Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Deze ongemakkelijke opmerkingen krijgen singles te horen

En zo kun je je single vriendinnen wél steunen

In christelijk Nederland lijkt het wel eens of het hebben van een relatie de norm is. En dan het liefst getrouwd en mét kinderen. Tijdens een kerkdienst gaan voorbeelden vaak over gezinssituaties en er wordt tijdens trouwdiensten gebeden voor de singles. Want dat zijn zielige en eenzame mensen. Eva-redacteur Hedi, zelf ‘happy single’ vindt daar iets van.

Deel:

Ik ben en was helemaal niet eenzaam, maar toch voelde ik me zo tijdens de trouwdiensten van christelijke vrienden. Het huwelijk lijkt soms wel de hoogst haalbare geestelijke status die een mens kan bereiken. Maar is dat wel zo? Ik denk zeker dat mensen relationele wezens zijn, die gelukkig worden van diepe relaties: we zijn niet gemaakt om alleen te zijn en oppervlakkig te leven. Maar ik bén ook helemaal niet alleen. En is God minder aanwezig in mijn leven omdat ik geen man heb? Ik denk het niet.

Nu zeg ik niet dat single zijn voor mij altijd koek en ei is. Ik heb ook fases gehad waarin ik in tranen was, me alleen voelde en me afvroeg waarom ik niet ‘gewoon’ een leuke man tegen kon komen. Vooral na een zeer ongezonde relatie. Ondertussen zie ik conflicten ontstaan in sommige van de relaties/huwelijken waar ik eerst verlangend naar keek. Dan ben ik dankbaar dat ik een ander leven heb. Mijn focus ligt momenteel gewoon op andere dingen: goed voor mezelf zorgen (laatst nam ik een ontspanningsmassage, dikke tip!), tijd maken voor vrienden, mijn baan, reisplannen…

Pijnlijke opmerkingen

Dat singles ook oké kunnen zijn met hun relatiestatus gaat er bij sommige mensen echt niet in. Maar ook singles die wel graag een partner willen, krijgen genoeg pijnlijke opmerkingen te verduren. Ik vroeg op Instagram wat (happy of niet) singles zoal te horen krijgen en meemaken. We kregen véél reacties, de ene opmerking nog tenenkrommender dan de andere. Een selectie:

“En jij, verliefd, verloofd, getrouwd? Kinderen?”
“Jij bent alleen, dus dat is makkelijk.”
“Je moet geduld hebben en veel bidden.”
“Daar snap jij toch niets van.”
“Je moet ook niet zo kritisch zijn.”
“En… hoe is het in de liefde?”
"Je komt vanzelf je prins tegen.” (Ik val op vrouwen)
“Misschien val je op vrouwen?” (Ik val op mannen)
Dat iemand een hand op je arm legt en zegt: “Ik gun je ook zo erg dat je gelukkig wordt.”
“Hoe is het om een verstokte vrijgezel te zijn?” (Ik was 24, het was een serieuze vraag).
“Hoe kan het nou dat JIJ nog single bent?”
Je staat te kletsen met een man die single is, en iemand zegt meteen: “Ik zie een match!”
“In Gods Koninkrijk zijn ook single vrouwen nodig als geestelijke moeders.”
“Het ligt aan je lengte, dat vinden mannen te dominant.” (Ik ben 1,86 m)
“Tante zegt tegen nichtje: je moet wel op zoek naar een leuke vriend, anders word je net zoals zij.” (ofwel ik)
Tijdens de bruiloft van mijn broer vroeg de predikant of het niet moeilijk is dat ik nu alleen achterblijf.”

Wat is wel helpend? 7 tips

Ik vroeg ook aan onze Instagramvolgers wat ze juist wél nodig hebben. Dat verschilt natuurlijk per persoon, maar met de antwoorden heb ik zeven tips geformuleerd voor mensen die in een relatie zijn:

  1. N.i.v.e.a: Niet invullen voor een ander. Doe geen aannames. Aannames scheppen bijvoorbeeld de verwachting dat je pas belangrijk bent als je een relatie hebt, of dat de single niet compleet is. Neem dus ook niet aan dat iemand (on)gelukkig is.
  2. Vraag gewoon eens wat iemand nodig heeft. Stel überhaupt gewoon vragen, net zoals je bij anderen zou doen. Bij voorkeur open vragen. Dus niet: “Is er nou al een leuke man…” maar “Hoe ervaar jij je single-zijn?”.
  3. Kijk naar de mogelijkheden en talenten van de single: vraag naar haar dromen!
  4. Bedenk welke relatie je met iemand hebt. Moet je echt tegen een kennis zeggen dat ze niet zo kritisch moet zijn? Hoe weet jij dat? En gaat haar liefdesleven jou echt iets aan?
  5. Nodig iemand gerust eens uit om te komen eten, bankhangen, of koffiedrinken. Of maak bijvoorbeeld tijd om eens bij je single vriendin te gaan eten (wie weet kom je helemaal tot rust, haha). Afgelopen oudjaarsavond moest ik mijn plannen last minute wijzigen en maakte ik zelf ook de denkfout dat een heel sociale vrijgezelle vriendin vast al lang plannen had (dus niet). Nodig iemand gewoon uit, ook al blijkt haar agenda al vol, het is fijn als iemand aan je denkt.
  6. Serieuze suggesties voor een eventueel leuke match mogen gerust, als je merkt dat iemand hiervoor open staat.
  7. Geef ruimte aan eventueel gemis, pijn en verdriet. Laat je dooddoeners thuis (“het komt wel goed”) en bied gewoon een luisterend oor.

Mooie vrouw, of je nu blij bent met je relatiestatus of niet: je bent geliefd en helemaal goed zoals je bent. Laat niemand je iets anders wijsmaken!

Lees ook: Marilyn is alleenstaande moeder van profvoetballers Jurriën, Dylan en Quinten Timber

Luistertip: Single zijn op je dertigste lijkt in de christelijke wereld soms een taboe. Is er in de christelijke cultuur wel voldoende ruimte voor singles? Op die vragen gaan vriendinnen Willemijn, Wilma en Jorien in, in de vierde aflevering van Theekoppen de podcast. Eerlijk en zonder taboes!

Geschreven door

Hedi Kruithof

--:--