Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Honderd afleveringen van 'Eerst dit voor kids'

Bijbelpodcast voor kinderen

'Eerst dit voor kids', de Bijbelpodcast voor kinderen vanaf 8 jaar, loopt als een trein. Zelfs zo goed dat de makers bijna vergaten dat de honderdste aflevering online staat.

Deel:

Volwassenen luisteren naar Eerst Dit, de succesvolle dagelijkse Bijbelpodcast van de missionaire organisatie IZB, NPO Radio 5 en de EO. Steeds meer kinderen volgen de avonturen van Daan en Fem in Eerst dit voor kids, waarin eeuwenoude Bijbelverha- len tot leven worden gebracht. Twee van de makers zijn Tim van Wijngaarden en zijn zus Anke van der Pol. Zij bedenkt en schrijft, hij vertelt, samen met Art (alias Daan) en Roos (alias Fem), niet geheel toevallig de kinderen van Anke. “Wist je dat ik helemaal niet zo doorhad dat we de honderd afleveringen al aantikken?” erkent Tim. “Ik had hetzelfde, hoor”, stelt Anke hem gerust. “We maken geen losse afleveringen, maar seizoenen. Niet zo gek dat we dan de tel kwijt zijn.”

Climax
Toch mag het de feestvreugde niet bederven, al blijven de bubbels en bitterballen vooralsnog achterwege. “Een gemiste kans”, meent Tim. “Hoewel, eigenlijk is elke opnamedag al een feestje. Ik geniet enorm van het inspreken, het verzinnen van de stemmetjes en samen met het team een stuk of tien nieuwe afleveringen op tape te zetten.”

Anke knikt. Van een sleur na honderd afleveringen is totaal geen sprake. “Het is superleuk om te doen en we kunnen nog heel lang vooruit.” Wat is trouwens de beste aflevering tot nu toe? “Poeh, per seizoen zitten er altijd een aantal afleveringen tussen die eruit springen. Ik geniet het meest van afleveringen waarin opgebouwde spanning tot een climax komt. Bijvoorbeeld als Daan of Fem heel boos of verdrietig is, of wanneer er een bepaalde kwetsbaarheid of ontroering in het verhaal zit. En natuurlijk als Tim een van z’n gekke stemmetjes doet, aangevuld met mooie geluidseffecten door onze soundproducer Wilkin de Vlieger.” 

Ome Henk
Gekke stemmetjes. Laat dat maar aan Tim over. “Vooral met de schenker en de bakker wist ik wel raad. Wat heb ik gehinnikt tijdens het inspreken, iets wat totaal niet handig is natuurlijk. Hoe vaak moest het over, Anke?”

Wat heb ik gehinnikt tijdens het inspreken

Anke op haar beurt denkt al tijdens het schrijven van de verhalen na over de typetjes die ze haar broer laat spelen. “Vroeger luisterden Tim en ik vaak naar lp’s met verhalen en dus hebben we veel dezelfde associaties. Neem iemand als Jehu, dan weet ik op voorhand al dat hij een lekker ruig stemgeluid laat horen.”
Tim: “Ja, dan doe ik m’n zware ome Henk- stem! Die vind ik leuk.”
Anke: “Soms zet ik het er expliciet bij in zijn tekst: ‘Hier graag Brilsmurf of Willem Ouweneel.’” Tim: “Hoe de Ouweneel-stem klinkt? Die is wat gedragen.”
Anke: “Tim heeft de stem van Ouweneel gebruikt voor Jetro, de schoonvader van Mozes. Jetro leek me namelijk echt iemand met zo’n stem.”

Hulplijn-dominee
Zo vrolijk als de makers op honderd uitzendingen terugblikken, zo serieus of lastig zijn soms de Bijbelverhalen die aan bod komen. Toch gaat Eerst dit voor kids nooit voor de makkelijke weg door verhalen te romantiseren of lastige vragen te negeren. Anke: “Sowieso bel of mail ik als ik iets niet begrijp altijd met mijn geheime hulplijn-dominee in ruste, Herman. Ik moet het verhaal namelijk eerst zelf snappen voordat ik ermee aan de slag kan en hij helpt me daarbij. Ook leest Wilfred van Rijn, de projectleider, kritisch mee en zo ontstaat er een gebalanceerd verhaal, zonder dat we om de hete brij heen draaien. Dus als Jozef in de put belandt, zeggen we niet dat hij verdrietig is, want dat staat er niet. We proberen zo dicht mogelijk bij het oorspronkelijke Bijbelverhaal te blijven. Wel laten we Daan en Fem soms kritische vragen stellen of opmerkingen maken, bijvoorbeeld bij het verhaal over Elia, wanneer er zo’n honderd soldaten door vuur uit de hemel worden verteerd.” 

Een verhaal skippen doen we niet

Juist die benadering vindt Tim erg sterk aan de Bijbelpodcast. “Een verhaal skippen doen we niet. En dus hoor je Daan of Fem soms vertwijfeld zeggen dat ze het maar een vreemd verhaal vinden, waarna we het verder laten rusten. Ik denk dat luisteraars die eerlijkheid wel waarderen.”

‘Voordoen’
Tot slot de vraag wat de makers met Eerst dit voor kids willen. Daarop geeft Tim graag het woord aan z’n zus: “Zij is het brein achter de serie.” En dat brein heeft voldoende ideeën. “Geloof groeit doordat kinderen met mensen optrekken die een relatie met God hebben en het geloof ‘voordoen’. Ik hoop dat (groot)ouders aan de hand van de afleveringen ook in gesprek gaan met hun (klein)kinderen over God. Andersom geldt: volwassenen kunnen tijdens zo’n gesprek veel over God leren van kinderen, want kinderen zien en ervaren Hem vaak op een heel pure manier. Als Eerst dit voor kids daarin een rol kan spelen, gaan we nog heel graag een tijdje door.”

Tekst: Maarten Nota

Seizoen drie

Eerst dit voor kids is een podcast voor kinderen waarin Bijbelverhalen op een meeslepende en spannende manier worden verteld. Hoofdpersonen zijn Daan, Fem en hun vader. Het derde seizoen is nu te beluisteren via de gratis Eerst dit-app, je favoriete podcast-app of op Eerstditvoorkids.nl

--:--