Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Relatieonderzoek naar ups en downs, intimiteit en taakverdeling

Zo zijn we (niet) getrouwd

Hoe doen Nederlanders het op relatiegebied? EO-community Eva en de Christelijke Hogeschool Ede deden er online onderzoek naar, onder een representatieve groep van 1550 Nederlanders boven de 18 jaar. Lees hier de opvallendste resultaten.

Deel:

Nederlanders geven hun huidige relatie gemiddeld een 8,4.

Uitdagend

Een cliché, maar waar: een relatie heeft ups en downs. Voor één op de vijf respondenten vormen gezondheidsproblemen een uitdaging in een relatie. Hoe hoger de leeftijd, hoe groter deze uitdaging wordt. Voor één op de tien respondenten hebben de downs te maken met seksuele problemen, (schoon)familie of (schoon)kinderen, of het op elkaar uitgekeken zijn.

Mooie kanten

Voordat je verder leest: wat vind jij het fijnst aan je relatie? Komt dat overeen met deze waarderingen?

• een gevoel van thuis zijn/bij iemand horen (73 procent);
• geborgenheid/vertrouwen (71 procent);
• gezelligheid/plezier (69 procent);
• vriendschap (65 procent).

Minder dan de helft (48 procent) zegt intimiteit te waarderen in een relatie. De waardering van intimiteit en seksualiteit neemt af vanaf de leeftijdsgroep 56-65 jaar. Ook valt op dat naarmate mensen ouder worden, zij gezelligheid in een relatie minder belangrijk achten. De 55-plussers waarderen het gevoel van thuis zijn/bij iemand horen het meest.

Ouderwets…?

Ondanks dat vrouwen meer zijn gaan werken dan vroeger, blijft er in het huishouden een traditionele rolverdeling tussen mannen en vrouwen te zien. Vrouwen houden zich significant meer bezig met de boodschappen, de kinderen, de was en schoonmaken. (Hoe ouder de respondenten, hoe vaker zij aangeven dat zij allebei even vaak boodschappen doen.) Mannen daarentegen zijn drukker met de financiële administratie en technische reparaties. Van alle vrouwen heeft 22 procent het liefst een traditionele taakverdeling (mannen 30 procent).

Scrollen en turen

Facebooken, netflixen, nog éven die talkshow kijken… De opkomst van schermen heeft zo zijn nadelen; een kwart van de respondenten praat door schermgebruik minder met elkaar en/of doet minder vaak iets samen.

Uit elkaar?

Als je weleens hebt gedacht aan een scheiding, hoef je niet meteen in paniek te raken. Bijna 50 procent van de respondenten denkt weleens na over uit elkaar gaan. Bij de helft daarvan gebeurt dit in een flits. En 3 procent heeft het langer overwogen, maar niet gedaan. Jongeren overwegen de mogelijkheid van een scheiding of relatiebreuk vaker dan ouderen.

Help!

Een ander een inkijkje geven in je relatie, doen we niet graag. De meerderheid van de ondervraagden zou namelijk nooit hulp inschakelen bij relatieproblemen. Ze vinden hulp te duur of de partner zou geen hulp willen. Eén op de vijf ondervraagden heeft in het verleden juist wél hulp ingeschakeld. Dit kan zijn in het eigen netwerk, van een relatietherapeut, een sociaal/maatschappelijk werker, of in de vorm van een onlinetraining of cursus.

Onacceptabel

Wat zou voor jou de reden zijn om een relatie te verbreken? Zo’n 80 procent van de respondenten vindt regelmatig vreemdgaan of mishandeling van de partner of de kinderen onacceptabel. Bij eenmalig vreemdgaan zou 33 procent de relatie verbreken; ouderen vergeven dit de partner eerder dan jongeren. Slechts 1 procent zegt de relatie te verbreken als de ander ernstig ziek zou zijn.

Podcast Hart tegen Hart

In deze podcast gaat Bert van Leeuwen in gesprek met acht stellen die relatieproblemen hebben ondervonden, maar die samen hebben overwonnen. Relatietherapeut Julie Sharon geeft achtergrondinformatie en praktische tips over thema’s als ‘seksualiteit’, ‘ontrouw’ en ‘niet jezelf kunnen zijn’. Beluister de podcast via je favoriete podcast-app of via NPOluister.nl.

Geschreven door

Anouk van de Schootbrugge

--:--