Ga naar submenu Ga naar zoekveld

David Boogerd: ‘Over de Bijbel raak je niet uitgepraat’

Luister nu naar een nieuw seizoen van de podcast ‘Dit is de Bijbel'

Hij is een podcastliefhebber pur sang én enthousiast over de Bijbel. Dat laatste was overigens niet altijd het geval... Maar mede dankzij ‘Dit is de Bijbel’ heeft David Boogerd (37) de waarde van het boek opnieuw ontdekt. Op zaterdag 1 april start een nieuw seizoen van de EO-podcast. Het thema van de aflevering is – niet geheel toevallig – humor in de Bijbel.

Deel:

Of humor en de Bijbel samengaan? “Jazeker”, ontdekte David. “Hoewel ik eerst ook dacht: ‘Dit wordt een korte aflevering; hierover zijn we snel uitgepraat.’ Toch heb ik in de afgelopen afleveringen al meerdere momenten gehad waarop ik hardop moest lachen om wat we in de Bijbel lazen. Bijvoorbeeld in het Bijbelboek Jona. Eigenlijk is dat heel goede satire. Iedereen in het boek doet precies wat God van hem vraagt, zelfs de dieren! Behalve één persoon: Zijn profeet. Die loopt de andere kant op, probeert zich te verstoppen en luistert niet.”

‘Humor in de Bijbel is heel veelzijdig’

“Zelfs in het Bijbelboek Esther – een heel serieus boek – vinden we humor. Haman, die een belangrijke functie heeft aan het hof van de koning, stoort zich vreselijk aan Mordechai. Zijn irritatie loopt zo hoog op, dat hij een plan bedenkt om hem uit de weg ruimen. Niet veel later lees je dat de koning op een dag aan Haman vraagt: ‘Wat moet ik doen met iemand die eer verdient?’ Haman denkt: ‘Dit gaat over mij’ en noemt een hele rij dingen: een koninklijk gewaad, een paard, een kroon... En dan zegt de koning: ‘Goed idee! Haal Mordechai maar en doe dit voor hem.’”

“Humor in de Bijbel is heel veelzijdig. Vaak zijn de machthebbers het mikpunt van de humor: een koning, profeet of een schriftgeleerde. Maar Jezus gebruikt ook humor om het op te nemen voor de zwakkeren. Het wordt dus een veelzijdige aflevering, waarin we ook verhalen bespreken waarvan ik eerst dacht: ‘Wat moet ik hiermee?’. Maar zodra Stefan (Paas, red.) daarover gaat vertellen, begrijp je een stuk beter waarom het in de Bijbel staat.”

‘Eén groot avontuur’

David geniet van het maken van ‘Dit is de Bijbel’. “Ik vind dit stiekem het leukste om te doen. Ik denk dat veel mensen de Bijbel zien als een serieus boek; een beetje droog. Maar de Bijbel is superspannend. Soms ook recht voor z’n raap; vaak meer dan wij durven zijn. Soms supermooi en poëtisch. Soms gewelddadig, maar vaak ook heel hoopvol op een leven dat boven geweld uitstijgt. Het is een groot avontuur om met de Bijbel aan de slag te gaan.”

Uit de sleur

“Ik gun het iedereen dat de Bijbel echt gaat leven. Dat is bij mij ook gebeurd. Erin lezen voelde als een sleur. We kunnen soms wat ‘verpest’ raken omdat we bepaalde teksten al tot in den treure gehoord hebben. Maar wanneer je probeert om te lezen alsof je het voor het eerst leest, komt het zo binnen! Met ‘Dit is de Bijbel’ willen we hierbij helpen.”

De geloofwaardigheid van Pasen

Het nieuwe seizoen van ‘Dit is de Bijbel’ krijgt minstens 12 afleveringen. “Misschien wel meer”, hoopt David. Enthousiast vertelt hij over de onderwerpen die de komende weken aan bod komen. In de tweede aflevering, die vanaf 8 april online staat, praat ik met Arnold Huijgen over de geloofwaardigheid van het paasverhaal. Is de opstandig echt gebeurd? Het is geen geheim dat Arnold en ik daarin geloven. Maar samen met de luisteraar ontdek ik dat er ook historisch gezien hele goede argumenten voor zijn.

Waarom noemen we God ‘Vader’?

“In de derde aflevering bespreek ik met Almatine Leene waarom we God vaak zien als ‘Vader’. Dit onderwerp maakte de laatste tijd wat discussie los. Hoe moeten we daarnaar kijken? En daarna volgt een tweeluik over Exodus. Koert van Bekkum noemde Exodus eerder in de podcast al ‘de opstanding van het Oude Testament’. Met andere woorden: superbelangrijk. Hier is zoveel over te vertellen dat het niet in één aflevering past.”

