Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Mirthe geniet van haar kraamtijd ondanks Coronamaatregelen

‘Ik leef nu echt in een grote blauwe bubbel’

Op maandag 16 maart werd Daan geboren. Moeder Mirthe (26): “Ondanks het zorgwekkende nieuws over het Coronavirus, leef ik nu echt in een grote blauwe bubbel. Ik geniet op dit moment intens van onze tijd samen, én van alle rust. Ik dank God hiervoor.”

Deel:

“Iedereen met verkoudheidsklachten, blijf thuis!” las Mirthe in het nieuws. Mirthe: “Wij hadden bloemen in de woonkamer staan waar ik allergisch op reageerde. Een paar dagen voor de bevalling kreeg ik het daardoor wat benauwd, had ik keelpijn en was ik verkouden. Ik werd meteen bang dat ik dit moest melden en dat er uit voorzorg zou worden besloten dat ik thuis in quarantaine moest blijven en het ziekenhuis niet in mocht. Maar ik móest in het ziekenhuis bevallen vanwege een medische indicatie. Ook was ik bang dat mijn man Laurens klachten zou krijgen en dat hij dan niet bij de bevalling mocht zijn. Ik las de hele dag door nieuwsberichten over Corona en dat maakte me heel onrustig. ’s Avonds kon ik dan ook niet slapen.” 

Gezonde baby

Mirthe besprak haar zorgen met Laurens. Mirthe: “We baden en ik koos ervoor om mijn angst bij God neer te leggen en het los te laten. Ook besloot ik bewust geen nieuws meer te volgen. De volgende dag keek ik via een livestream naar de kerkdienst en genoot ik van de aanbiddingsmuziek. De rest van de dag zong ik luidkeels mee: ‘Your love never fails, never gives up, never runs out of me.’ In de nacht daarop begonnen de weeën en mochten we al snel naar het ziekenhuis. Daar heb ik overigens niet veel van het Coronavirus gemerkt. Ik voelde in de verloskamer nog steeds veel rust en daardoor kon ik de weeën prima verdragen. De laatste uren ervaarde ik wel als heel heftig. Maar gelukkig is Daan Jesse als een gezonde baby geboren. En wat is hij mooi! Hij is echt een genadig geschenk van God, wat trouwens de betekenis van zijn tweede naam is.”

‘Ik baalde ervan dat ik nu niet met mijn moeder kon knuffelen en mijn familie en vrienden niet kon zien.’ 

De kraamzorg kondigde al eerder aan dat het kersverse gezinnetje de eerste week na de bevalling geen kraambezoek mocht ontvangen: ‘om de kans op besmetting met het Coronavirus zo klein mogelijk te maken.’ Mirthe: “We hoefden niet meer zelf na te denken of we het wel of niet aandurfden om visite te ontvangen. Dat gaf rust. Maar eenmaal thuis, kwamen de tranen en het gemis. Ik baalde ervan dat ik nu niet met mijn moeder kon knuffelen, en mijn familie en vrienden niet om me heen kon zien. De bevalling was een intens zware belevenis geweest, ik wilde mijn verhaal kwijt. En ik wilde natuurlijk onze prachtige Daan aan iedereen laten zien. Onder de douche barstte ik in huilen uit. Gelukkig konden we die dag wel videobellen met familie, daar voelde ik me al iets beter door.”

‘Raambezoek’

Niet veel later kwam de kraamhulp op een leuk idee. Mirthe: “Het voeden van Daan liep niet meteen goed, waardoor ik een kolf nodig had. Mijn schoonzus had er nog een liggen en legde die voor onze voordeur neer. De kraamhulp kwam op het idee om Daan voor het keukenraam te laten zien. Onze familie komt sindsdien op ‘raambezoek’, in plaats van kraambezoek. En de beschuiten met blauwe muisjes brengen we op een Corona-vriendelijke manier naar de voortuin. Dit hele idee gaf mij meteen weer positieve energie. Ook zijn de raambezoeken best kort, waardoor we alle tijd hebben om met zijn drietjes te genieten.” 

‘Voor mij zijn de voordelen van de coronacrisis voor de kraamtijd meer waard dan de nadelen.’ 

Mirthe vertelt verder: “Voor mij zijn de voordelen van de coronacrisis voor de kraamtijd absoluut meer waard dan de nadelen. Zo konden we de eerste week met de kraamverzorgster optimaal benutten: uitgebreid oefenen om Daan in het badje te doen en met papa onder de douche. We hebben zelfs babyvoetjes met verf gestempeld op een kaartje en verstuurd naar familie. We maken ook extra veel foto’s en video’s die we versturen, wat mooie herinneringen zijn voor later. Het allergrootste voordeel vind ik dat we nu alle tijd hebben om met zijn drieën te wennen, én dat we de hele dag met Daan kunnen knuffelen. Dit blijkt ook super goed te zijn voor de hechting met Daan. En ik heb alle rust om lichamelijk te herstellen van de bevalling.“ 

Cadeaus en kaarten

Het huis van Mirthe en Laurens staat vol met cadeaus en kaarten. Die gezellige sfeer raakt hen. Mirthe: “We voelen ons enorm geliefd door alle familie en vrienden uit onze omgeving. PostNL heeft het nog nooit zo druk met ons gehad. We ontvangen nog steeds elke dag kaarten en cadeaus via de post. Dat is zo bijzonder, het ontroert me elke keer weer. Ook worden er boodschappen en zelfs maaltijden door vrienden gebracht, dat is zo fijn in deze tijd. We gaan alleen nog de deur uit om een stukje te wandelen. Die liefde en behulpzaamheid zie ik ook echt als een knipoog van God. Net als dat mijn goede vriendin Anna bij de bevalling aanwezig mocht zijn. Dat was heel fijn en bijzonder, en achteraf alleen door Gods timing mogelijk, een uur later had ze er vanwege een nieuw Coronaprotocol niet meer bij mogen zijn.” 

‘Laat je niet gek maken door wat anderen zeggen of door al het nieuws wat je meekrijgt.’ 

“Ondanks het zorgwekkende nieuws over het Coronavirus én dat de kraamperiode nu anders is dan we hadden gehoopt, leef ik echt in een grote blauwe bubbel. Ik geniet op dit moment intens van onze tijd samen, én van alle rust. We hebben onze zoon Daan genoemd, wat ‘God is mijn rechter’ betekent, wat in deze tijd echt een diepere lading heeft gekregen. God is rechter en Hij spreekt recht door Zijn Woord, de Bijbel. In Filippenzen 4 vers 6 en 7 staat zo dat we ons nergens zorgen over hoeven te maken en overal voor mogen bidden. In de rust voel ik God nu heel dichtbij én dank ik Hem elke dag voor deze bijzondere tijd en het grote wondertje wat Hij ons heeft gegeven.” 

Als laatste wil Mirthe nog een bemoediging meegeven: “Tegen alle aanstaande of kersverse ouders wil ik zeggen: laat je niet gek maken door wat anderen zeggen of door al het nieuws wat je meekrijgt. Geloof me, als je eenmaal je baby in je armen hebt, denk je nergens anders meer aan. Dan geniet je echt van de tijd die je samen doorbrengt. En die visites komen gewoon later. De kraamhulp is bij ons inmiddels al weg. Wij kiezen er nu voor om kraambezoek zoveel mogelijk te beperken, en als er wel even iemand komt houden we gepaste afstand van elkaar. Maar als de coronacrisis voorbij is, geven we zeker een groot kraamfeest!” 

Lees ook:  door corona-maatregelen mocht redacteur Deborah niet naar haar pasgeboren neefje en ging op 'raambezoek' 

--:--