Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Veelgestelde vragen over de HPV-vaccinatie beantwoord

‘Ook door tongzoenen kan HPV worden overgedragen’

De HPV-vaccinatie is de afgelopen tijd volop in het nieuws. Vanwege de lage vaccinatiegraad worden jongeren tussen de 18 en 27 jaar opnieuw uitgenodigd om de prik te halen. Ook is deze sinds vorig jaar niet alleen voor meisjes, maar ook voor jongens beschikbaar. Twijfel jij nog of je je kind wilt laten vaccineren? Dr. Heleen van Beekhuizen van het Erasmus MC geeft antwoord op de meest gestelde vragen.

Deel:

Samen met collega prof. dr. Folkert van Kemenade richtte dr. Heleen van Beekhuizen de taskforce Nederland HPV-kankervrij op om aandacht te vragen voor vaccinatie en preventieve screening. Daarmee hopen zij baarmoederhalskanker en andere vormen van kanker die door HPV veroorzaakt worden tot zeldzame ziektes te maken. Hieronder beantwoordt de oncologisch gynaecoloog de meest gestelde vragen over de vaccinatie tegen het humaan papillomavirus.

Wat doet het HPV-virus?

“Het veroorzaakt zes vormen van kanker. Baarmoederhalskanker is daarvan de bekendste, maar je kunt ook anus-, penis-, vagina-, schaamlip- of mond- en keelholtekanker krijgen van HPV . Vijf procent van alle kankers die voorkomen, één op de twintig, wordt veroorzaakt door dit virus.”

Hoe wordt het virus overgedragen?

“De meest bekende manier is door seksueel contact, maar ook door tongzoenen kan HPV worden overgedragen. Daarbij gaat het vooral over mond- en keelholtekanker. Minimaal tachtig procent van de mensen komt in zijn/haar leven in contact met het virus. Vaak ruimt je lichaam het uit zichzelf op, maar als het langer in het lichaam blijft, kan het kanker veroorzaken.”

Hoe groot is de kans om daadwerkelijk ziek te worden van het virus?

“Ongeveer één procent van de besmette vrouwen krijgt baarmoederhalskanker. De kans is dus niet erg groot, maar als je er ziek van wordt heeft dat grote consequenties. Niet alleen de ziekte zelf, maar ook de behandeling is erg intensief.”

Het beste van Opgroeien & Gezin tweewekelijks in je mail?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Voornaam
E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

Waarom worden kinderen op zo’n jonge leeftijd gevaccineerd?

“Het vaccin is het meest betrouwbaar op jonge leeftijd. De kans dat ze al met het virus in aanraking zijn gekomen is dan nog erg klein. Hoe ouder je wordt, hoe groter de kans dat je ooit met het virus in aanraking bent geweest. Dan wordt de effectiviteit minder.”

Is het voor mensen die één sekspartner hebben ook belangrijk om zich te laten vaccineren?

“Als je dat van tevoren weet en jij en je sekspartner hebben ook niet getongzoend met iemand anders, dan heb je heel weinig kans om HPV te krijgen. Het lastige is dat je dat nooit van tevoren weet. Als een kind tien is, wordt het vaccin aangeboden, je weet dan nog niet wat hij of zij later in het leven gaat doen. Je kunt ook een hele leuke partner krijgen die één keer seksueel contact heeft gehad met iemand anders en daardoor besmet is geraakt. Het is ook niet per se zo dat vrouwen met baarmoederhalskanker veel seks hebben gehad, je hoeft maar één persoon tegen te komen. Het is een kwestie van pech.”

Brengt vaccineren ook risico’s of bijwerkingen met zich mee?

“Er zijn wereldwijd 270 miljoen vaccins uitgedeelt en geen bijwerkingen beschreven. Daar is veel onderzoek naar geweest omdat de vraag kwam of je er autisme van kan krijgen. Dat is niet zo. Het enige dat voorkomt is wat roodheid op de plek van de prik of je even niet zo fit voelen na het vaccineren.”

Amanta over baarmoederhalskanker: 'Ik had een tumor van vijf centimeter'

Lees ook over:

Amanta over baarmoederhalskanker: 'Ik had een tumor van vijf centimeter'

Geschreven door

Lonneke Tijhof

--:--