Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Berthine en haar man verbouwen hun eigen eten

‘De natuur leert ons hoe het moet’

Berthine Heederik-Alblas (39) en haar man verbouwen hun eigen eten.

Deel:

“Vijf jaar geleden kochten we een kleine keuterboerderij met 2000 vierkante meter land eromheen. Hierop proberen we op een natuurvriendelijke manier ons eten te verbouwen. We willen zo veel mogelijk leven van de opbrengst van ons eigen land. Naar de supermarkt gaan we alleen voor granen, zuivel, chips en koekjes.

Onze inspiratie haalden we uit een documentaire waarin een Amerikaan op zoek gaat naar een manier van tuinieren die past bij het originele ontwerp van de schepping: het zogenaamde back to Eden gardening. Dat is een biologische methode waarbij geen grondbewerking wordt toegepast. In plaats daarvan bedek je de grond met organisch materiaal zoals compost en houtsnippers. Het scheelt water en je stimuleert het bodemleven. We hebben daardoor heel veel wormen, schimmeldraden en paddenstoelen in de tuin, die voeding leveren voor de planten en de grond los maken.

Ecosysteem herstellen

Mijn man en ik wilden gezonder eten, en dan moet je anders naar de natuur kijken. Je moet ermee samenwerken in plaats van ertegen vechten. Mijn gedachte is dat God in het begin een goed ecosysteem gemaakt heeft, en dat wij dat moeten proberen te herstellen.

Verschillende boeren hebben dezelfde openbaring gekregen van God over landbouw, namelijk stoppen met ploegen en de bodem bedekken. Zo doet de natuur het zelf ook in de herfst. De natuur is ons de hele tijd aan het leren hoe het wél moet. We zijn in onze samenleving het vertrouwen in God en daarmee in zijn ontwerp kwijtgeraakt en denken dat we de natuur moeten ‘verbeteren’ met genetische manipulatie. Maar het ontwerp is al perfect, we moeten het alleen in de originele staat herstellen.

We zijn het vertrouwen in God kwijtgeraakt

Ons moestuintje heeft vooral veel fruit en groente. Alle soorten kool en bessen groeien er, en ook aardbeien, spinazie, noem maar op. Het mooiste aan deze manier van eten verbouwen vind ik de ontdekkingstocht. We houden trouwens ook bijen, want dat hoort er letterlijk ‘bij’.

Mijn tip: Begin klein. Koop lokaal je eten, begin met het verbouwen van makkelijke groentes en bewaar je eigen groentezaadjes. Ik heb ooit één pompoen gekregen, bewaarde de zaadjes, en het jaar erop had ik pompoenen voor een heel weeshuis. (Let bij pompoenen trouwens wel op dat er geen verkeerde kruisbestuiving ontstaat met een kalebas, dit kan giftig zijn.) God wil voorzien zonder dat we afhankelijk zijn van grote bedrijven. Zo is de schepping, het is een overvloed. Het is Gods geschenk aan de mens.”

Tekst: Wieke van Burken
Beeld: Rinke Heederik

--:--