbestuur lastigvalt en met stenen gooide. En dan was er nog het voorval met de christelijke band InSalvation. In september afgelopen jaar zou de band een optreden geven in de kerk in Monnickendam waar Alexander voorgaat. “Uiteindelijk hebben zij een dag van tevoren hun concert gecanceld”, vertelt hij, “omdat ze erachter waren gekomen dat ik samenleef en getrouwd ben met een man.” Alexander kreeg te horen dat hij om die reden “dus niet mee kon bidden in de dienst”.

Je wordt gereduceerd tot een standpunt. Dan gaat het niet meer om de liefde die ik heb met Kai.

Tweederangs burger

“Dan heb je niet alleen van buitenaf aanvallen, maar ook van binnen het christendom. Binnen je eigen kerk word je niet als volledig of ‘geestelijk rijp’ of wat dan ook gezien.” Het raakte Alexander diep. “Omdat ik dacht: jullie behandelen mij nu als een soort tweederangs burger, een tweederangs christen”, legt hij uit. “Je wordt gereduceerd tot een standpunt. Dan gaat het niet meer om de liefde die ik heb met Kai.”

Randvoorwaarden

Hij vertelt dat er een aantal gesprekken zijn geweest met de band. “Maar dat was heel awkward. Dat is heel raar. Ik vroeg me echt oprecht af, en dat heb ik ook gezegd: is het niet het allerbelangrijkste dat jij en ik geloven in Jezus Christus als onze redder, dat dat de enige basis en voorwaarde is om met elkaar te bidden? Maar niet dus, want dan komen er allerlei randvoorwaarden bij waar je dan niet aan voldoet volgens het boekje.”

Bekijk het hele gesprek met Alexander Noordijk in Bid, bedank, bewonder op zondag 23 april om 09:20 uur op NPO2 of later via NPO Start.

Geschreven door

Christianne Scholtens

--:--