Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Ketting Kledingruil: De Zwolse Lisette ruilt haar kleding met meer dan honderd vrouwen

‘Je hebt geen winkel nodig om er hip bij te lopen’

Die ene broek die je niet meer dicht krijgt, stop je in de tas. Dat toffe zomerjurkje vis je eruit. Zo werkt de Ketting Kledingruil waarvan er tientallen door heel het land zijn. Kledingruilfan Lisette Fraanje is initiatiefnemer van Kledingruilfeestjes038 en beheert in haar woonplaats Zwolle twee kettingen met ruim honderdtwintig adressen.

Deel:

‘Zijn er mensen met schoenmaat 41 op de route? Het zou zonde zijn als het alleen maar gewicht in de tas is!’ En: ‘Ik vond deze leukerd.’ Mét afbeelding van het gescoorde jurkje. Maar ook: ‘Waar is tas nummer 3 gebleven?’. Vooruit, er mag in de appgroep van ‘Ketting Zuid’ niet te veel worden gespamd, maar het enthousiasme over de gevulde tassen is niet te verbloemen. Het is een van de twee kettingen die Lisette Fraanje (41), kledingruiler van het eerste uur, samen met vriendin en buurvrouw Anke Aberson beheert. Het werkt simpel. De organisatoren maken een lange lijst met adressen en verzamelen bij de start alvast kledingstukken in. Vervolgens hoppen de verschillende grote Ikea-tassen tussen de verschillende dames die meedoen. Die halen er iets uit en stoppen een kledingstuk erin terug. Ben jij nummer 17, dan gaat de tas door naar nummer 18. Als je na een lange ronde je eigen kleding weer terug in de tas vindt, dan haal je het eruit. De belangrijkste regel is dat je alleen weg doet, wat je zelf graag zou krijgen: schoon, heel en niet verwassen.

Tweedehandskleding

Het is een typisch corona-initiatief dat in Amsterdam groots van de grond is gekomen en inmiddels door heel het land wordt verspreid, maar het kledingruilconcept is al veel langer populair. Lisette vertelt lachend dat zij al sinds haar studententijd kleding ruilt: “Dat is alweer bijna twintig jaar geleden. Met een paar vriendinnen bedacht ik dat we best kleding uit konden wisselen. Immers, wij dames hebben bijna altijd kleding in de kast hangen die we zelden dragen. Dan spraken we met elkaar af, iedereen nam kleding mee, wijntje erbij en dan gingen we ruilen. Erg gezellig!” Sindsdien is Lisette niet meer gestopt met ruilen. Lisette: “Het begon in huis en werd steeds groter en op verschillende manieren. Zomers organiseerden we buiten een kledingruilfeestje. Alle kleding hingen we op aan waslijnen. En we hebben eens een samenwerking gehad met een tweedehandskledingwinkel.”

Als dames hebben we bijna altijd kleding in de kast hangen die we zelden dragen

Duurzaam

Sinds drie jaar ruilt ze onder de naam Kledingruilfeestjes038 en gaat het er steeds professioneler aan toe. Niet zo gek, want tweedehands kleding is duurzaam en dus een trend. Toch is duurzaamheid niet de drijfveer van Lisette, vertelt ze eerlijk: “Ik vind het belangrijk om er goed bij te lopen en ik wil er niet te veel geld aan besteden. Waarom zou je iets nieuws kopen, als je het ook tweedehands kunt krijgen? Een idealistisch type ben ik niet. Mijn kledingruilpartner Anke is dat wel en het is goed om daar gesprekken over te hebben. Ik vind het vooral leuk en dat is mijn drive. Als je veel tweedehandskleding draagt, ga je ervaren dat je originele items tegenkomt en dat je geen winkel nodig hebt om er hip bij te lopen. Ook moet je creatief zijn. Soms pas ik een maatje groter en ontdek ik dat die ene blouse oversized juist leuk is.”

Ketting Kledingruil

Door corona konden de kledingruilfeestjes niet meer doorgaan. Lisette en Anke bedachten daar begin april vorig jaar een oplossing voor: “We besloten om tweewekelijks een kledingruil buiten te doen. Op kleine schaal en uiteraard veilig op afstand. Ook hebben we wekelijks kledingstukken op Instagram geplaatst. Liefhebbers mochten reageren en dan kozen wij een gelukkige uit. Uiteraard moest deze persoon ook weer een eigen kledingstuk doneren. Tot we iets hoorden over het initiatief dat in Amsterdam was ontstaan. We vingen op dat ze daar een zogenaamde ruiltas gebruikten en daar hebben we meteen onze eigen draai aan gegeven. We vulden een grote Ikea-tas en die lieten we rondgaan. Inmiddels is onze ruiltas, met de inspiratie vanuit de Amsterdamse initiatiefnemer, geüpgraded en hebben we ons aangesloten bij dit landelijke initiatief van Ketting Kledingruil.”

Het upgraden betekende onder meer dat er een heuse app is. Niet geheel overbodig, want door de aandacht in de media, zijn er momenteel dagelijks meerdere nieuwe enthousiastelingen die ook bij de ketting willen aansluiten. Lisette juicht het toe. Is het werkelijk geschikt voor alle vrouwen? Lisette: “Ik denk dat het voor iedereen leuk is om uit te proberen. Maar als je echt van de aller-, allerlaatste mode bent, dan vind je het mogelijk minder leuk. Zo vind je nog geen flared broek in de tas terug.”

Experimenteren

Een paar nuttige tips voor de beginnende ruiler wil Lisette graag geven: “Het allerbelangrijkst is: wees niet te kritisch. Twijfel is in dit geval wél doen. Als je het draagt en je vindt het toch minder leuk, dan stop je het gewoon weer in een volgende tas. Zo kun je experimenteren met nieuwe stijlen en het kost je niets. Ook is het leuk om in de tas te speuren met in je gedachten je buurvrouw, een vriendin of je nichtje. Er zit genoeg in voor iedereen, dus het is ook leuk om een ander te verrassen.”

Twijfel is in dit geval wél doen

Wat gebeurt er als corona voorbij is? Gaat Lisette dan alle Zwolse dames weer op locatie uitnodigen, of is de ruiltas een blijvertje? “Dit is veel te leuk, dus we stoppen niet. Als je een feestje geeft, zijn er altijd mensen die niet kunnen. Maar deze tas gaat altijd door.”

Ben je benieuwd of er ook een Ketting Kledingruil in jouw stad is? Kijk dan hier.

Heb jij een kast vol kleding en weet je toch nooit wat je aan moet trekken? Stylecoach Maria geeft 9 tips waardoor jij gaat stralen in je kleding!

Geschreven door

Hilde Kooij

--:--