Psychisch lijden en rust houden

“Ook maken we een aflevering over psychisch lijden en depressiviteit. Wat vinden we daarover in de Bijbel? Ik denk meteen aan koning Saul. Maar ook aan Jezus, die bloed zweette in Gethsémané. Ik praat hierover met Margriet van der Kooi, die ervaring heeft in de (psychische) zorg. En met Arnold Huijgen praat ik over de sabbat en rust houden. Hoe belangrijk kan dat zijn voor ons?”

Ontdek eerdere afleveringen van 'Dit is de Bijbel'
Ontdek eerdere afleveringen van 'Dit is de Bijbel'

Nieuw: Catharinus van den Berg en Suzan Sierksma

In dit seizoen zijn naast ‘vertrouwde’ theologen als Arnold Huijgen en Almatine Leene ook twee nieuwe namen te horen: Catharinus van den Berg en Suzan Sierksma. “Catharinus is dichter en heeft voor ‘Psalmen van Nu’ alle psalmen opnieuw vertaald”, vertelt David. “Hij is helemaal gek van de psalmen en heeft als dichter veel oog voor de poëzie. En met Pinksteren maak je kennis met Suzan Sierksma. Zij is een talentvolle theologe, die recent is gepromoveerd op de betekenis van het woord geloof/geloven.

Onmisbare schakels

De aflevering van 1 april is alweer de 58ste aflevering van de podcast, die in het voorjaar van 2021 begon. Tot vorig jaar maakte David de podcast alleen, inmiddels wordt hij bijgestaan door Christijn Kleemans. “Als redacteur en researcher bereidt Christijn veel voor. Ook verzorgt hij de opnames”, legt David uit.

Daarnaast zijn de theologen een onmisbare schakel bij het maken van ‘Dit is de Bijbel’. Dat begint al bij de keuze van het onderwerp: “We denken samen met de theoloog na over de onderwerpen. Soms komt een idee van ons; soms van hen. Samen beslissen we welke onderwerpen we behandelen.”

“Wanneer de onderwerpen zijn vastgesteld, bereiden we die met elkaar voor. Na het eerste gesprek waarin we het onderwerp bepalen, bellen we nog een keer om onze ideeën te bespreken. Wat wordt de insteek? Dat moet ook wel: sommige onderwerpen zijn zo groot… Als je voor de vuist weg gaat praten, levert het minder goede gesprekken op.”

“Vervolgens maken Christijn en ik de gespreksopzet. Die stuur ik vooraf naar de theoloog om te checken of we op een lijn zitten qua vragen en insteek. Daarna zijn we klaar voor de opnames. Meestal nemen we 2 afleveringen op één dag op. Elke aflevering hopen we mensen te verrassen. We hopen dat het gesprek leerzaam is, maar er mag ook gelachen worden.”

Intelligent en toegankelijk

David ontvangt veel reacties op zijn podcasts; zowel bij ‘De Ongelooflijke’ als ‘Dit is de Bijbel’. “Ik sla ze op in een mapje”, vertelt de presentator. “Wacht, ik pak het er wel even bij.” Het is even stil. “O hier, dit is een reactie die ik vanochtend kreeg: ‘De discussies zijn rustig en hebben een hoog niveau.’ Mensen benadrukken vaak dat de podcast intelligent is en toch toegankelijk. Dat vind ik leuk, want dat is het doel.”

“Of deze”, leest David verder: "‘Ik ben van huis uit niet kerkelijk opgevoed. Ik ken de Bijbel nauwelijks, maar jullie gesprekken resoneren diep.’ Zo kreeg ik laatst ook een bericht van iemand die de podcast vaak aanzet op de racefiets. Ze gaf aan dat ze als christen die niet met de Bijbel is opgevoed veel van de gesprekken leert.”

De vele reacties én zijn persoonlijke enthousiasme over de Bijbel zorgen ervoor dat David de podcast met veel liefde blijft maakt. “De Bijbel is onuitputtelijk, dus we kunnen – om het in Bijbelse termen te zeggen – ‘tot de jongste dag’ doorgaan. Dit is seizoen 4, maar seizoen 40 krijgen we ook moeiteloos vol. Over de Bijbel raak je niet uitgepraat.”

In de EO/NPO Radio 5-podcast ‘Dit is de Bijbel’ neemt David Boogerd je mee in de fascinerende wereld van het meest gelezen boek ooit. Luister vanaf zaterdag 1 april elke week naar een nieuwe aflevering. Ontdek deze podcast in jouw favoriete podcast-app of luister via onze website.

Geschreven door

Linda Mast - van de Pol

--:--