Ga naar submenu Ga naar zoekveld

7 tips voor het maken van een goed sinterklaasgedicht

Dichter Bas Derks: ‘Iedereen kan het leren’

Misschien zie je er elk jaar weer tegenop om een sinterklaasgedicht te schrijven. Ben je uren aan het zwoegen en aan het eind van de rit nog niet tevreden. Herkenbaar? Dan hebben wij goed nieuws. Dat gaat je dit jaar namelijk niet gebeuren, dankzij de gouden tips voor het maken van een Sinterklaasgedicht van dichter Bas Derks*.

Deel:

1. Zet eerst op papier wat je wilt vertellen

Bas: “Begin met begin met het kiezen van een onderwerp. Het is een sinterklaasgedicht, dus je gaat voor iemand persoonlijk schrijven. Bedenk ook goed wat je doel is met je gedicht. Wil je iemand plagen of juist je waardering uitspreken? Het moet eerst gewoon een verhaal zijn en daarna pas een gedicht. Ga niet in het wilde weg rijmen. Bedenk eerst een slotconclusie en werk met je andere opmerkingen daar naartoe.”

2. Kies een verrassende invalshoek

“Ik hou echt niet van de ‘Sint zat eens te denken’ gedichten. Kies eens een andere invalshoek. Stel je koopt een plant voor een vriendin, schrijf een gedicht vanuit die plant. Het is ook leuk als je van Sint een moderne man maakt. Begin dan bijvoorbeeld met ‘Sint zat eens te Googelen’, dan krijg je al een heel ander gedicht.”

3. Train je brein

“Iedereen kan leren dichten. Ik geef vaak dichtworkshops en vrijwel iedereen heeft aan het eind een mooi gedicht. Het is belangrijk dat je loskomt van je vaste patronen en iets creatiefs maakt. Je moet je brein een beetje trainen om iets anders te doen. Neem het gedicht over de plant voor je vriendin. Dwing jezelf om in het gedicht het woord ‘frikandel’ te gebruiken. Dan gaat je hoofd proberen connecties te maken. Wat heeft een frikandel te maken met een plant? Dan kom je los, want je moet wel creatief worden.”

4. Hou het dicht bij jezelf

“Als mensen iets persoonlijks schrijven vanuit hun emoties, dan worden ze ineens de allergrootste schrijvers. Dat kun je natuurlijk ook gebruiken in een sinterklaasgedicht. Hou het gewoon dicht bij jezelf. Het is een mooi moment om iemand te laten zien hoeveel je om diegene geeft.”

5. Gebruik persoonlijke details

“Een gedicht persoonlijk maken en daarin ook veel details gebruiken, zorgen voor een steengoed sinterklaasgedicht. Schrijf alles op wat de persoon voor wie je een gedicht maakt kenmerkt. En schrijf ‘inside jokes’ op, grapjes die alleen jullie twee begrijpen. Als die persoon dan jouw gedicht leest, denkt diegene: ‘wow, de schrijver heeft echt opgelet,’ en dat is heel leuk.”

6. Ken je iemand niet zo goed? Gebruik Facebook en Google

“Het kan natuurlijk gebeuren dat je een sinterklaasgedicht moet maken voor iemand die je niet zo goed kent. Gelukkig helpen Facebook en Google je tegenwoordig aan genoeg informatie. Maar je kunt ook op een andere manier laten zien dat je heel erg je best hebt gedaan. Zo heb ik een keer een gedicht gemaakt met behulp van emoticons.”

7. Gebruik naast ‘rijmwoorden’ ook ‘rijmklanken’

“Ik gebruik ook gewoon een rijmwoordenboek om dingen mooi op elkaar te laten rijmen. Maar naast letterlijke rijmwoorden, zoals ‘geven/leven’, kun je ook rijmen op klank. Dan heb je ineens veel meer keuze. Zo heb je dan ‘nemen/geven’ bijvoorbeeld. Of ‘tijd/blijft’.”

*Bas Derks is eindredacteur bij Beam en op zijn Instagram deelt hij de mooiste gedichtjes.

Geschreven door

Eva Celine Prins

--:--