Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Nienke en Ronald over de rolverdeling tussen man en vrouw

De man als hoofd? ‘Hoe komt mijn partner tot bloei, dát is de vraag’

De man als ‘hoofd’, hoe werkt dat tegenwoordig bij stellen? Nienke Westerbeek is directeur van de ontwikkelingsorganisatie Compassion en was eerder hoofdredacteur van Eva. Haar man Ronald werkt als theoloog voor New Wine en was eerder hoofdredacteur van Koers. Hebben zij zoiets als een rolverdeling? En moet dat?

Deel:

Jullie hebben geaarzeld voordat jullie met dit interview meededen. Waarom?
Ronald: “Die discussie over rolverdeling tussen man en vrouw is gewoon echt geen issue voor ons. De man is ‘hoofd van zijn vrouw’ en heeft ‘gezag over haar’, daar kon ik bij het begin van ons huwelijk al totaal niet mee uit de voeten. Nienke en ik zijn gelijkwaardig en samen verantwoordelijk voor elkaar en ons gezin, of het nou om inkomen of opvoeding gaat.”

Nienke: “We hebben ook altijd allebei gewerkt én voor onze dochters gezorgd. Soms werkte Ronald meer dan ik, soms ik meer dan hij – wat maar het beste aansloot bij die periode in ons leven.”

Hebben jullie een soort rolverdeling?
Nienke: “Jawel, maar die heeft dus niet zoveel te maken met de traditionele rollen van mannen en vrouwen. We kijken per geval: wat kun jij goed, wat kan ik beter, en wie heeft nu tijd? Toen we ons huis kochten, deed ik de onderhandelingen en de financiële kant, want dat ligt mij meer. Ronald keek naar de bouwtechnische dingen.”

De rolverdeling is bij ons tamelijk vloeibaar

Ronald: “Ik heb altijd vanuit huis gewerkt en trok daarom meer op met onze meiden – schoolperikelen, huiswerkbegeleiding, elkaars muziek draaien. Maar Nienke is echt beter in gesprekken over hoe je omgaat met vriendschappen of hoe je ontdekt waar je goed in bent en hoe je daarin groeit.”

Is er wel zoiets als mannelijk en vrouwelijk?
Nienke: “Jawel, maar dat heeft niet te maken met ‘gezag hebben over de ander’ en ook niet met verschillen in ‘stoer’ of ‘zorgzaam’ zijn. Ronald is zorgzamer dan ik. Hij is vanuit zichzelf heel attent met bijvoorbeeld koffie- of theezetten. Ik kan dat wel, maar het is iets waar ik aan moet denken. Tegelijk, als we gaan kamperen is hij wel degene die de leiding pakt over het opzetten van de tent en ben ik van het inrichten. En hij trekt ook gerust weken op z’n motor door Afrika of India.”

Ronald: “De rolverdeling is bij ons tamelijk vloeibaar. Er zijn tijden geweest dat ik veel minder in het huishouden deed. Nu Nienke voor Compassion werkt en veel weg is, doe ik het leeuwendeel in huis.”

Nienke: “Vanaf het begin van onze relatie hebben we ons dat altijd afgevraagd: wat is Gods plan met die ander en hoe kan ik daaraan bijdragen? Toen Ronald zijn baan als hoofdredacteur opzegde om kerkplanter te worden, doken we in inkomen flink omlaag en dat vond ik best spannend, ook omdat ik de enige kostwinner werd en zo veel verantwoordelijkheden moest dragen. Maar het was een beslissing die we samen namen, biddend en luisterend naar God.”

Als Paulus het heeft over de man als hoofd, zegt hij ook dat de man niets is zonder haar

Ronald: “En toen het directeurschap van Compassion in beeld kwam, ervoeren we daarin iets van Gods roeping voor Nienke. Daar wil ik dan aan bijdragen. Die baan vergt soms best iets van ons als gezin, maar dat voelt niet als een offer: we zijn er met elkaar in betrokken.” 

In de Bijbel staat dat de man ‘het hoofd’ is van de vrouw, hoe zien jullie dat?
Ronald: “In Genesis 1 stelt God de mens aan als ‘onderkoningen’, om namens Hem ‘heerschappij te voeren’ over de schepping. Samen, man én vrouw zijn geschapen om gezag uit te oefenen. Vervolgens ontdekt de man ook dat hij onaf is zonder vrouw: pas in een gelijkwaardige relatie zijn man en vrouw werkelijk naar Gods beeld en bedoeling.”

Nienke: “Genesis 3 vertelt ook wat de gevolgen zijn van de zondeval: de vrouw maakt zich onderdanig en de man overheerst haar. Dat is geen scheppingsorde, maar het kwalijke gevolg van de zonde!”

Ronald: “Paulus zou de man voorrang geven, wordt wel gezegd, omdat éérst Adam werd geschapen en toen pas Eva, als hulp. Maar als Paulus het in 1 Korintiërs 11 heeft over de man als ‘hoofd’, zegt hij meteen dat de man ook weer uit de vrouw voortkomt en niets is zonder haar – ze zijn dus gewoon gelijkwaardig.”

Nienke: “Een traditionele rolverdeling is natuurlijk prima, maar wel als het doordacht is. Ik zie toch vaak mensen doen wat er van hen verwacht wordt en waarmee ze zijn opgevoed. Als leidinggevende probeer ik daarom mannen wat vaker te stimuleren er meer voor hun gezin te zijn of ruimte te maken voor andere zorgtaken en vrouwen juist op die taken te bevragen. Iedereen maakt daarin zelf de keuzes, maar ik houd ervan vragen te stellen en het niet als automatisme te doen.”

Ronald: “God heeft ons allemaal uniek gemaakt, en dat kan anders zijn dan je omgeving van je verwacht. Kijk dus allereerst naar hoe je partner tot bloei komt, hoe diegene in elkaar zit, en dan vraag je jezelf af hoe je dat kunt faciliteren. Dat is je rol als geliefden.”

--:--