Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Het allerlekkerste Chanoekah-recept voor Latkes van de Joodse Esther en Esther

'Geen Chanoeka gaat voorbij zonder deze altijd geweldige aardappelkoekjes'

Esther Porcelijn en Esther Erwteman - beiden Joods - zijn gek op Joodse gerechten. Eerder dit jaar maakten ze de podcast 'Esther en Esther aan de kook' over de Joodse keuken. Deze zondag vieren ze Chanoekah en maken hiervoor traditioneel 'Latkes', heerlijke aardappelkoekjes.

Deel:

Je bent Joods. Wat betekent dit voor jou?

Esther Erwteman: “Het is geen hobby, het is wie ik ben. Vanuit huis heb ik een paar belangrijke pijlers meegekregen. Leer veel, zorg dat je kennis hebt over verschillende onderwerpen, denk over veel dingen goed na zodat je ook begrijpt wat je kiest.”

Heb je als Jood te maken met vooroordelen?

Esther Porcelijn: “Soms wel. Ik merk dat mensen vaak voorzichtig met Joden omgaan: ze zijn bang dat je breekt als een porseleinen kopje. Je bent voor sommigen iets uit het verleden, dan hebben ze bijvoorbeeld een documentaire over de oorlog gezien.”

Wat betekent Koosjer?

Esther Erwteman: “Dit heeft te maken met de spijswetten die in de Thora staan. Het bepaalt welk voedsel Joden wel en niet mogen eten. Voedsel dat aan deze spijswetten voldoet, beschouwt men als rein. Het maakt je bewust van wat je in je mond stopt.”

Vertel eens. Wat vind je fijn aan het Jodendom?
Esther Porcelijn: “Ik ben erg geïnteresseerd in de Joodse geschiedenis. Verder vind ik de cultuur heel fijn en rijk. De keuken(s), de muziek, de literatuur, de kunstenaars en de levenshouding. Ik ben niet gelovig dus ik moet het van de cultuur hebben en van soms even beseffen dat er een heleboel interessante Joodse mensen zijn. Dan ben ik best trots dat ik bij het Joodse volk mag horen.’’

Heb je een favoriet Joods gerecht? 

Esther Erwteman: “Latkes met appelmoes. Maar de waarheid is dat niemand zulke lekkere, goede en krokante Latkes maakt als mijn broer. Geen Chanoeka gaat voorbij zonder deze altijd geweldige aardappelkoekjes. Ik denk dat dit een heerlijk kerstrecept is.”

Wat is Chanoeka?

Esther Erwteman: “Chanoeka is het Lichtenfeest van de Joden. We herdenken op een feestelijke manier een gebeurtenis van meer dan 2000 jaar geleden. De Grieken hadden toen de tempel van de Joden kapotgemaakt. Toen de Joden terugkwamen zochten ze naar gedijde olie om aan te steken. Ze vonden een klein kruikje waar olie inzat voor één dag. Wonder boven wonder bleef het acht dagen branden. Het vertelt ons dat je niet bij de pakken neer moet gaan zitten als er tegenslag is. Chanoeka duurt acht dagen en valt meestal ongeveer samen met Kerst.”

Het allerlekkerste Chanoekah-recept voor Latkes (aardappelkoekjes) van Esther en Esther.

Ingrediënten

•         6 grote aardappelen

•         3 eieren

•         100 gram bloem

•         1 grote ui

•         1 eetlepel zout


Benodigdheden

•         Rasp of keukenmachine

•         Aardappelschilmesje

•         Schilmesje

•         Theedoek

•         Mengkom

•         2 eetlepels

•         Bakpan

Instructies

Schil de aardappelen en de ui.

Snijd ze in vieren en doe ze in de mengkom.  

Rasp de aardappelen en ui.

Schep de rasp over in de theedoek en knijp het overtollig vocht er boven de wasbak uit.

Doe de rasp terug in de mengkom en voeg de eieren, bloem en het zout toe. Meng met je handen tot een mooi samenhangend geheel.

Kneed 20 gelijke koekjes.

Giet olie in de pan en laat de koekjes stuk voor stuk in de pan glijden. Bak beide kanten krokant en laat ze hierna op keukenpapier uitlekken.

Latkes met appelmoes

Hak vier appels in parten, schil en haal het klokhuis eruit. Doe een dun laagje water in een pan en voeg de appels daaraan toe. Verwarm langzaam op het vuur tot de appels zacht en gaar zijn. Ik voeg niets toe aan mijn appelmoes. Mijn oma deed er eiwit, suiker, kaneel en rozijnen doorheen en wel in zulke grote hoeveelheden dat je weinig appel meer kon proeven.

Podcast Esther en Esther aan de Kook

Nog niet uitgesmikkeld? Esther en Esther delen via hun podcast Esther en Esther aan de Kook de lekkerste recepten uit de Joodse keuken.

Geschreven door

Yvonne de Noord

--:--